Zdaj bo očitno uradno: Saša Dončić bo športni direktor reprezentance

Rubrika: Reprezentanca

„Medtem ko bo imel Luka Dončić letos poleti novo priložnost, da na prijateljski tekmi z Litvo napolni ljubljanske Stožice in nato reprezentanco preko Pireja še drugič zapored popelje na olimpijske igre, pa se, kot vse kaže, z izbrano vrsto kot športni direktor zbližuje njegov oče Saša Dončić,“ zapišejo pri dobroobveščenemu Sportklubu.

Priobčili so tisto, kar se dober mesec govori po slovenski košarkarski sceni in kar je na novo delitev sil, ki je posledica sprememb na Košarkarski zvezi Slovenije v lanskem letu, tudi pričakovana.

Naveza oče in sin

Slovenska članska reprezentanca dobiva športnega direktorja. Pred Dončićem je pomembna in zahtevna funkcija, ki prinaša kopico odgovornosti, ko bodo očitno vse oči uprte v navezo Dončić Junior&Dončić Senior. Letošnje leto prinaša kvalifikacije za olimpijske igre ter številne izzive, ki pritičejo športnemu direktorju.

:: Saša Dončić kmalu v direktorskih čevljih

Kraljević, Nesterović, Smodiš in Jeklin

V moderni zgodovini slovenske reprezentančne košarke je kot športni direktor navdušil Marijan Kraljević (ob trenerju Juretu Zdovcu), svoj pečat je po nikoli pojasnjenemu prehitremu odhodu pustil Matjaž Smodiš, športni direktor je bil tudi Walter Jeklin. Na tem mestu pa velja izpostaviti dobro kadrovsko politiko in poteze Raše Nesterovića, ki je kot generalni sekretar uspešno vlekel ključne kadrovske poteze skoraj desetletje.

Kdo je Saša Dončić? (vir: Wikipedia)

Saša Dončić, slovenski košarkar in trener, ki se je rodil 14.6. 1974. Saša je igral košarko na mestu krila ali visokega branilca. Kot igralec je bil aktiven od 1993 in do 2010. Potem se je posvetil treniranju drugih. Začel je na Jesenicah, kjer je treniral in igral 7 let pod vodstvom trenerja z vzdevkom Grizli. Po končani osnovni šoli je šel v svet. Začel je v ljubljanski Iliriji, nadaljeval v Postojni in Idriji. Preboj je dosegel z dobrimi igrami pri Pivovarni Laško v letih 1996 in 1999. Zatem je zamenjal številne klube, bil med drugim pri Krki in Slovanu, nato eno sezono, 2007–08, tudi pri Olimpiji in tam slavil naslov slovenskih prvakov. Leta 2004 je odigral dve tekmi za Slovenijo v kvalifikacijah za EP 2005. To sta bila njegova edina nastopa za državno selekcijo. Leta 2010 je po dveh desetletjih aktivnega igranja zaključil igralsko kariero in se posvetil treniranju. V 2012–13 je bil trener v Škofji Loki. V letu 2015 je bil trener pomočnik v slovenski B reprezentanci. Od leta 2015 je treniral košarkarje Ilirije. Tam so začeli na dnu, in se v prvem letu preko tretje prebili v drugo slovensko ligo. Pri tem ima pomoč izkušenih košarkarjev kot so Goran Jagodnik, Stipe Modrić in Jasmin Hukić. V drugem letu, sezoni 2016–17, so postali zmagovalci druge lige in se tako uspeli prebiti v prvo slovensko ligo. Preboj iz 3. v 1. slovensko ligo jim je uspel v 3 letih brez poraza na tekmah 21. junija 2019 je podpisal pogodbo za trenerja Košarkarskega kluba Šentjur, novembra 2019 se je poslovil. Danes je športni direktor Ilirije.