Fiba lagala in zavajala v primeru Lige ABA?!

Rubrika: ABA Liga

Na dan so prišle nekatere podrobnosti glede zasedanja FIBE, na katerem je ta krovna organizacija umaknila priznanje ABA Ligi. Kot poroča srbski mondo.rs, o tej potezi sploh niso glasovali, to je potrdil generalni sekretar hrvaške košarkarske zveze Željko Drakšić, temveč po izmenjavi mnenj odločili, da bodo o tem znova razpravljali po koncu sezone.

foto: FIBA
foto: FIBA

FIBA generalno ne nasprotuje regionalnim ligam, saj je po drugi strani priznala Balkansko ligo, skozi katero želi formirati novo jadransko tekmovanje pod svojim okriljem. ABA Liga je po njenem mnenju najbolj ranljiv del ULEB-a, zato se je ravno nje “lotila” najprej.

Vsi niso bili proti ABA Ligi

Mondo še dodaja, da vsi člani “boarda” FIBE niso bili za prekinitev “sodelovanja” z ABA Ligo. Ti izpostavljajo, da so tudi klubi, ki sprva niso bili zraven, recimo Partizan, odločno podprli to tekmovanja. Argumenti so bili še dobra obiskanost tekem, odlično okolje za razvoj mladih igralcev, ki vsakoletno odhajajo v najboljše evropske in NBA klube, pa tudi incidentov je zgolj še za vzorec.

FIBA lahko vpliva le na sodnike

Edini direktni vzvod, ki ga ima FIBA v rokah in s katerim lahko nekoliko oteži, ne pa prepreči nadaljevanje ABA Lige v taki obliki, je delovanje sodnikov. Le-ti so namreč pod njenim okriljem in mogoč je ukrep, ki bi jim v primeru sojenja v ABA Ligi prepovedal deliti pravico na reprezentančnih tekmovanjih. Toda znova se porodi vprašanje – katera tekmovanja sodnikom zagotavljajo več tekem in boljše plačilo?


Vabljeni k branju novic, v povezavi s problematiko FIBE, ULEB-a in ABA Lig0:

Lorbek za kosarka.si: ABA Liga je obstajala, še preden jo je FIBA priznala

Lorbek: FIBA nikdar ni pokazala posluha za klube

Crvena zvezda in Partizan podpirata ABA Ligo

Srbska zveza zanikala, da želi rušiti ABA Ligo

FIBA razveljavila priznanje ABA Ligi, kaj to pomeni?

KZS složna s FIBO: “Želimo večjo veljavo Ligi Telemach”

“Olimpija ne more biti proti ABA Ligi, ki je edina odskočna deska za Evropo”