FIBA razveljavila priznanje ABA Ligi, kaj to pomeni?

Rubrika: ABA Liga

Board FIBE je v Münchnu umaknil priznanje ABA Ligi, s čimer ta krovna organizacija nadaljuje borbo z ULEB-om za prevlado na evropskem klubskem košarkarskem zemljevidu. Za zdaj sicer sploh ni jasno, kaj poteza FIBE prinaša, saj v svojih rokah nima niti, z vlečenjem katerih bi prišla do želenih sprememb.

foto: FIBA
foto: FIBA

V obrazložitev umika priznanja je FIBA zapisala, da vodstvo ABA Lige ni pravočasno dostavila vse zahtevane dokumentacije. Predsednik ABA Lige in eden od podpredsednikov ULEB-a Radovan Lorbek je za nas portal že takrat zatrdil, da je jadransko tekmovanje leta in leta obstajalo brez priznanja FIBE.

Podporo aktualni ABA Ligi so še v tem tednu izrazili vsi štirje srbski udeleženci, najbolj glasni so bili ravno pri Crveni zvezdi in Partizanu, kjer zatrjujejo, da bodo tekmovanju stali ob strani in storili vse za njegov obstoj in nadaljnji razvoj. Svoje je dodal še predsednik tamkajšnje zveze Dragan Đilas in zanikal, da bi le-ta želela rušiti ABA Ligo.

Na udaru tudi sodniki

Posledice odločitve FIBE torej niso jasne. Jasen je le namen, s katerim želi pod svoje okrilje znova pridobiti evropsko klubsko košarko, na čelu z Evroligo. ABA Liga naj bi po njihovem mnenju stala na najbolj trhlih temeljih, zato naj bi se prvo “lotili” nje. Ena redkih neposrednih posledic, ki se je pred časom omenjala, je ta, da naj bi sodniki dobili prepoved sojenja v ABA Ligi, vendar se kmalu pojavi vprašanje, ali deljenje pravice v jadranski druščini (in Evroligi) arbitrom ne pomeni več od reprezentančnih tekmovanj. FIBA si namreč prizadeva, da bi v prihodnosti uvedla štiri t.i. okna oz. premore v sezoni, ko bi bile na sporedu kvalifikacije za velika tekmovanja.

Preobrat bi lahko prinesli denarci

Sedanja ureditev Evrolige (in ABA Lige) bazira na samih udeležencih, se pravi klubih. Ne gre pričakovati, da bi se le-ti zavzemali za spremembe, če jim te ne bi prinesle finančne satisfakcije, kar pa je vprašljivo, je pred slabim mesecem v še enem intervjuju za kosarka.si dejal Lorbek.