KZS podelil licence, znane sestave tekmovanj za sezono 2019/2020

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Komisija za licenciranje KZS je na svojih sejah obravnavala prejeto dokumentacijo klubov v postopku pridobivanja tekmovalnih licenc za sezono 2019/2020. Licenčni postopek so uspešni opravili vsi klubi, ki so tako pridobili ustrezne tekmovalne licence. Po prejetem poročilu Komisije za licenciranje, posredovanih prijavah klubov ter izpolnitvi pogojev tekmovalnega pravilnika in določil tekmovalnih propozicij pa je Tekmovalna komisija KZS objavila tudi pregled prijavljenih ekip za sodelovanje v članskih tekmovanjih v prihajajoči tekmovalni sezoni.

V prvem delu licenciranja za tekmovalno sezono 2019/2020 so klubi morali oddati dokumentacijo, ki izkazuje ustrezne športne in pravne kriterije ter finančne kriterije za koledarsko leto 2018. Za pridobitev tekmovalne licence za sezono 2019/2020 za 1. SKL je zaprosilo vseh 10 prvoligašev iz sezone 2018/2019 ter prvak 2. SKL, vseh 11 klubov pa je licenco tudi prejelo. Za 2. moško SKL je licenco prejelo 13 klubov, za 3. moško SKL je licenco prejelo 25 klubov, medtem ko ženski klubi licenciranja ne opravljajo.  Klube 1. SKL, 2. SKL in 3. SKL v mesecu septembru čaka še drugi del licenciranja, ko bodo tekmovalno licenco morali potrditi z ustreznimi kadrovskimi ter infrastrukturnimi kriteriji in finančnimi kriteriji za prvo polovico koledarskega leta 2019.

Po prejetem poročilu Komisije za licenciranje o izdanih tekmovalnih licencah, posredovanih prijavah klubov, izpolnitvi pogojev tekmovalnega pravilnika in določil tekmovalnih propozicij pa je Tekmovalna komisija KZS objavila pregled prijavljenih ekip za sodelovanje v članskih tekmovanjih v tekmovalni sezoni 2019/2020. Ko bodo znani dokončni koledarji vseh mednarodnih tekmovanj, bodo klubom posredovane tudi Bergerjeve tabele in informacija o terminu žreba.

1. SKL (10 ekip)

Sixt Primorska, Petrol Olimpija, Hopsi Polzela, Krka, Rogaška, Helios Suns, Šenčur Gorenjska gradbena družba, Zlatorog Laško, Šentjur, Terme Olimia Podčetrtek.

Tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu (18 kol) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk v skladu s koledarjem tekmovanja.

V drugem delu v tekmovanju za državnega prvaka tekmovanja sodeluje 6 ekip. V tem delu tekmovanja ekipe odigrajo po dvokrožnem ligaškem sistemu 10 kol. Rezultati prvega dela se prenašajo. V primeru, da katera ekipa zaradi sodelovanja v dveh mednarodnih tekmovanjih ne sodeluje v prvem delu tekmovanja, se izidi ne prenašajo.

V drugem delu v tekmovanju za obstanek/uvrstitev v 1. SKL sodelujejo 4 ekipe. V tem delu tekmovanja ekipe odigrajo po trikrožnem ligaškem sistemu devet kol, sedmo in osmo uvrščena ekipa odigrata tekmo več kot domačin. Medsebojni rezultati sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo. Prvo, drugo in tretje uvrščena ekipa tega dela tekmovanja v prihodnji sezoni sodelujejo v tekmovanju 1. SKL.

Šest ekip tekmovanja za prvaka in prvi dve ekipi tekmovanja za obstanek se uvrstijo v končnico za naslov državnega prvaka. V prvem krogu končnice (četrtfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, v drugem krogu končnice (polfinale) ekipe prav tako igrajo na dve dobljeni tekmi, v tretjem krogu končnice (finale) pa ekipi igrata na tri dobljene tekme.

2. SKL (12 ekip)

Ilirija, Celje, Mesarija Prunk Sežana, Brinox Medvode, Parklji, ECE Triglav, Hrastnik, LTH Castings, Žoltasti Troti, Ljubljana, Postojna, Portorož.

