Čas za reforme? Predlog št. 2: končnica pred končnico

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Liga NBA odkrito razmišlja o reformah. Med predlogi, ki se pojavljajo – in o katerih naj bi lastniki glasovali v roku enega leta – je zmanjšanje števila tekem in določene spremembe končnice ter turnir med sezono. Eno od morebitnih rešitev za slednjega smo že predstavili, danes pa poglejmo kako bi izgledal t. i. play-in turnir ali končnica pred končnico. Predlagani mini turnir bi spremenil logiko uvrščanja v končnico v obeh konferencah, tako da v playoffu ne bi igralo nujno osem najboljšijh ekip po rednem delu, ampak bi v končnico šlo neposredno samo šest ekip v vsaki konferenci, tiste med 7. in 10. mestom pa bi se spopadle za zadnji dve poziciji.

Predlog ni pretirano radikalen, saj imata tako sedmo kot osmo moštvo še vedno najlažjo pot do končnice. Na ta način se zagotovi, da bodo moštva želela biti čim višje na razpredelnici, predvsem pa to, da bodo imele tudi slabše ekipe možnost za uvrstitev v končnico in s tem motivacijo, da se ne predajo sredi sezone. S tem želi liga NBA dodatno omejiti prakso t. i. tankiranja, t. j. namernega izgubljanja tekem z namenom pridobitve višjega izbora na naboru prihodnje leto.

Če bi predlagani play-in turnir bil v veljavi že minulo leto, bi v vzhodni konferenci v praksi to izgledalo tako:

VZHOD

Milwaukee Bucks
Toronto Raptors
Philadelphia 76ers
Boston Celtics
Indiana Pacers
Brooklyn Nets

Orlando Magic
Detroit Pistons
Charlotte Hornets
Miami Heat

Washington Wizards
Atlanta Hawks
Chicago Bulls
Cleveland Cavaliers
New York Knicks

Za prvih šest ekip se nič ne menja in so direktno uvrščene v končnico, za zadnji dve mesti pa se spopadejo štiri ekipe v odebeljenem tekstu, in sicer po sledečem urniku:

1 Charlotte Hornets – Miami Heat
2 Orlando Magic – Detroit Pistons

Zmagovalec 1 – Poraženec 2

 

Zmagovalec 2 je torej uvrščen v končnico, poraženec pa ima še eno možnost, tako da igra z Zmagovalcem 1. Torej mora deveta oz. deseta ekipa po rednem delu vpisati dve zaporedni zmagi na gostujočem terenu, da bi si izborila dvoboj prve runde z najboljšo ekipo konference. Še na primeru zahodne konference:

 

ZAHOD

Golden State Warriors
Denver Nuggets
Portland Trail Blazers
Houston Rockets
Utah Jazz
Oklahoma City Thunder

San Antonio Spurs
Los Angeles Clippers
Sacramento Kings
Los Angeles Lakers

Minnesota Timberwolves
Memphis Grizzlies
New Orleans Pelicans
Dallas Mavericks
Phoenix Suns

1 Sacramento Kings – Los Angeles Lakers
2 San Antonio Spurs – Los Angeles Clippers

Zmagovalec 1 – Poraženec 2

 

Če smo iskreni, se verjetno s tem turnirjem ne bi spremenilo osem moštev, ki bi igrale končnico.  A to niti ni smisel tega. Poanta je v tem, da LeBron James verjetno ne bi nehal igrati sredi sezone, Minnesota Timberwolvesi pa bi do konca leta bili v boju za končnico. Kljub vsemu pa ne bi ostali prikrajšani boja za osmo mesto, v katerem smo lahko uživali na Vzhodu ob koncu rednega dela sezone.