Janković popeljal Olimpijo do vodstva v finalu

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

V torek se je začelo finale Lige Nova KBM. Na prvi tekmi v finalni seriji med Rogaško in Union Olimpijo je zmago slavila ekipa Olimpije. Ljubljančani so tako povedli z 1:0 v finalu, ki se igra na tri zmage. Naslednja tekma bo na sporedu v petek v Hali Tivoli.

Liga Nova KBM, finale, 1 .tekma, 16.5.
Rogaška – UNION OLIMPIJA 87:89 (19:22, 16:17, 20:16, 21:21, 11:13) *po podaljšku [0:1]
Davis 26 (6 skokov in 8 podaj), Ferme 25, Johns 19 (6 skokov); Oliver 25 (12 skokov), Hrovat 21 (7 podaj), Jefferson 16.

Union Olimpija se iz Rogaške Slatine vrača z zmago, do katere je prišla na vse prej kot lahek način, saj si jo je priigrala v podaljšku. Največ zaslug zanjo lahko v ljubljanskem taboru pripišejo Nikoli Jankoviću, ki je najprej priigral podaljšek, v njem pa dosegel koš za zmago ob zvoku sirene. To je bil sicer peti obračun Rogaške in Olimpije v tej sezoni in druga zmaga Ljubljančanov.

Gostje so tekmo začeli odločno, povedli so s 5:0, vseh prvih pet točk pa je dosegel Devin Michael Oliver. Nato je Rogaška le zadela svoj prvi koš na tekmi, hitro pa je še z eno trojko vrnil Gregor Hrovat in semafor v prepolni dvorani ŠD Rogaška Slatina je kazal 8:2, zato je domača klop vzela minuto odmora. V nadaljevanju so Slatinčani strnili vrste in ujeli priključek z Olimpijo, slabe tri minute in pol pred koncem prve četrtine pa so prvič na tekmi povedli (13:12).

Na začetku druge četrtine so gostje iz slovenske prestolnice prednost povišali na +5, sredi druge četrtine na +8. Z delnim izidom 6:0 se je Rogaška v 18. minuti približala na 30:32, le nekaj trenutkov kasneje pa izenačila. Ljubljanska zasedba je s serijo 7:0 spet pobegnila, Darwin Davis pa je, ob zvoku sirene za polčas, zadel trojko za 35:39.

Podobno tekmo so gledalci v Rogaški Slatini gledali tudi v tretji četrtini. Ko je Olimpija dosegla nekaj košev, jih je tudi Rogaška, domača ekipa pa je v 19. minuti spet povedla (52:51). Pred zadnjo četrtino sta bili moštvi poravnani (55:55), napeto in izenačeno je bilo tudi v zadnjih 10 minutah, saj nobena ekipa ni želela tvegati. Izenačena igra se je nadaljevala vse do zadnjih sekund. V zadnjem napadu domače ekipe pred zaključkom obračuna je odgovornost prevzel kapetan Tadej Ferme in tri sekunde pred koncem zadel težek met pod prekrškom, zatem je Ferme zadel še prosti met.

V minuti odmora je Gašper Okorn s svojimi igralci sestavil načrt, ki je Olimpiji prinesel uspeh. Nikola Janković je dobil žogo, neovirano vrgel trojko in 0,33 sekunde pred iztekom časa zadel za izenačenje in podaljšek. Ferme je iz nemogočega položaja še poskušal, bil blizu uspeha, a žoga ni želela skozi obroč.

Čeprav je Rogaška podaljšek začela z dvema zadetima trojkama, prednosti ni uspela zadržati. Ljubljanska ekipa je v izdihljajih izenačila, junak tekme pa je postal Janković, ki je zadel ob zvoku sirene za zmago.

Prvi strelec tekme je bil igralec Rogaške, Darwin Davis, s 26 točkami, eno manj je dosegel kapetan Tadej Ferme, na drugi strani jih je prav tako 25 dosegel Devin Oliver.