Zlatorog obstal, Ilirija se seli v 2. SKL

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Na edini tekmi večera v Ligi Nova KBM za prvaka so košarkarji Rogaške v gosteh premagali Helios Suns, v Ligi Nova KBM za obstanek pa so Laščani z uspehom nad Ilirijo ujeli vrh lestvice in so še korak bližje sedmemu mestu, ki vodi v četrtfinale.

Liga Nova KBM za prvaka, 6. krog, 6.4.
Helios Suns – ROGAŠKA 80:82 (18:26, 16:20, 18:14, 28:22)
Pašajlić (6 skokov) in Mahkovic 20, Tratnik 12 (8 skokov); Sarajlija 21, Davis 20 (5 skokov, 7 podaj), Durnik 14 (8 skokov)

Derbi začelja Lige Nova KBM za prvaka je pripadel gostujočemu kolektivu iz Rogaške Slatine, ki je še drugič v drugem delu premagal Domžale ter odnesel dve točki domov. Košarkarji Helios Sunsov so v prejšnjem kolu dosegli prvo zmago v drugem delu tekmovanja. Pred domačimi gledalci so bili boljši od Hopsov, prikazali pa so tudi eno izmed najboljših predstav letošnje sezone.
Tokrat te forme, ki jih je krasila proti Hopsom, niso prenesli v domačo dvorano. Vsaj v prvem polčasu jim žoga enostavno ni šla v koš. Rogaška je razliko ustvarila že po prvih dveh četrtinah in domačih ni pustila blizu. Ob polčasu je bil izid 46:34 dovolj zgovoren, kdo je v prvem delu prikazal največ igre na domžalskem parketu. Domači so imeli tudi zelo slab met za tri. V trinajstih poskusih izza črte so zadeli le eno trojko. Tudi po premoru domači niso naravnali strelskih naprav in so bili še naprej neuspešni v metih za tri, na koncu so uspešno spravili skozi obroč le štiri trojke (4:23). Zato pa so bili uspešnejši v raketi. Na začetku zadnje četrtine so znižali na 61:64, zadišalo je po preobratu, ki pa ga ni bilo. Dobre štiri minute pred koncem so prišli do vodstva s 71:69, kar je pomenilo napeto končnico, v kateri so bili boljši člani Rogaške in tekmo dobili za razliko enega koša (82:80).
Kot je bilo pričakovano, sta bila v vrstah Rogaške v ospredju po strelskem učinku Mirza Sarajlija z 21 točkami in Rashun Jarrel Davis z 20 točkami. Pri Heliosu pa sta Blaž Mahkovic in Miroslav Pašajlić tekmo končala vsak s po 20 točkami.

Slatinčani bodo 10. aprila gostili Polzeljane, Domžalčani pa bodo v sedmem kolu Lige za prvaka igrali v gosteh pri Novomeščanih.

Liga Nova KBM za obstanek, 6. krog, 6.4.
ZLATOROG LAŠKO – Ilirija 86:73 (20:18, 23:18, 24:18, 19:19)
Barič 20 (6 skokov, 8 podaj), Rojc (6 podaj, 5 pridobljenih žog) in Thomas Jr. (8 skokov) 17; Gabrovšek 31 (8 skokov), Williams 17 (11 skokov, 6 podaj), Ružič 11 (5 skokov, 5 podaj)

Košarkarji Zlatoroga so doma premagali Ilirijo in tako dosegli drugo zaporedno in skupno četrtno zmago v drugem delu Lige Nova KBM. Uspeh nad Ilirijo je za Laščane zelo pomemben saj so se po številu točk na lestvici izenačili z GGD Šenčur in Šentjurjem.
Laščani so v tretji minuti tekme povedli s 13 proti 6 in do konca srečanja vodstva niso izpustili iz rok. Ilirijani so po dveh zaporednih zmagah doživeli poraz in tako teoretično izgubili vse možnosti za obstanek v Ligi Nova KBM. Odlične igre, ki so jih krasile v prejšnih dveh kolih, tokrat proti razigranim domačim košarkarjem niso uspeli prikazati. Kljub temu, da sta bila David Gabrovšek (31 točk) in Larry Williams (17 točk in 11 skokov) praktično neustavljiva, so Laščani imeli kar štiri zelo razigrane košarkarje.
Nejc Barič je bil pri domačih strelsko najbolj razpoložen, na koncu je dosegel 20 točk prispeval pe je še 6 skokov in 8 podaj. Michael Gant je dosegel novega dvojnega dvojčna (12 točk, 12 skokov), Rojc in Thomas Jr. sta jih prispevala 17.
Pred ekipama je 11 dni počitka, Laščani se bodo v naslednjem kolu, ki je na sporedu 17. aprila, doma pomerili proti GGD Šenčur, Ilirijo pa čaka gostovanje v Šentjurju.