Lorbek: FIBA nikdar ni pokazala posluha za klube

Rubrika: Evroliga

Ena izmed dveh evropskih krovnih organizacij FIBA je znova izrazila namero, da bi pod svoje okrilje prevzela Evroligo, s katero zadnjih 15 let upravlja ULEB. Vzporedni ukrep bi bila tudi ukinitev ABA Lige. O možnosti za tak scenarij smo se pogovarjali s predsednikom ABA Lige in enim izmed podpredsednikov ULEB-a, slovenskim funkcionarjem Radovanom Lorbkom, ki v drastične spremembe ne verjame, saj imajo v sedanji ureditvi klubi več besede in solastniške deleže, česar pod FIBO po njegovem mnenju ne bi poznali.

 foto: abaliga.com
foto: abaliga.com

“V kolikor želijo znova dobiti položaj v Evroligi, ki so ga nekoč imeli, bo to odvisno od klubov. Če se bodo najmočnejši odločili, da gredo spet pod FIBO, kar je zame neverjetno, saj le-ta nikoli ni pokazala potrebnega posluha do klubov, čeprav vemo, da celotno košarko krojijo le klubi in v mali meri lige,” svoja prepričanja že na začetku utemelji Lorbek, ki močno zagovarja obstoječi sistem, saj košarkarske zveze svojega dela po njegovem mnenju ne opravljajo dobro in klube zgolj izkoriščajo.

“Zveze so v bistvu paraziti klubov, čeprav naj bi bile v njihovi službi in funkciji.”

“Zveze so v bistvu paraziti klubov, čeprav naj bi bile v njihovi službi in funkciji. Ves denar, vsi funkcionarji, ves entuziazem … vse se zbere v klubih. CSKA recimo troši 40 milijonov evrov letno, Real in Barcelona po 30 … povprečen proračun evroligaša je 15 milijonov in v to FIBA ne prispeva ničesar. V nogometu je drugače, saj slovenska zveza od FIFE oz. UEFE dobiva sredstva.”

foto: Drago Perko/kosarka.si
foto: Drago Perko/kosarka.si

ULEB je leta 2000 ustanovil svoje evropsko tekmovanje – Evroligo in pod svoje okrilje postopoma pridobil vse pomembnejše zveze. Organ ECA, ki upravlja Evroligo in Eurocup, je deloma v lastništvu klubov, kateri imajo v lasti 75-odstotkov, izpostavi Lorbek in znova izrazi velik dvom, da bi se moštva temu odrekla. “Ne znam si predstavljati, da bi klubi dejali, da je aktualna ureditev, v kateri so solastniki, zanič, šli pa bi pod okrilje nekoga, ki jim ničesar ne daje. Teoretično je sicer to mogoče, a mislim, da ni realno. Po 15 letih funkcioniranja Evrolige je kristalno jasno, da kvalitetnejšega tekmovanja ni. Gre za drugo najmočnejšo ligo za NBA.” 

“Če bi nekdo prinesel velik denar, bi klubi po logiki, da je možno vse kupiti, verjetno pristali.”

Vseeno pa možnosti, vsaj dokler se o tem govori in razpravlja, obstajajo. Vse bodo znova krojila finančna sredstva, pri katerih se vse začne in večkrat tudi konča. Malha, polna denarja, bi po Lorbkovem mnenju lahko edina prepričala najboljše kolektive, da znova prestopijo k FIBI: “Če bi nekdo prinesel velik denar, bi klubi po logiki, da je možno vse kupiti, verjetno pristali. Toda jaz tega denarja ne vidim.” 

foto: abaliga.com
foto: abaliga.com

Posledice morebitne spremembe bi drastično vplivale tudi na ABA Ligo, katera je – predvsem po Lorbkovi zaslugi – dokaj tesno povezana z ULEB-om. Vodstvo jadranskega tekmovanja je tako več let lobiralo in na koncu tudi doseglo, da se evropske vozovnice delijo na podlagi uvrstitev v ABA Ligi, kar je znova močno zmotilo nekatere domače zveze. Naš sogovornik meni, da so klubi še vedno složni in tudi v tem primeru ne verjame v scenarij po okusu FIBE.

“Da je nekdo drug tvoj gospodar, jaz na to ne bi pristal. Tudi v zameno za denar ne.”

“Gre za našo ligo, katere klubi so njeni solastniki. Da bi ti šli v neko drugo ligo, kjer niso nič, v kateri vse odločajo funkcionarji košarkarske zveze, ki s košarko nimajo nobene zveze … Da je nekdo drug tvoj gospodar, jaz na to ne bi pristal. Tudi v zameno za denar ne. Da je nekdo drug moj ‘gazda’ … verjetno sem raje revež in sam svoj gospodar.”