Slovenski študent, na katerega stavijo jezerniki iz Silver Lake College

v rubriki
Naši na tujem
s kategorijo
Novice
.

Ameriška univerza Silver Lake College konec meseca, 31.10., začenja svojo sezono v ameriški študentski košarki. Letos bo barve ekipe branil tudi slovenski košarkar Filip Pesek (rojen leta 1994), ki bo sploh prvi neameriški igralec v ekipi.

Pesek Filip
Filip Pesek je igral tudi za KK Janče. (foto: Silver Lake College)

Ni dobil prave minutaže

V minuli sezoni se v dresu ekipe iz Cuesta College v  San Luis Obispo v Kaliforniji  ni naigral. V ekipi, ki je imela v 13-članski zasedbi kar 10 tujih košarkarjev, je zbral 11 nastopov v celotni sezoni. Tekme ni nikoli pričel v prvi peterki. V 11 tekmah je zbral 43 minut, 9 točk, 7 skokov in 2 podaji. Ni bil srečen, zato je iskal rešitev.

Filip študira poslovanje, po koncu šolanja bi rad postal uspešen podjetnik. Za prihod na Silver Lake College ga je prepričal trener Phil Budervic, ki je Filipa navdušil že v prvem telefonskem pogovoru. V novo sredino je prišel z jasnim namenom: »Želim zmagovati, ne pa uživat ali pa igrat videoigrice!«

Samozavestno v novo sezono

Trener tudi upa, da bo z dobrimi igrami odprl vrata tudi ostalim evropskim košarkarjem, kar bi še bogatilo študijskim program univerze. »Nisem najboljši atlet na svetu, a igro razumem,« samozavestno za spletno stran Htrnews.com nadaljuje Filip, ki zna pravočasno skočiti, steči v protinapad, predvsem pa soigralce zaposliti s pravo(časno) podajo.

Hvali ga tudi trener, ki ceni njegovo osnovno košarkarsko znanje, meni pa, da je šel v Evropi skozi dober program.

Kariera na tujem

Slovenija je dala Ligi NBA številne ase, kjer dva prednjačita – Goran Dragić in Rašo Nesterović. Filip si ne dela utvar, ostaja na realnih tleh. »V prihodnjih treh letih želim igrati košarko in ob tem uživati,« je jasen Filip, ki se zaveda, da profesionalna košarkarska pot ni tisto, k čemer teži. Bi pa rad karseda največ odnesel od igranja za univerzo, potem pa se podal na poslovno pot. Kamorkoli ga bo že ta vodila. Nič zato, ali bo to Avstralija ali pa Združene države Amerike.

Prej Iverson, danes Kidd

Pesek v pogovoru dodaja, da je začel s košarko pri šestih letih, košarka pa, tako Filip, je najbolj popularen šport takoj za nogometom. Sprva se je navduševal nad Allenom Iversonom, danes pa mu je bližje nekdanji NBA as Jason Kidd.

Kadetski reprezentant

Pred odhodom v ZDA je bil član Janč in Slovana, s katerim je leta 2013 igral na finalnem turnirju mladincev, pred tem je nosil dres Komende. V dresu kadetske reprezentance je na EP B divizije zaigral leta 2010, ko je zasedba Dejana Mihevca zasedla 3. mesto. Pesek je 6.8 točkam dodal 3.5 skoka in eno podajo na srečanje.

V prihodnjih tednih sledijo zgodbe o košarkaricah in košarkarjih, ki igrajo v študentskih ligah v ZDA.