Zdovc: Na začetku je bilo fantom čudno, zdaj so me sprejeli

Rubrika: ReprezentancaSP Španija 2014

“Zdaj tudi v taktičnem smislu vidim, kaj določenim reprezentantom bolj paše in kaj ne. Tudi oni so mene končno sprejeli … na začetku vem, da jim je bilo nekoliko čudno, ko sem bil tako agresiven, toda ne morem se spreminjati. Tak kot sem, sem,” je po koncu svetovnega prvenstva za Slovenijo, končala ga bo na 5. ali 6. mestu, med drugim dejal njen selektor, zadovoljen z dejstvom, da bodo na naslednjem velikem tekmovanju (EuroBasket 2015) lahko v igri storili korak naprej.

Jure Zdovc se je na klop reprezentance vrnil po tem, ko je leta 2009 s 4. mestom na EuroBasketu dosegel največji uspeh doslej
Jure Zdovc se je na klop reprezentance vrnil po tem, ko je leta 2009 s 4. mestom na EuroBasketu dosegel največji uspeh doslej

“Še vedno sem nekoliko jezen in razočaran, čeprav vem, da morda nerealno, toda želel sem fante sprovocirat. Na žalost ni šlo. Nekateri so bili na nivoju, nekaterih pa ni bilo nikjer. Kljub poraznemu skoku in slabemu metu smo držali ritem, okoli 23. ali 24. minute pa se je že poznala utrujenost,” se je Zdovc ozrl na poslednjo tekmo z ZDA, ki so jo Slovenci (pre)visoko izgubili s 76:119, po tem ko so skozi celoten prvi polčas povsem solidno parirali zvezdnikom lige NBA.

“Mislim, da smo imeli dobro prvenstvo, pa čeprav bi lahko bilo – vsaj z mojega stališča – še boljše. Tekma je tekma in vsako želim zmagati. Poraz je bil bolj ali manj neizbežen, ni pa lepo končati prvenstva s porazom. Sam vidim ogromno rezerve in imam sliko za naprej, saj sem občutil košarkarje. Vsaj v tem pogledu mi bo v naslednji akciji lažje.”

Primanjkovalo je treningov

Slovenska reprezentanca je v pripravljalnem obdobju, skozi katerega je Zdovc večkrat izgubil živce in bil nezadovoljen s predstavami na parketu, odigrala kar 14 tekem. Selektor je pričakoval, da bodo njegovo filozofijo prej vzeli za svojo. “Na prvenstvo smo odšli z mešanimi občutki. Še nikdar se na prijateljskih tekmah nisem tako nerviral. Ogromno je bilo napak, divjanja, dekoncentracije, … trenerjem nam ni uspelo, da bi igrali, kot si želimo. Treningov ni bilo dovolj. Tekem smo imeli precej, Kitajska nam je denimo vzela 10 dni. Potrebuješ trening in tu imamo še precej rezerve. Je pa razlika med klubom in reprezentanco. Tam imaš določene vzvode, ki jih tu ni. Tu mora trener na trenutke tudi zamižati in se prilagoditi, da zadeve stečejo naprej.”

Slovencem je met dokaj dobro služil z izjemo tekme z Litvo, kjer v zadnjih 10 minutah žoge niso želele skozi obroč
Slovencem je met dokaj dobro služil z izjemo tekme z Litvo, kjer v zadnjih 10 minutah žoge niso želele skozi obroč

Z nekaj točkami več proti Litvi …

Še vedno ostaja grenak priokus iz tekme z Litvo. Slovenci so jo 30 minut nadzorovali, po polčasu vodili za 8, pred zadnjo četrtino za 7 točk, a je nato sledil mrk v napadu. Razen dveh točk Gorana Dragića žoga ni našla poti v litovski koš in slednji so s povsem povprečno predstavo zmagali s 67:64 in osvojili prvo mesto v skupini, četudi so pred tekmo imeli neprimerljivo boljše izhodišče – s porazom bi zasedli 3. mesto in se ognili ZDA do polfinala. “Ne bi rekel, da smo z Litvo imeli slabo četrtino. Še vedno smo odigrali na vrhunskem nivoju, vsaj kar se obrambe tiče. Tudi v napadu, le pike na i – realizacije ni bilo. Pod košem smo imeli težave. Generalno moramo biti zadovoljni.”

Prvenstvo odskočna deska v NBA za Zorana?

Ob predpostavki, da je Goran Dragić glavna violina slovenske reprezentance, tudi on je vlogo upravičil, je Zdovc bržčas najbolj zadovoljen s predstavama mlajšega Dragića in Domna Lorbka. Prvi je dosegal slabih 13 točk na tekmo in dodal 4 skoke, drugi pa slabih 12, na parketu pa je s slabimi 28 minutami preživel največ časa. “Domna absolutno cenim in spoštujem iz kluba. Zoran se je na pripravah nekoliko lovil z mojo filozofijo. Ni vedel, kam bi dal vso svojo energijo, pa jo je potem morda napačen način uporabil. Vem, da je želel na poletno ligo NBA in da zaradi reprezentance ni odšel tja. Ta NBA mu je taka želja, da se je skozi prvenstvo želel izkazati in odigral je vrhunski turnir, vedno pa je mogoče še boljše.” 

 

foto: fiba.com