Zdovc pojasnil, zakaj je menjal pomočnike

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

Košarkarski klub Petrol Olimpija Ljubljana je sporazumno prekinil pogodbo s Stipetom Modrićem, Gregorjem Hafnarjem in Markom Anđelkovićem. Nova pomočnika glavnega trenerja Jureta Zdovca sta Gašper Potočnik in Žiga Mravljak.

Stipe Modrić, Gregor Hafnar in Marko Anđelković so v ljubljanskem klubu kot pomočniki glavnega trenerja na klop članskega moštva sedli pred začetkom tekmovalne sezone 2018/19. Ekipo je kot glavni trener do novembra vodil Zoran Martić, ki je v sezoni 2017/18 z moštvom osvojil naslov državnega prvaka, med novembrom in februarjem je bil vodilni mož stroke Zmajev Saša Nikitović, februarja pa je trenersko taktirko prevzel Jure Zdovc.

Trojico bosta na klopi Zmajev zamenjala Gašper Potočnik in Žiga Mravljak, oba pa sta že delovala v članskem moštvu Petrol Olimpije. Medtem, ko je bil Potočnik po odhodu iz Izraela v sredini januarja brez delodajalca, bo Mravljak še naprej vodil tudi mladinsko moštvo ljubljanskega kluba, mlade Zmaje pa med 11. in 14. aprilom čaka finalni turnir osmerice najboljših moštev državnega prvenstva.

Gašper Potočnik je svojo trenersko kariero začel na klopi škofjeloških ekip U16 in U18, sprva kot pomočnik, nato pa kot glavni trener. Pot ga je nato vodila v ŽKK Škofja Loka ter spet nazaj v moško člansko ekipo Škofje Loke, med letoma 2007 in 2010 pa je, kot pomočnik, prvič deloval pri takratni Union Olimpiji. Po sezoni 2010/11, ki jo je vnovič preživel v Škofji Loki, in 2011/12, ko je deloval v Elektri Šoštanj, je sezono 2012/13 začel kot pomočnik glavnega trenerja pri novomeški Krki, po odhodu Aleksandra Sekulića pa je prevzel vodenje moštva, in ga vodil do naslova državnega prvaka.

Leta 2013 se je vrnil v Ljubljano, kot glavni trener mladinske ekipe takratne Union Olimpije, istočasno pa je v sezoni 2014/15 vodil škofjeloški LTH Castings. Pred začetkom sezone 2015/16 je Potočnik prvič postal glavni trener članskega moštva Zeleno-belih, po koncu sezone pa se je preselil v madžarski Kormend, kjer je ostal do leta 2018. Sezono 2018/19 je Potočnik začel na klopi izraelske ekipe Bnei Herzliya, 15. januarja letos pa prekinil pogodbo.

Potočnik je svoj pečat pustil tudi v slovenski moški članski reprezentanci – na EuroBasketih 2011 in 2013 je bil pomočnik selektorja Božidarja Maljkovića, na EuroBasketu 2015 pa pomočnik zdajšnjemu glavnemu trenerju Petrol Olimpije, Juretu Zdovcu.

Žiga Mravljak je v ljubljanskem moštvu v tem desetletju že deloval kot pomočnik glavnega trenerja Gašperja Potočnika, s katerim sta najprej sodelovala pri ekipah mlajših starostnih kategorij, nato pa še v članski ekipi takratne Union Olimpije. Zadnjo sezono je Mravljak preživel v članskem moštvu madžarskega kluba Kormend, lani poleti pa se je vrnil v Ljubljano in prevzel vodenje mladinskega moštva ter ekipe Petrol Olimpija mladi.

Mravljak je člansko moštvo v tekmovalni sezoni 2018/19 vodil na osmih tekmah v prvem delu državnega prvenstva, zabeležil pa tri zmage. Obenem je, skupaj s pomočjo vodje ekip mlajših starostnih kategorij Lojzeta Šiška in glavnim trenerjem Petrol Olimpije U17 Andreja Podvršnika, moštvo Petrol Olimpije mladi, ki je nastopalo v 4. SKL, popeljal v 3. SKL, kot glavni trener mladinskega moštva pa bo ekipo vodil na finalni turnir osmerice državnega prvenstva.

V nedeljo ob 19.00 košarkarje Petrol Olimpije čaka obračun petega kola Lige Nova KBM za prvaka z Rogaško, to pa bo prva izmed treh zaporednih tekem, ki jih bodo Zmaji odigrali na domačem parketu.

Jure Zdovc, glavni trener Petrol Olimpije:
»Odločili smo se za zamenjavo pomočnikov trenerja v članskem moštvu, mislim pa, da je to nekaj povsem normalnega. Zahvaljujem se vsem trem, Stipetu Modriću, Gregorju Hafnarju in Marku Anđelkoviću, ki so bili tu z mano od mojega prihoda. Verjamem, da jim skozi celotno sezono ni bilo najlažje. Doživeli so marsikaj, v vsem tem času se je nabralo veliko stvari, zato sem se odločil, da pripeljem ljudi z novo energijo. Skupaj bomo napravili vse, da dvignemo raven naše igre, najdemo zadnje atome moči v igralcih in jih motiviramo do te mere, da bomo čim bolje odigrali sklepni del državnega prvenstva, ter na koncu tudi osvojili naslov državnega prvaka.«

Gašper Potočnik, pomočnik glavnega trenerja Petrol Olimpije:
»Zahvaljujem se glavnemu trenerju Juretu Zdovcu za povabilo ter KK Petrol Olimpija Ljubljana za zaupanje ob vrnitvi v klub. Vedno se je lepo vrniti v Ljubljano, ki je na nek način moj dom. Napravil bom vse, kar je v moji moči, da ekipi pomagam na poti do zastavljenega cilja, osvojitvi naslova državnega prvaka.«

Žiga Mravljak, pomočnik glavnega trenerja Petrol Olimpije:
»Vsaka sezona je poglavje zase in aktualna sezona je zame polna presenečenj in izzivov. V mladinskem pogonu sledimo zastavljenim ciljem, glavni je razvoj mladih igralcev, rezultati pa so posledica dobrega in trdega dela. Z ekipo U19 ostajam vsaj do zaključnega turnirja, ki nas čaka v naslednjem mesecu. Med sezono sem že priskočil na pomoč v državnem prvenstvu, to pa je bila v danem trenutku vse prej, kot lahka naloga. Tokrat sem prejel povabilo glavnega trenerja Jureta Zdovca, da ekipi pomagam kot pomočnik glavnega trenerja. Takšnih priložnosti se enostavno ne izpušča, še posebej, ko gre za povabilo trenerja z renomejem, kot je Juretov, in najtrofejnejšega kluba, kot je Petrol Olimpija. S skupnimi močmi bomo poskušali narediti vse, da naslov državnih prvakov ostane v Ljubljani.«