Čas za reforme? Predlog št. 3: Ukinitev konferenčnih finalov

Rubrika: Liga NBA

Liga NBA odkrito razmišlja o reformah. Med predlogi, ki se pojavljajo – in o katerih naj bi lastniki glasovali v roku enega leta – je zmanjšanje števila tekem in določene spremembe končnice ter turnir med sezono. Dve od morebitnih rešitev smo že predstavili (1, 2), danes pa poglejmo kako bi izgledala končnica lige NBA brez konferenčnih finalov, torej, da bi se ‘polfinala’ oblikovala glede na število zmag v rednem delu sezone, ne pa glede na konferenco.

Najboljša izmed štirih ekip v rednem delu bi igrala s četrto, v drugem dvoboju pa bi se spopadli druga in tretja ekipa. Opomba: Ta ideja je naletela na tolikšno nasprotovanje, da jo je liga že umaknila z dnevnega reda naslednjega sestanka lastnikov franšiz. Pa vendar! Poglejmo kako bi se tovrstna sprememba odrazila na primeru nekaj minulih playoffov.

“Dajte nam končnico z najboljšimi 16 ekipami!” že leta vzklika NBA gledalstvo. In glave lige NBA so se odzvale. Seveda, ne s predlogom o ukinitvi konferenc – to bi lahko negativno vplivalo na finance milijarderjev, ki si lastijo franšize – pač pa so vrgli kost v obliki kompromisne rešitve, ki načeloma zagotavlja, da se najboljši ekipi vedno spopadeta šele v finalu, tudi če sta iz iste konference.

Lastniki so to kost v nekaj tednih zmleli v moko. A iz te moke ne bo kruha. Kot razlog za svojo zavrnitev predloga, še preden je ta uradno sploh prispel do njih, so lastniki navedli škodo, ki bi jo ta predlog storil rivalstvom v ligi NBA … tudi prav. In kaj bi ta sprememba zagotovila, če bi bila v veljavi, recimo zadnja tri leta?

V sezoni 2016-17 bi se v polfinalu pomerili Warriorsi s Cavaliersi in Spursi s Celticsi.

V sezoni 2017-18 bi se v polfinalu pomerili Rocketsi s Cavaliersi in Warriorsi s Celticsi.

V sezoni 2018-19 bi se v polfinalu pomerili Bucksi s Trail Blazersi in Warriorsi z Raptorsi.

Retroaktivno napovedovati, če bi te dueli tudi privedli do drugačnih končnih izidov, je nemogoče. Zanimivo je vsekakor, da v prav vseh treh letih bi imeli drugačen finale, kot smo ga imeli sicer. Predlog velja pozdraviti, a kljub neuspehu le-tega, bi morali navijači vztrajati pri popolni prenovi končnice. Kako bi izgledala ta v minuli sezoni, če bi igralo 16 najboljših ekip?

1 Bucks
2 Warriors
3 Raptors
4 Nuggets
5 Trail Blazers
6 Rockets
7 76ers
8 Jazz
9 Celtics
10 Thunder
11 Pacers
12 Spurs
13 Clippers
14 Nets
15 Magic
16 Pistons

Pari prvega kroga bi bili sledeči:

Bucks vs Pistons
Warriors vs Magic
Raptors vs Nets
Nuggets vs Clippers
Trail Blazers vs Spurs
Rockets vs Pacers
76ers vs Thunder
Jazz vs Celtics

Mnogo bolje, ne?