Zlatorog presenetil Šenčur in odpeljal točki z Gorenjske, Ilirija doma boljša od Rogaške

Rubrika: Liga Nova KBM

Košarkarji Zlatoroga Laško so v napeti končnici v Šenčurju premagali domačine z 91:92. Goste iz Laškega je do zmage popeljal Adrio Ramone Bailey, ki je zbral 24 točk in 14 skokov, v dresu GGD Šenčurja je največ točk zabeležil Gaber Ožegovič, in sicer 13. Zadnji dvoboj 14. kola Lige Nova KBM je bil odigran v Tivoliju, Ilirija je premagala Rogaško z 78:61 in nadaljuje zmagoviti niz. V dresu Ilirije je Alexander Shashkov dosegel 17 točk in zbral 14 skokov, v vrstah Rogaške je 13 točk prispeval Jure Špan (3 podaje).

LIGA NOVA KBM, 1. DEL TEKMOVANJA

14. kolo
Nedelja, 15. januar

GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA ŠENČUR : ZLATOROG LAŠKO 91:92 (24:23, 24:32, 21:21, 22:16)
Gorenjska gradbena družba Šenčur: Novak 5, Ožegovič 13, Tešić 6, Rojc 9 (5:6), Murić 12 (2:3), Martinčič 12 (4:4), Malovčič 12 (3:5), Rudovič 10 (1:1), Walford 4, Ahmedović 8.
Zlatorog Laško: Bailey 24 (12:16), Lorbek 11 (1:1), Copot 19 (5:7), Smrekar 10, Miljković 2, Vujasinović 2, Samojlović 12, Urbanija 12 (1:1).

Glede na lestvico je v Šenčurju prišlo do presenečenja, a ekipe so z izjemo Krke in Heliosa tako izenačene, da o kakšni senzaciji v Šenčurju ne more biti govora. Gosti iz Laškega so do četrte zmage v sezoni prišli povsem zasluženo, saj so vodili večji del tekme, največ po zaslugi uspešnih metov za tri točke. V prvem polčasu so imeli odstotek trojk večji od 50, približno tak odstotek so držali tudi do zadnje četrtine, v kateri se jim je met nekoliko ustavil, česar pa domači niso povsem izkoristili.

Gostitelji so vodili le na začetku tekme, prednost osmih točk je celo obetala zanesljivo zmago. Toda nato so se prebudili tudi Laščani, z odličnim metom so prednost izničili, prešli v vodstvo, vodili pa vse do konca.

Domači so se jim nekajkrat približali, v zadnjih sekundah pa celo imeli priložnost za izenačenje. Dino Murić bi lahko tri sekunde pred koncem z uspešno izvedenimi tremi prostimi meti domačim priboril podaljšek, vendar je zgrešil že prvega. Zadnjega je nato poskušal zgrešiti namerno, a se mu tudi ta poteza ni posrečila, dosegel je namreč koš za izid 91:92. Nato je na nasprotni strani dva prosta meta zgrešil Jan Copot, toda gostiteljem je zmanjkalo časa.

Pri zmagovalcih je bil s 24 točkami najučinkovitejši Adrio Ramone Bailey, Copot jih je dodal 19, Gorenjci posebej razpoloženih strelcev niso imeli.

V naslednjem kolu Lige Nova KBM bo Zlatorog gostil Helios, GGD Šenčur pa bo gostoval pri Rogaški.

Miljan Pavković, trener GGD Šenčurja“To je težak poraz. Zlatorog se bori za obstanek, a mi, vsaj tako mislimo, se borimo za marsikaj več. V domači dvorani delamo napake v obrambi in čeprav smo se pripravljali, puščamo nekatere igralce same, ki pa ne bi smeli biti. Mi smo ekipa, ki naj bi igrala dobro obrambo, a doma prejmemo 92 točk!? Imeli smo priložnost, da obrnemo potek tekme, a smo delali nesprejemljive napake in gostje so to izkoristili. Zlatorog je imel dober strelski dan in je zasluženo zmagal.”

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško“Čestitke mojim fantom, ki so igrali srčno. Borili so se od prve do zadnje minute. V Šenčur smo prišli s tiho željo, da presenetimo. Dobro treniramo, tudi igramo, ampak rezultata ni bilo. Mislim, da smo bili danes bolj poletni in bolj iznajdljivi v napadu kot na prejšnjih tekmah. Dokaz je naših 92 točk, kar je več kot smo jih dosegali do zdaj. GGD Šenčur je dobra in izkušena ekipa, ki igra regionalno ligo in tukaj ni lahko igrati. Še enkrat čestitke mojim fantom in upam, da se tu ne bodo ustavili.”

ILIRIJA : ROGAŠKA 78:61 (17:20, 20:9, 17:16, 24:16)
Ilirija: Arslanagić 10 (1:4), Kruzynski 2 (0:2), Kmetič 2, Orel 12 (2:2), Pajić 11 (1:1), Mikuš 2, Šaškov 17 (4:4), Kureš 12 (3:4) Vončina 8 (2:2), Klobučar 2 (2:2).
Rogaška: Jean-Baptiste 3, Durnik 7 (1:2), Močnik 8 (2:2), Tabak 12, Špan 13 (5:5), Kraljević 4 (2:3), Miličević 12 (4:4), Sivka 2 (2:2).

Košarkarji Ilirije so po nekoliko slabšem začetku prvenstva očitno ujeli ritem. V 14. kolu Lige Nova KBM so zabeležili tretjo zaporedno zmago, po Šentjurju in Zlatorogu Laško so premagali še Rogaško. Z izjemo začetka so vodili vso tekmo. Ne sicer z razliko, ki bi jim dovoljevala miren zaključek, to so si priborili šele v zadnji četrtini.

Tekmo so sicer bolje začeli gosti, ki so povedli z 12:4, a to obdobje je bilo praktično edino, v katerem so bili boljši od tekmecev. Nobena ekipa ni bila strelsko posebej razpoložena, toda domača je bila vendarle nekoliko bolj. Do konca prve četrtine se je tekmecem povsem približala, v drugi četrtini prevzela pobudo, v tretji držala prednost z desetimi točkami, v zadnji pa tekmece povsem dotolkla, vodila je že za 21 točk.

V domači vrsti je bil najbolj razpoložen Aleksander Šaškov, dosegel je 17 točk, zadel je tudi štiri mete za tri točke. Pri gostih je 13 točk vknjižil Jure Špan.

V naslednjem kolu bo Ilirija gostila Hopsi Polzelo, Rogaška pa GGD Šenčur.

Jure Ucman, pomočnik trenerja Ilirije“Najprej bi gostom čestital za dobro odigrano tekmo, ki je bila zanimiva. Čestital bi tudi našim fantom, ki so pokazali karakter. Mislim, da smo nadzirali potek tekme. Danes so se izkazali tudi igralci s klopi, ki so dokazali, da imamo zares dolgo klop, kar bi morala biti naša prednost v nadaljevanju prvenstva.” 

Peter Markovinovič, trener Rogaške“Danes nismo pristopili s pravo energijo, popolnoma zaslužena zmaga Ilirije. Mi bomo analizirali tekmo, gotovo je bil njihov skok v napadu glavni razlog za poraz. Naj ponovim, zaslužena zmaga Ilirije.”