“Olimpija ne more biti proti ABA Ligi, ki je edina odskočna deska za Evropo”

Rubrika: ABA Liga

Union Olimpija je eden izmed klubov, ki v ABA Ligi nastopa od samega začetka in ima kot taka v njej tudi lastniški delež. Z direktorjem Matevžem Zupančičem smo se pogovarjali o trenutni problematiki, povezani z željami FIBE po ukinitvi tega tekmovanja in težnjami, da bi pod svoje okrilje znova dobila evropsko klubsko košarko.

foto: facebook.com/matevz.zupancic
foto: facebook.com/matevz.zupancic

“Klubi, ki ABA Ligi igramo, imamo določene lastniške deleže in smo soustanovitelji. Tu smo že od samega začetka in z nekimi ‘ad-hoc’ napadi se ne moremo strinjati. Liga je na visokem tekmovalnem nivoju. Bivše države je združila v tekmovanje, za katerega ne moremo reči, da ni kvalitetna. Temu tudi ta opozicija ne more nasprotovati,” uvodoma pove Zupančič, ki je za celotno dogajanje izvedel preko medijev, saj do uradnega pristopa h klubom (še) ni prišlo.

Lažje dobiti mlade in tujce

“Union Olimpija ne more biti proti ligi, ki je edina odskočna deska za evropska tekmovanja. Zagotovo ne. Treba se je držati pravil. Prepozicije so jasne – klubi se preko ABA Lige uvrščajo v evropska tekmovanja. Olimpija ima evropske ambicije, se pravi, da mora to ligo igrati in v njej karseda dobro nastopati,” je strikten Zupančič. Opozori tudi na konkurenčno prednost, ki jo predstavlja nastopanje v jadranski druščini: “Lažje dobiš mlade igralce, saj jim ponudiš udejstvovanje na višjem nivoju. Podobno je tudi s tujci, ki jih morda lahko dobiš pod ceno – spet zaradi kvalitetnega tekmovanja.”

O pokroviteljih, vstopnicah, TV prenosih … 

Poleg samih tekmovalnih aspektov smo se ozrli še na širše, ki vključujejo marketing, prepoznavnost in stroške. Tudi tu ABA Liga po besedah Zupančiča klubom nudi ogromno in brez tega bi bilo njihovo delovanje precej omejeno.

“Naši pokrovitelji lahko na področju Balkana prodajo veliko, najbrž precej več, kot denimo v Barceloni. Podobno je tudi s stališča prodaje vstopnic, kajti Crveno zvezdo in Partizan pride na tribune pogledati več ljudi kot kakšne manjše ekipe. Ne gre pozabiti niti na to, da se vseh 26 tekem Uniona Olimpije v ABA Ligi prenaša v TV prenosih. Ko potegnemo črto, je ABA Liga praktično zastonj. Ogromno je plusov in ko te nekdo postavi pred dejstvo, da tega ne bo več, se zganeš. “

Prostor za napredek obstaja

Sicer pa tudi v aktualni ureditvi ABA Lige ni vse popolno, daleč od tega, toda poraja se glavno vprašanje – kaj bi ponudila alternativa, če jo v tem trenutku sploh imamo.

“Seveda obstaja prostor za napredek kar se tiče določenih organizacijskih delov. Pogrešamo direktno mesto za Slovenijo v Evroligi, ki smo ga izgubili. Še nekaj let nazaj so se seštevale točke slovenskega prvenstva, pokala in ABA Lige in ta kombinacija je dala najboljšega, ki se je uvrstil v Evroligo. Po drugi strani pa – kaj je alternativa? Bo FIBA to omogočila? Za zdaj ne vemo ničesar.”

“Spoštujemo vsa tekmovanja, v katerih nastopamo in opredeljevali se bomo, ko in če bo uradno do sprememb prihajalo, v tem trenutku pa se na podlagi medijskih obvestil ne mislimo,” pogovor zaključi Zupančič.


Vabljeni k branju novic, v povezavi s problematiko FIBE, ULEB-a in ABA Lige:

Lorbek za kosarka.si: ABA Liga je obstajala, še preden jo je FIBA priznala

Lorbek: FIBA nikdar ni pokazala posluha za klube

Crvena zvezda in Partizan podpirata ABA Ligo

Srbska zveza zanikala, da želi rušiti ABA Ligo

FIBA razveljavila priznanje ABA Ligi, kaj to pomeni?

KZS složna s FIBO: “Želimo večjo veljavo Ligi Telemach”