Lorbek za kosarka.si: ABA Liga je obstajala, še preden jo je FIBA priznala

Rubrika: ABA Liga

Srbski Blic razkriva, da je predsednik ABA Lige Radovan Lorbek s strani FIBE prejel pismo, v katerem krovna organizacija zahteva ekspresne odgovore na vprašanja o delovanju lige do 18. decembra. V naši redakciji smo se obrnili na Lorbka, ki zaradi pisma ni preveč zaskrbljen, se bo pa vodstvo tekmovanja najprej sestalo in dogovorilo, kakšni bodo naslednji koraki.

Radovan Lorbek in Roman Lisac. Predsednik in direktor ABA Lige. foto: abaliga.com
Prva moža ABA Lige – predsednik Radovan Lorbek in njen direktor Roman Lisac. foto: abaliga.com

V pismu, pod katerega sta se podpisala generalna sekretarja FIBE Kamil Novak in Patrick Baumann, krovna organizacija zahteva odgovore na naslednja vprašanja/zahteve:

– Kakšen je pravni status in odnos med ABA – Sidro d.o.o., jadransko košarkarsko zvezo in ABA Ligo?

– Informirajte nas, če so bili pogoji za uvrstitev v ABA Ligo kadarkoli spremenjeni. Če da, nam priskrbite kopije in trenutno verzijo pravil. 

– Je ABA Liga formalno priznana s strani vseh nacionalnih zvez, iz katerih izhajajo nastopajoči klubi? Prosimo, zagotovite uradne deklaracije vsake zveze. 

Naveden rok za odgovore je postavljen na 18. december. Kakšne bi bile morebitne “sankcije”, v kolikor zahtevam ne bo zadoščeno, še ni povsem jasno, toda glede na to, da je ABA Liga članica ULEB-a, bo FIBA svoj interes težko uveljavila.

Lorbek verjame v rešitev

“Pismo ni nič posebnega, pač zahtevajo določeno dokumentacijo,” za kosarka.si pove naslovnik in predsednik ABA Lige Radovan Lorbek in razkrije, da se bo vodstvo tekmovanja najprej sestalo in se nato dogovorilo, kako bodo postopali v naslednjih korakih.

“Obstajali smo, še preden nas je FIBA sploh priznala, pa še to se je zgodilo bolj na njihovo željo, kot na našo. Govoril sem že z nekaterimi akterji in verjamem, da bomo vse skupaj rešili,” še doda Lorbek.