V prvem delu tekmovanja sodeluje 12 ekip. Tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk.

V drugem delu v tekmovanju za naslov prvaka sodeluje osem ekip, ki v prvem krogu končnice (četrtfinale) igrajo na dve dobljeni tekmi, prav tako na dve dobljeni tekmi ekipe igrajo tudi drugem krogu končnice (polfinale) ter tretjem krogu končnice (finale).

V drugem delu v tekmovanju za obstanek v 2. SKL sodelujejo štiri ekipe: deveto, deseto, enajsto in dvanajsto uvrščena ekipa prvega dela tekmovanja. V tem delu tekmovanja ekipe odigrajo po dvokrožnem ligaškem sistemu (6 kol). Razpored tekem pripravi komisar lige na podlagi Bergerjeve tabele in razvrstitve ekip po prvem delu tekmovanja. Medsebojni rezultati sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo. Tretje in četrto uvrščena ekipa drugega dela tekmovanja za obstanek v 2. SKL (enajsto in dvanajsto uvrščena ekipa 2. SKL) v prihodnji tekmovalni sezoni sodeluje v tekmovanju 3. SKL.

3. SKL (24 ekip)

Plama Pur, Grosuplje, Litija, Nova Gorica mladi, Radenska Creativ Sobota, Vojnik, Hidria, Kolpa Črnomelj, AKK Branik Maribor, ENOS Jesenice, Ajdovščina, Konjice, Nazarje, Krvavec Meteor, Slovan, Janče Ljubljana, Tolmin, Zagorje, Bistrica, Ježica, Calcit Basketball, Pivka Perutninarstvo, Cerknica, Petrol Olimpija mladi.

V prvem delu tekmovanju sodeluje 24 ekip, razdeljenih v tri skupine po 8 ekip (vzhod, center, zahod). Tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu (14 kol) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk.

V drugem delu v tekmovanju za uvrstitev v 2. SKL sodeluje šest ekip, ki osvojijo prvo in drugo mesto v skupinah vzhod, center in zahod. Tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu (8 kol) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele. Medsebojni rezultati sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo. Prvo in drugo uvrščena ekipa 2. dela tekmovanja za prvaka v prihodnji sezoni nastopata v 2. SKL.

V drugem delu v tekmovanju za razvrstitev od 7. do 18. mesta sodeluje 12 ekip, ki osvojijo tretje, četrto, peto in šesto mesto v skupinah vzhod, center in zahod. Tekmovanje poteka v treh skupinah (vzhod, center, zahod) s štirimi ekipami po dvokrožnem ligaškem sistemu (6 kol) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele. Medsebojni rezultati sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo.

V drugem delu v tekmovanju za obstanek v 3. SKL od 19. do 24. mesta sodeluje do 6 ekip, ki osvojijo sedmo in osmo mesto v skupinah vzhod, center in zahod. Tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu (8 kol) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk. Medsebojni rezultati sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo. Triindvajseto in štiriindvajseto uvrščena ekipa v prihodnji sezoni nastopata v 4. SKL, nadomestita ju prvo  in drugo uvrščena ekipa 4. SKL.

4. SKL (rok za prijave ekip do 21. 8. 2019)

Že prijavljene ekipe: Vrhnika, Globus, Prebold 2014, ŠD Šentvid Ljubljana, Ivančna Gorica, Krško (pogojna prijava), Radovljica (pogojna prijava), Vrani Vransko,  Logatec, Portorož mladi (pogojna prijava).

Komisar lige bo dokončen seznam sodelujočih ekip in tekmovalni sistem objavil po zaključku roka za posredovanje prijav, to je po 21. avgustu.

