FIBA znova “grozi”: Prevzela bi Evroligo in ukinila ABA Ligo

v rubriki
Evroliga
s kategorijo
Novice
.

Srbski Blic poroča, da naj bi se krovna organizacija FIBA dokončno odločila, da znova pod svoje okrilje pridobi najelitnejše evropsko klubsko tekmovanje, obenem pa umakne priznanje ABA Ligi. Nad obemi tekmovanji sicer že vrsto let bdi druga organizacija ULEB in malo verjetno je, da bi klubi le-to zapustili.

foto: fiba
foto: fiba

“FIBA bo preklicala priznanje ABA Ligi, že oktobra pa načrtuje formacijo novega evropskega tekmovanja, alternativo sedanji Evroligi,” zapišejo v Blicu, toda vprašanje je, koliko manevrskega prostora FIBA sploh ima, kajti ULEB je bil osnovan s strani klubov, pod njegovo okrilje pa je prešlo kar 16 članov oziroma domačih tekmovanj, vključno z ABA Ligo.

FIBI bi tako v tem primeru bržkone preostalo zgolj osnovanje nove lige po vzoru Suprolige izpred 15 let, razen v primeru, da bi se najmočnejši klubi stare celine odločili za “selitev”, ki pa bi morala v današnjih časih biti finančno pogojena. Preprosteje – FIBA bo, predvsem z evri, morala prepričati tiste, ki so jo nekoč zaradi nezadovoljstva zapustili.

Lorbek ne verjame v spremembe

O problematiki smo se pogovarjali s slovenskim funkcionarjem Radovanom Lorbkom, sicer predsednikom ABA Lige in enim izmed podpredsednikov ULEB-a. Pogovor z njim boste na naši spletni strani našli v soboto zjutraj.