Revolucionarna ideja: združiti tekmovanji Slovenije in Hrvaške

v rubriki
Mlajše selekcije
s kategorijo
Novice
.

Mladen Miki Starčević v košarki ni neznanka, ampak cenjeno in spoštovano ime. Danes vodi mladinski pogon zagrebške Cedevite,  pred tem pa je deloval 18 let na Hrvaškem, šest let na Poljskem, pet v Sloveniji (Maribor, Polzela, Ljubljana), tri v Srbiji in leto dni v BiH. Miki je tudi tisti, ki je z individualnimi treningi pomagal Saniju Bečiroviču.

0606_starcevic_00

Mladen Starčević (foto: KK Cedevita)

Pomlajeni v Slovenijo

Prav ekipa Cedevite pa je ena od teh, ki prihaja na mednarodni turnir Vulco – Sava avto, ki ga prihodnjo soboto gosti Sevnica. »Kako se bomo odrezali, je težko napovedati. V letniku 1998 nimamo preveč igralcev, vse ostalo bomo popolnili s košarkarji letnika 1999, ki konec maja igrajo finalni turnir kadetskega državnega prvenstva,« nekaj besed ekipi, ki prihaja v Sevnico nameni Starčević.

Dom košarke na Kajzerici

V zagrebški Cedeviti mladim rodovom dajejo precej pozornosti. »V takem okolju se daje maksimum, saj imamo na voljo dvorano 24 ur na dan, dela in trenira se lahko istočasno na treh košarkarskih igriščih klasičnih dimenzij. Poleg tega naš center Dom košarke na Kajzerici vsebuje še malo dvorano za individualno delo, vrhunski fitnes in rehabilitacijski center. Čudovito je vse to, kar je naš klub na čelu s predsednikom Mladenom Vebrom in predsednikom Atlantic Grupe Emilom Tedeschijem naredil. Nikogar ne bi rad omaloževal, a mislim, da imamo pogoje za delo najboljše na Hrvaškem, morda celo širše,« Starčević o pogojih dela, ki jih ima Cedevita. Klub ima vse selekcije, nad celotnim delom, ki je piramidalno urejen, bdi športni direktor Matej Mamić.  »Z vsem ga seznanjamo, njegova avtoriteta pa pripomore k stabilnosti delovanja sistema. Trenerji smo avtonomni v procesu dela, klubska politika pa mora biti skupna.«

Dosedanji finalni obračuni na turnirju Vulco – Sava Avto:

2014:
DUBRAVA – Krka 76:70

2013:
CIBONA – Union Olimpja 75:68

2012:
KRKA – Union Olimpija 91:85

2011:
UNION OLIMPIJA – Cibona 91:85

Mednarodni turnir Vulco – Sava Avto, 13.6.

Union Olimpija – Dubrava (8.30)
otvoritev turnirja (10.00)
Krka – Cedevita (10.15)
skills Challenge (12.30)
tekma za 3. mesto (13.00)
tekmovanje v metanju trojk (14.30)
tekma za 1. mesto (15.00)
zaključek in podelitev pokalov (16.30)

Skupna tekmovanja

Starčević dobro pozna razmere v Sloveniji in na Hrvaškem. »Mislim, da bi se morali slovenska in hrvaška košarka povezovati, selekcije kadetov in mladincev pa bi morali imeti medsebojne skupne lige, ki bi se igrale celo leto po turnirskem ali ligaškem sistemu. Zapiranje Slovenije in Hrvaške nam ne bo prineslo nič dobrega. Obe državi sta majhni, nimamo toliko resursev, kot jih premoreta Italija ali pa Poljska. Zavedam se, da bo težko uskladiti tekmovalne koledarje. A dolgoročno taka tekmovanja imajo svoj potencial in smisel. V sedanjih sistemih imamo po 3-4 kvalitetne tekme, ostale to pač niso,« sklene Starčević.

Več o tekmovanju v Sevnici:

:: Jagodnik na obisk tja, kjer je Dončić dosegel 35 točk

:: Slovenski in hrvaški problem – vse manj talentiranih in ambicioznih igralcev

:: »Pri mladih igralcih pogrešam maksimalno posvečenost košarki!«