Hrvati s Slovenijo lahko igrajo, Grki zadovoljni zaradi vzdušja v Zagrebu

Rubrika: ReprezentancaEurobasket

Vtise po žrebu za EuroBasket 2015, ki je v skupino C postavil Hrvaško, Slovenijo, Grčijo, Gruzijo, Makedonijo in Nizozemsko, so strnili tudi pri dveh – vsaj na papirju – najmočnejših konkurentkah četi Jureta Zdovca za vrh.

foto: fiba europe
foto: fiba europe

Repeša: Katastrofa, če ne napredujemo

“Žreb je dober. S Slovenijo in Grčijo lahko igramo, osmina finala pa nam prinaša križanje z najlažjo skupino D. Če želimo napraviti kaj večjega, bomo morali premagati eno veliko reprezentanco,” je dejal hrvaški branilec Kruno Simon, selektor Jasmin Repeša pa je dodal, da bi bila prava katastrofa, če se “kockastim” ne bi uspelo uvrstiti v osmino finala.

Naši južni sosedje sicer še niso povsem odločeni, kateri strokovnjak jih bo na prvenstvo sploh popeljal. Kritiki Repeše so navkljub četrtemu mestu iz Slovenije vse glasnejši, slednji pa se je v zadnjih tednih zapletel v besedno borbo z Acom Petrovićem glede Cibone in tujcev v obeh zagrebških kolektivih. Ravno Petrović naj bi bil eden izmed kandidatov, da nasledi aktualnega selektorja.

:: EuroBasket 2015: Slovenija s Hrvaško, Grčijo, Makedonijo, Gruzijo in Nizozemsko

:: Zoran Dragić za kosarka.si: Najtežje bo s Hrvaško, Nikolić pričakuje domač teren

Katsikaris: Slovenci pripravijo lepo vzdušje 

“Naša skupina je dobra. Dobra v smislu, ker bomo igrali blizu Grčije – v Zagrebu. Verjamem, da bomo imeli odlično atmosfero, saj je Hrvaška gostiteljica, poleg tega pa bo blizu tudi Slovenija. Njeni navijači pripravijo lepo vzdušje. Enako velja za Makedonce,” je o skupini razmišljal vodja stroke Grčije, ki je leta 2013 dosegla šele skromno 13. mesto, Fotsis Katsikaris. Dotaknil se je še novega sistema, ki ne vključuje več drugega skupinskega dela, temveč sledi kar osmina finala: “Prejšnji sistem je bil težak za vse. Za igralce, ki na turnir pridejo po napornih sezonah, še posebej tisti iz NBA, ter tudi za gledalce. Sedanji sistem je bolj zanimiv. Morda je lahko včasih nepošten, a bolj zanimiv za vse.”