ZDAJ TUDI URADNO: Martić bivši, Nikitović novi trener Olimpije

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Upravni odbor Košarkarskega kluba Petrol Olimpija Ljubljana je v ponedeljek potrdil, da bo do zaključka tekmovalne sezone 2018/19 člansko moštvo vodil novi glavni trener Aleksandar Nikitović. Klub in trener Zoran Martić sta se v nedeljo dogovorila za sporazumno prekinitev pogodbe.

Srbski strokovnjak Aleksandar Nikitović je novi glavni trener članskega moštva Petrol Olimpije. Nikitović, ki je v svoji košarkarski karieri kot igralec nosil dres Crvene zvezde mts, Obrenovca, Umka, Doboja in CSU Sibiuja, je svojo pot na klopi začel kot pomočnik glavnega trenerja Duška Vujoševića leta 2004 pri beograjskem Partizanu. Zatem se je preselil k beograjskim rivalom črno-belih, Crveni zvezdi, kjer je v sredini marca 2011 tudi prevzel mesto glavnega trenerja in ekipo vodil v Ligi ABA ter srbskem državnem prvenstvu.

Svoje košarkarsko znanje je 39-letni Nikitović izpopolnjeval tudi na klopi srbske članske reprezentance, s katero je na EuroBasketu 2009 na Poljskem kot pomočnik selektorja Dušana Ivkovića osvojil naslov evropskega podprvaka, dve leti kasneje pa je bil znova član strokovnega štaba na EuroBasketu 2011 v Litvi. S srbsko reprezentanco je leta 2010 sodeloval tudi na svetovnem prvenstvu v Turčiji, Srbija pa je tekmovanje sklenila na tekmi za tretje mesto, kjer je izgubila proti Litvi in tako na koncu zasedla četrto mesto.

V delu z mladimi se je Beograjčan dokazal kot glavni trener srbske reprezentance U16, ki jo je vodil na evropskih prvenstvih divizije A leta 2010 v Črni gori in leta 2011 na Češkem, še prej pa je bil v letih 2007 in 2009 tudi pomočnik glavnega trenerja srbske univerzitetne reprezentance, ki je leta 2007 v Bangkoku osvojila srebrno, dve leti kasneje v Beogradu pa zlato medaljo na poletni univerzijadi. Na mednarodnem tekmovanju je nazadnje deloval kot selektor bahrajnske reprezentance, ki je na azijskem prvenstvu v Manili leta 2013 osvojila 12. mesto.

Na klopi se bo kot pomočnik trenerja Nikitoviću, Marku Anđelkoviću, Gregorju Hafnarju in Stipetu Modriću pridružil še Goran Tadić. Moštvo bo v torkovih jutranjih urah odpotovalo v Turčijo, kjer jih v sredo ob 18.00 čaka obračun sedmega kola Lige prvakov z Bešiktašom.

Aleksandar Nikitović
Vloga: glavni trener
Datum rojstva: 12. junij 1979 (Beograd, Srbija)
Državljanstvo: SRB
Trenerska kariera: Partizan NIS (2004-2005; pomočnik trenerja), Crvena zvezda mts (2005-2008; pomočnik trenerja), Crvena zvezda mts (2011; glavni trener).

Roman Lisac, direktor Petrol Olimpije:
»Po nekoliko slabšem začetku sezone od prvotnih pričakovanj, smo se v nedeljo odločili za sporazumno prekinitev pogodbe s trenerjem Zoranom Martićem. Upravni odbor KK Petrol Olimpija Ljubljana je v ponedeljek že potrdil, da bo ekipo do konca sezone vodil Aleksandar Nikitović, ki se je v preteklosti že dokazal z delom z mladimi, bil pa je tudi eden izmed ključnih členov strokovnega štaba srbske članske reprezentance. Po letu 2008 bo imela Petrol Olimpija na svoji klopi tako zopet tujega košarkarskega strokovnjaka, ki bo razpolagal z enako sestavo moštva in košarkarje skušal dvigniti in zbuditi v svojih igrah. Dodatnih okrepitev pri igralcih trenutno ne predvidevamo, saj smo prepričani, da je ekipa dovolj kvalitetna, da stopi na višjo raven in doseže cilje, zastavljene pred začetkom sezone. Vsi si želimo, da moštvo v najkrajšem možnem času začne kazati igre, ki bodo prinašale boljše rezultate, posledično pa na tribune Arene Stožice znova vrnile navijače ljubljanskega kluba. Na tem mestu se trenerju Zoranu Martiću zahvaljujemo za vse, kar je napravil v zaključku minule in na začetku te sezone, hkrati pa poskrbel, da je naslov državnega prvaka še drugo leto zapored ostal v naših vitrinah.«

Aleksandar Nikitović, glavni trener Petrol Olimpije:
»Velika čast je biti poklican s strani vodstva Košarkarskega kluba Petrol Olimpija Ljubljana, še večja čast pa je postati del tako velike organizacije, kot je to Petrol Olimpija. V prihajajočem obdobju imamo več ciljev. Zagotovo je glavni ta, da se dvignemo iz dna lestvic obeh mednarodnih tekmovanj, v katerih nastopamo. Trenutno smo namreč na repu lestvice v Ligi ABA in Ligi prvakov, v obeh tekmovanjih pa želimo prikazati čim boljše predstave. Na naslednjih tekmah se bomo osredotočili predvsem na izboljšanje našega položaja na lestvici v Ligi ABA, saj se bomo v prihajajočih tednih pomerili z ekipami iz ‘spodnjega doma’, po tekmi z FMP-jem pa nas čaka še reprezentančni odmor, med katerim bomo skušali čim več delati z igralci in jih navaditi na nov sistem igre, ki bo, upamo, prinesel pozitivne rezultate.«