Slovenski in hrvaški problem – vse manj talentiranih in ambicioznih igralcev

v rubriki
Mlajše selekcije
s kategorijo
Novice
.

Boris Gnjidić, bil je košarkar Krke in Zlatoroga, danes deluje v zagrebškem klubu KK Dubrava, kjer bdi nad mladimi selekcijami, nazadnje je vodil ekipo letnika 1999. Tudi letos bo Dubrava sodelovala na turnirju Vulco – Sava Avto, kjer se bo igralo v Sevnici 13.6.  »Smo aktualni zmagovalci turnirja, v Sevnico ekipa prihaja, da ponovi uspeh,« je jasen Gnjidić. V ekipi bodo imeli to pot 6-7 igralcev letnika 98, ostala šesterica bo leto mlajša. Dubrava se lahko pohvali, da ima 6. mladinsko ekipo Hrvaške, kadeti pa so za pol koša ostali brez F4. Za novo sezono se bosta obe mlajši selekciji okrepili.

Gnjidić

Boris Gnjidić (foto: KK Dubrava)

Delo z mladimi

Dubrava se zaveda, da ne more v dir z velikani, zato stavi na lastno delo in produkcijo. »Je pa težko biti vsako leto dober v vsaki generaciji. Z letnikoma 1993 in 1994 smo bili prvaki ter tretji v pokalu Dražen Petrović. Veseli smo, ker imamo tudi nekaj igralcev, ki bi jih radi videli v svojih sredinah tudi ostali klubi,« nadaljuje Gnjidić.

»Vsako leto je vse manj talentiranih in ambicioznih igralcev, ki bi trenirali in igrali košarko brez pretiranega filozofiranja,« pa Gnjidić opozori na težavo, ki tare tako Slovenijo kot Hrvaško. Se pa Boro nadeja, da bi uspeh reprezentance na domačem evropskem prvenstvu pripomogel k promociji košarke med mladimi.

Velik problem

»Katero ekipo bom vodil v novi sezoni, še ni jasno. Če bo kaka ponudba za delo z mladimi, se morda spet vrnem v Slovenijo, kjer sem preživel najlepša leta,« dodaja Gnjidić, ki po novem dela tudi kot profesor športne vzgoje v eni od zagrebških šol.

Mali dohitevajo velike

Je pa Gnjidić pozorno spremljal dogajanje v letošnjem državnem prvenstvu. »Kot navijaču Krke mi je žal, ker ni prišla v finale. Ta neuspeh me je spomnil na leto 2004, ko smo izgubili Ligo ABA s porazom v Domžalah. Potrebno bo nekaj menjati. Po drugi strani pa je težko biti vedno najboljši. Ambiciozne sredine vlagajo sredstva, manjša se razlika med klubi,« še doda Gnjidić.