Ženska reprezentanca zbrana, selektor z naslovom, tuje košarkarice (še) ni

Rubrika: Ženska košarka

Po letih 2017, 2019 in 2021 bodo slovenske košarkarice četrtič zapored zaigrale na evropskem prvenstvu. Letošnji nastop bo prav poseben, saj bo prvenstvo stare celine med 15. in 25. junijem poleg Tel Aviva gostila Ljubljana. #rakete so že zbrane v Ljubljani, priprave pa bodo opravile še v Zrečah, Podčetrtku in Mariboru. Zaradi poškodbe kolena je tokratni nastop bila primorana odpovedati Maruša Seničar, namesto nje se bo ekipi pridružila Lara Kozina Bubnič.

Slovenke bodo na evropskem prvenstvu zaigrale četrtič zapored. Na svojem prvem prvenstvu leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti kasneje pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno deseto mesto. Desete so bile tudi pred dvema letoma, ko sta EuroBasket gostili Španija in Francija. Naslov prvakinj bodo v Ljubljani branile košarkarice Srbije.

Ekipe 39. EuroBasketa bodo v predtekmovanju razdeljene v štiri štiričlanske skupine. Dve bosta potekali v Tel Avivu in dve v Ljubljani. Vse tekme v Sloveniji se bodo igrale v ljubljanski dvorani Stožice. Poleg dveh predtekmovalnih skupin bo v Ljubljani odigran celoten finalni del, od vseh četrtfinalnih tekem dalje pa vse do velikega finala.

SPLETNA STRAN EVROPSKEGA PRVENSTVA ZA ŽENSKE 2023

Slovenke bodo na domačem evropskem prvenstvu igrale v skupini C skupaj z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo.  #rakete bodo vse tekme skupinskega dela v Stožicah igrale ob 18. uri. Uvodno tekmo bodo odigrale prvi dan prvenstva, ko se bodo v četrtek, 15. junija srečale z Veliko Britanijo, dan kasneje jih čaka dvoboj z Nemčijo, nato pa se bodo po dnevu premora v nedeljo,  18. junija pomerile še s Francijo. Vstopnice za vse tekme so v prodaji na vseh prodajnih mestih Eventima in Petrola.

POVEZAVA NA NAKUP VSTOPNIC EVROPSKEGA PRVENSTVA ZA ŽENSKE 2023
RAZPORED IN DATUMI TEKEM EVROPSKEGA PRVENSTVA ZA ŽENSKE 2023

Slovenske košarkarice so misijo EuroBasket v sredo začele v Ljubljani. V stoženski dvorani so že opravile prvi trening. Ekipa bo uvodnih nekaj treningov sicer opravila v okrnjeni zasedbi, saj ima nekaj reprezentantk še klubske oziroma študijske obveznosti, nekatere pa so dobile nekaj dodatnega počitka po dolgi sezoni. V četrtek pa bo z reprezentanco že selektor Dikaioulakos, ki se je v izjemno uspešni klubski sezoni v torek veselil še naslova italijanskega državnega prvaka.

Žal pa bo domače evropsko prvenstvo izpustila Maruša Seničar. Izjemno bojevita Dolenjka je na polfinalni tekmi pokalnega tekmovanja prejela udarec v koleno ter zaključek sezone odigrala z bolečinami. Zadnji podrobni zdravniški pregledi so pokazali, da Seničarjeva potrebuje približno šest tednov mirovanja in kljub veliki želji je bila tako primorana odpovedati tokratni nastop v izbrani  vrsti. Namesto nje je strokovni štab v ekipo vpoklical najboljšo skakalko kranjskega Triglava Laro Kozino Bubnič, ki je ob Hani Ivanuša druga novinka v reprezentanci.

Na seznamu selektorja Georgiosa Dikaioulakosa so TINA CVIJANOVIČ, BLAŽA ČEH, LEA DEBELJAK, ZALA FRIŠKOVEC, HANA IVANUŠA, TINA JAKOVINA, MOJCA JELENC, LARA KOZINA BUBNIČ, GALA KRAMŽAR, ALEKSANDRA KROŠELJ, EVA LISEC, TEJA OBLAK, EVA RUPNIK, AJŠA SIVKA in ZALA ŠROT.

PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Tina Jakovina, slovenska reprezentantka:
“Končno začenjamo z misijo domačega EuroBasketa. Nekaj, na kar smo vse skupaj tako dolgo čakale. Zavedamo se, da nas na treningih čaka veliko trdega dela in hitro bomo zavihale rokave. Pomembno bo, da bomo formo iz tedna v teden stopnjevale in tako prvenstvo pričakale maksimalno dobro pripravljene.”