Znana dvanajsterica reprezentantk, v Stožicah brez Grgića

s kategorijo
Novice
.

Strokovni štab slovenske ženske članske košarkarske reprezentance je določil dvanajsterico igralk, ki bo v nedeljo začela zadnji cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2021. Po štirih dneh priprav se bodo Slovenke v ljubljanskem mehurčku 4. februarja pomerile z Bolgarkami in 6. februarja še z Islandkami. Obe tekmi si boste lahko ogledali na Kanalu A.

KVALIFIKACIJE ZA EP ŽENSKE 2021, SKUPINA A
3. KVALIFIKACIJSKI CIKEL – LJUBLJANA, ARENA STOŽICE

5. kolo – četrtek, 4. februar 2021
ob 16.15 – SLOVENIJA : BOLGARIJA (prenos na Kanalu A)
ob 19.15 – ISLANDIJA : GRČIJA
6. kolo – sobota, 6. februar 2021
ob 17.00 – SLOVENIJA : ISLANDIJA (prenos na Kanalu A)
ob 20.00 – BOLGARIJA : GRČIJA

Slovenska izbrana vrsta tudi tokrat ni ostala imuna na težave z okužbami na COVID-19. V minulem tednu je namreč koronavirus zašel v vrste celjskega kluba, tako da bodo tokratno reprezentančno akcijo primorani izpustiti Lea Debeljak in Mojca Jelenc ter selektor Damir Grgić in njegov pomočnik Jure Krajnc. Ne glede na to, da se jim bo desetdnevna karantena iztekla tik pred reprezentančnim zborom, jim FIBA protokol namreč ne omogoča vstopa v kvalifikacijski mehurček, saj bo od okužbe do začetka kvalifikacijskega cikla minilo premalo časa.

V zadnjem kvalifikacijskem ciklu bo reprezentanco vodil Slavko Duščak, pri delu pa mu bosta pomagala Predrag Radović ter trener za telesno pripravo Marko Dimnik. Reprezentančni štab je v minulih dneh dočakal izvide uvodnih testiranj košarkaric na koronavirus, ki v teh časih prav tako močno krojijo sestavo ekipe. Tako je znano, da bodo barve slovenske reprezentance na tekmi proti Bolgariji in Islandiji branile NIKA BARIČ (Birevim Elezig, Turčija), MERISA DAUTOVIĆ (ŽKD Maribor), ZALA FRIŠKOVEC (KSC Szekszárd), TEJA GORŠIČ (Hannover, Nemčija), TINA JAKOVINA (Kangoeroes Mechelen, Belgija), ALEKSANDRA KROŠELJ (Kangoeroes Mechelen, Belgija), EVA LISEC (Dinamo Kursk, Rusija), TEJA OBLAK (USK Praga, Češka), ANNAMARIA PREZELJ (Quesos El Pastor, Španija), EVA RUPNIK (Rheinland Lions Köln, Nemčija), MARUŠA SENIČAR (ŽKK Cinkarna Celje) in TINA TREBEC (Montbrison, Francija). Pred dokončno zeleno lučjo za vstop v ljubljanski mehurček igralke in člane štaba, ki še nimajo prisotnih protiteles proti novemu koronavirusu, v petek čaka še drugo PCR testiranje. Poleg že omenjenih košarkaric celjskega kluba so iz širšega seznama izpadle Tina Cvijanovič, Gala Kramžar in Urša Žibert.

Na lestvici kvalifikacijske skupine A s štirimi zmagami vodijo Slovenke, po dve zmagi in dva poraza so zbrale Grkinje in Bolgarke, zadnje Islandke pa še niso okusile slasti zmage. Slovenska reprezentanca je tako pred zadnjim kvalifikacijskim ciklom z eno nogo že uvrščena na evropsko prvenstvo leta 2021, saj bi jim morebitni tretji zaporedni nastop na prvenstvu stare celine lahko preprečil le še čudežni razplet na preostalih tekmah v ljubljanskih Stožicah.

Nastop na EP si bodo namreč zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Šest skupin je sestavljeno s po štirimi ekipami, tri skupine pa tvorijo po tri reprezentance. Rezultati s četrtouvrščeno reprezentanco v skupini se pri določanju najboljših petih drugouvrščenih reprezentanc ne bodo upoštevali. Na prvenstvo so že uvrščene Belgija, Srbija in Švedska ter kot gostiteljici Francija in Španija.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
“Tudi v tem kvalifikacijskem ciklu se bomo soočili z neko novo izkušnjo. A sem prepričan, da to na reprezentanco in samo igro ne bo imelo velikega vpliva ter bomo iz situacije potegnili pozitivne stvari. Z dekleti in štabom smo skupaj že dlje časa, dobro se poznamo in imamo postavljen sistem igre, ki nam prinaša rezultate. V primerjavi z novembrskim ciklom so dekleta v boljšem tekmovalnem ritmu in v klubskih sredinah kažejo odlične predstave. Ne glede na mojo odsotnost se izjemno veselim reprezentančne akcije in komaj čakam, da dekleta vidim na delu. Tokrat jih bom pozorno spremljal z drugega zornega kota in morda v igri opazim tudi kaj novega, kar bi lahko uporabili v prihajajočih aktivnostih. Dekletom in štabu povsem zaupam in verjamem, da bomo kvalifikacije končali v enakem slogu, kot smo odigrali dosedanje štiri tekme in potrdili vozovnico za evropsko prvenstvo.”

Slavko Duščak, v.d. selektorja slovenske ženske članske reprezentance:
“Reprezentanca se znova ne bo sestala v polni postavi, tokrat bo odsotna tudi polovica trenerskega štaba, a ne glede na vse so naši cilji in pričakovanja enaki. Kvalifikacije želimo zaključiti z dvema zmagama in prvim mestom v skupini. S selektorjem Grgićem ter ostalimi sodelavci smo dnevno v stikih in pripravljamo strategijo za tekmi proti Bolgariji in Islandiji. Dekleta so že večkrat dokazala, da jih nič ne vrže iz tira in verjamem, da bodo tudi tokrat prikazala igro, ki reprezentanco krasi zadnja leta. So v zelo dobri formi. Že takoj v nedeljo bomo zavihali rokave ter se v teh nekaj treningih dobro pripravili na tokratne tekmice.”