Ob podpori MVP-ja kali in razvija mlade: “Dalibor ima mojo 100-odstotno podporo. Super človek in zelo dober trener je!”

Rubrika: ABA Liga

»Igrali smo proti resni ekipi, ki se bo uvrstila v nadaljevanje tekmovanja v EuroCupu in proti ekipi, ki je kandidat za naslov prvaka Lige ABA. Borili smo se, a zavoljo vseh poškodb, bolezni in vseh, ki se vračajo, ne moremo 40 minut držati kontinuitete. Krka ni največji klub v regiji, niti v Evropi. Pri nas se pozna vsaka odsotnost: pa naj bo to Stergar, Stavrov ali pa Špan, ki tri mesece ni treniral,« se je Rok Stipčević, v tem hipu MVP Lige ABA in Lige NKBM, ozrl na nedeljski derbi 14. kroga Lige AdmibralBet ABA. Spomnimo: Cedevita Olimpija je slavila z 90:83 na vročem gostovanju v Novem mestu.

Sodniški kriterij in daljša klop Olimpije za zmago zmajev v derbiju

Še dan po tem se je govorilo o izključitvi Luke Lapornika, ki je dobil dve tehnični napaki po očitni osebni napaki Yogija Ferrella nad kapetanom Krke, a so sodniki, čeprav je bil eden od njih tam, menil drugače. Že tako zdesetkani Dolenjci so ostali brez Lapornika, Olimpija je to izkoristila in dosegla zmago. Stipčević, 36 let ima, o sodnikih (in njih kriteriju) ni želel, moder in prekaljen mož pač. Čeprav je Krka vknjižila 8. zaporedni regionalni poraz.

Ne moreš? Potem delaj v trgovini ali pa pleskaj

»Nismo v najslabši situaciji. Bistveno je potrpeti in izdržati, je pa malce frustracije zavoljo serije porazov. A po drugi strani lahko si v še tako dolgi negativni seriji in krizi, potem prideta dve tekmi, ko zadaneš, kar je treba in po dveh tednih spet vidiš sonce. To je tisti čar športa. Bistveno pa je, da v to verjameš. Najlažje je reči ne morem več. Če bi tako razmišljal, ne bi bil zdaj tu, pustil bi košarko. Ali zmoreš ali ne, druge ni. Tu ni prostora za senzibilnost v stilu: meni je težko. Če ti je težko, potem pojdi in delaj v trgovini. Če ne boš delal v trgovini, pa pojdi pleskat,« pragmatično Stipčević, ki je s svojim vedenjem na in ob parketu pojem profesionalizma, mladi, številni, ki se kalijo v Krki, se lahko od nekdanjega hrvaškega reprezentanta ogromno naučijo.

Stipčević je po polovici regionalne lige najboljše ocenjeni košarkar, prednjači v Ligi NKBM. »Dajem svoj maksimum. Tako na igrišču kot v garderobi. Nikoli nisem bil košarkar, ki bi igral za svojo statistiko, ampak vedno za ekipo, da sem ji dajal tisto, kar je potrebovala. To, kar se dogaja, je slučajno. Niti nisem jaz tega pričakoval ali pa ciljal na to,« odgovarja Stipčević na vprašanje o bleščeči osebni statistiki. Na prvo mesto postavlja ekipo.

Super človek in zelo dober trener

»Cilji? Želja je narediti mali korak naprej. Lani smo naredili velik korak naprej v primerjavi s prejšnjo sezono. Tudi letos želimo prav to na vseh področjih: organizaciji, dobiti navijača ali dva več, poskrbeti za dodatno pozitivo. Če temu dodamo še kako lovoriko, toliko boljše. Vse to je smisel in bit kluba, kot je Krka,« Rok pragmatično o ciljih, ki jih mora imeti klub, kot je novomeška Krka, ki letos razvija številne mlade: Jurij Macura je prišel po korak naprej prav v Krko, tu je nase na regionalni sceni opozoril Andrej Stavrov, svoje minute vešče koristita Miha Škedelj in Jakov Stipaničev, svojo priložnost v domači ligi in regiji dobivata Luka Medved in Jaka Klobučar.

V Novem mestu komaj čakajo okrevanje Leona Stergarja, ki ga trenerji obožujejo tudi zavoljo njegove izjemne energije. Ob tem velja omeniti, da je v Novem mestu kariero dokončno obudil Jan Kosi. Vse to in vsi ti ob izdatni pomoči trenerja Daliborja Damjanovića. »Dalibor ima mojo 100-odstotno podporo. Super človek in zelo dober trener je. Imam znanje in podporo vseh nas. Ko se bodo vrnili poškodovani bolni, mu bo precej lažje delati,« se pohvalno o Damjanoviću izrazi tudi Stipčević, ki ob tem opozori na neko novo realnost.

Team manager

»Danes so drugi časi kot pa pred 10, 15 leti. Včasih si na treningu nekoga nekam poslal. Tak košarkar se je zamislil in delal resneje dalje. Če to danes storiš, se lahko zgodi, da igralec igre. Kot sem rekel: drugi časi, ni več vprašanja eksistence. Precej dobro se živi. Danes mora biti trener precej bolj team manager, kar Dalibor izvrstno opravlja. Ne skrbi me za to ekipo. Ko se vrnejo manjkajo igralci, se bo krivulja rezultatov dvignila navzgor,« še sklene Stipčević.