Navarro: V finalu še preden smo odigrali tekme

Rubrika: SP Španija 2014

Žalosti v španskem taboru po včerajšnjem porazu v četrtfinalu s Francijo (52:65) ni in ni konca. Vse je bilo pripravljeno na izjemni finale, v katerem bi se zlata generacija na čelu s Juanom Carlosom Navarrom in Pauom Gasolom morda poslovila celo z naslovom svetovnega prvaka, a so Francozi poskrbeli za šok. Z odlično pripravo na tekmo in natančnim izvajanjem dogovorjenih akcij so domačine povsem razorožili.

b913ed37989d

V mislimi že v finalu …

“Poraz je prišel na naši daleč najslabši tekmi prvenstva. Naša koncentracija in agresivnost nista bila na nivoju, Francozi pa so tekmo odprli močno in silovito. Pogrešali smo tisto iskrico v pomembnih trenutkih. Za razliko od nas pa je tekmec vedno dobro odgovoril na naše poizkuse, da se približamo,” je skrušeno dejal starejši Gasol, ki je zanikal morebitna namigovanja o kakršnemkoli podcenjevanju: “Enostavno so bili boljši.” Dolgoletni center LA Lakersov, zdaj član Chicaga, je letos dopolnil 34 let, zato se bržkone že spogleduje z reprezentančno upokojitvijo. “Rad bi igral do 50. leta, vendar to ne gre. Imamo kvalitetne mlade rodove in ne dvomim, da bo naša reprezentanca tudi v prihodnje močna,” je dejal, a ni želel še povsem razkriti, ali ga lahko še kdaj pričakujemo v rdečem dresu Furie.

Drugi strelec Špancev za Gasolom je bil še en legendarni košarkar – če je Gasol v minulem desetletju dominiral pod obročem, pa je Juan Carlos Navarro tekmece rešetal od zunaj. “La Bomba” je sicer dosegel 10 točk, a izkupiček metov 4/11 ostrostrelcu njegovega renomeja ni v ponos. Priznal je, da so igralci že razmišljali o finalu: “Mislili smo, da bomo v finalu, še preden smo odigrali te tekme, toda temu ne bo tako. Slabši smo bili v vseh aspektih igre, ni nam šlo od rok, saj nam Francozi niso dovolili. Naš izkupiček metov je bil ravno tako fatalen, suvereno smo izgubili skok, težav pa nismo imeli le pod samim obročem.”

francija

Francozi razumeli, da zmaga ni nemogoča

Povsem diametralno nasprotno pa je bilo razpoloženje v taboru Galskih petelinov. V njihovo zmago na tekmi z domačini niso verjetli niti največji optimisti, je pa verjel nesporni vodja moštva in tudi prvi strelec na srečanju Boris Diaw. “Verjemite v zmago, sem pred tekmo dejal svojim soigralcem, a oni so verjeli že prej. Moje naslednje besede so bile, naj ničesar, kar bodo storili, ne obžalujejo, le igrajo naj, kot da je to zadnja tekma,” je dejal 32-letni krilni center, ki mu gre v zadnjem obdobju vse od rok – postal je NBA prvak s San Antoniem in v finalu izločil favorizirani Miami, zdaj pa prekrižal še smele načrte domačinu svetovnega prvenstva. “Vedel sem, da bodo Španci v drugem polčasu pritisnili in se skušali vrniti v igro. Bilo je težko, toda uspelo nam je zadržati prednost. Zato sem na ekipo še bolj ponosen.”

Francoski selektor, tvorec zadnjih večjih uspehov Vincent Collet je izpostavil izjemno obrambo njegovih varovancev: “Ponosen sem na svoje igralce, ki so reagirali na tak način. Razumeli so, da zmaga ni nemogoča. Vedeli smo, da moramo za morebitno zmago odigrati perfektno obrambo. Ne napada, temveč obrambo, saj Španci samozavest črpajo iz njihovega napada.” 

 

foto: fiba.com