Pokal Spar (52 ekip)

Sixt Primorska, Petrol Olimpija, Hopsi Polzela, Krka, Rogaška, Helios Suns, Šenčur Gorenjska gradbena družba, Zlatorog Laško, Šentjur, Terme Olimia Podčetrtek, Ilirija,  Celje, Mesarija Prunk Sežana, Brinox Medvode, Parklji, ECE Triglav, Hrastnik, LTH Castings, Žoltasti Troti, Ljubljana, Postojna, Portorož, Plama Pur, Grosuplje, Litija,  Nova Gorica mladi, Radenska Creativ Sobota,  Vojnik, Hidria, Kolpa, AKK Branik, ENOS Jesenice, Ajdovščina, Konjice, Nazarje, Krvavec Meteor, Slovan, Janče Ljubljana, Tolmin, Zagorje, Bistrica, Ježica, Calcit Basketball, Pivka Perutninarstvo, Cerknica, Petrol Olimpija mladi, Vrhnika, Globus,  Koš Koper, Ivančna Gorica, Vrani Vransko, Logatec.

Sodelujejo vse ekipe razen ekip, ki sodelujejo v mednarodnih tekmovanjih. Te ekipe se v tekmovanje vključijo v 6. krogu tekmovanja. Igra se po sistemu izpadanja na podlagi opravljenega žreba. Skupen žreb bo določil tekmovalne pare 1., 2. in 3. kroga, po odigranem 3., 4. in 5. krogu se izvede žreb za naslednji krog tekmovanja.

V 2., 3., 4. 5. krogu in četrtfinalu (6. krog) ekipe igrajo dve tekmi z možnostjo neodločenega rezultata. Na drugi tekmi se v primeru skupnega neodločenega rezultata obeh tekem igrajo podaljški (eden ali več) do končnega zmagovalca. Prednost druge tekme na domačem igrišču ima ekipa, ki je bila bolje uvrščena v pretekli tekmovalni sezoni. Zaključni turnir štirih ekip se izvede v obliki turnirja. Na tekmovanju sodelujejo zmagovalne ekipe 6. kroga tekmovanja.

1. SKL za ženske (9 ekip)

Cinkarna Celje, Triglav Kranj, Ilirija, Ježica, Grosuplje, Maribor, Konjice, Domžale, Ledita Domžale.

V prvem delu sodelujejo vse prijavljene ekipe. Tekmovanje poteka po štirikrožnem ligaškem sistemu in razporedu, določenem za prvi in drugi krog na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk.

V drugem delu v tekmovanju za državnega prvaka tekmovanja sodeluje 6 ekip. V tem delu tekmovanja ekipe odigrajo po dvokrožnem ligaškem sistemu 10 kol. Razpored tekem pripravi komisar lige na podlagi Bergerjeve tabele in razvrstitve ekip po prvem delu tekmovanja. Rezultati prvega dela se prenašajo.

V drugem delu v tekmovanju uvrstitev v 1. SKL sodelujejo 3 ekipe. V tem delu tekmovanja ekipe odigrajo po dvokrožnem ligaškem sistemu 6 kol. Medsebojni rezultati sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo.

V tretjem delu tekmovanja se prve štiri ekipe lige za prvaka po odigranem druge delu tekmovanja uvrstijo v končnico za naslov državnega prvaka, kjer igrajo po principu 1:4 in 2:3. V prvem kolu končnice (polfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, v drugem kolu (finale) na tri dobljene tekme.

Pokal članic (10 ekip)

Cinkarna Celje, Triglav Kranj, Ilirija, Ježica, Grosuplje, Maribor, Konjice, Domžale, Ledita Domžale, Krka Novo mesto.

V 1. krogu tekmovanja ekipe odigrajo dve tekmi. Sodelujejo ekipe Konjice, Domžale, Ledita, Krka, zmagovalni ekipi obeh tekem se uvrstita v 2. krog tekmovanja.

V 2. krogu tekmovanja ekipe odigrajo dve tekmi. Tekmovalne pare in organizatorje prve oziroma druge tekme določi žreb brez vnaprej postavljenih nosilcev. Zmagovalne ekipe obeh tekem se uvrstijo na zaključni turnir.

Zaključni turnir štirih ekip se izvede v obliki turnirja v kraju organizatorja. Organizator tekmovanja se določi na osnovi razpisa, ki ga Tekmovalna komisija posreduje sodelujočim klubom in objavi na spletni strani KZS. Tekmovalne pare določi žreb.