Zbor članic, na Poljsko brez Nike Barič

Rubrika: Ženska košarka

Slovenske košarkarice so z nedeljskim popoldanskim treningom v Ljubljani začele priprave na drugi cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bosta med 15. in 25. junijem prihodnje leto gostila Slovenija in Izrael. #rakete bodo v četrtek gostovale na Poljskem in v nedeljo v Turčiji. Kot gostiteljice prvenstva, imajo Slovenke skupaj z Izraelom nastop na prvenstvu sicer že zagotovljen.

KVALIFIKACIJE ZA EP ŽENSKE 2023

3. kolo
Četrtek, 24. november 2022, ob 17.30 uri
Gniezno – Mestna športna dvorana
POLJSKA : SLOVENIJA

4. kolo
Nedelja, 27. november 2022, ob 16. uri po slovenskem času
Mersin – Športna dvorana Servet Tazegul
TURČIJA : SLOVENIJA

Na evropskem prvenstvu v Ljubljani in Izraelu bo nastopilo 16 reprezentanc. Poleg Slovenije in Izraela se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance. V primeru, da bosta med štirinajstimi potniki na evropsko prvenstvo tudi Slovenija in Izrael, si bo napredovanje priigrala še peta oziroma šesta drugouvrščena reprezentanca. #rakete v kvalifikacijah nastopajo v skupini D. V prvem kvalifikacijskem ciklu lanskega novembra so bile na domačem parketu poražene proti Turčiji z 62:78, na gostovanju v Albaniji pa so zmagale z visokih 127:28.

Že na uvodnem treningu je vadilo vseh 14 košarkaric, ki jih je na seznam uvrstil selektor slovenske izbrane vrste Georgios Dikaioulakos. To so Rebeka Abramovič, Tina Cvijanovič, Blaža Čeh, Lea Debeljak, Zala Friškovec, Tina Jakovina, Mojca Jelenc, Gala Kramžar, Aleksandra Krošelj, Eva Lisec, Teja Oblak, Eva Rupnik, Maruša Seničar in Ajša Sivka. Grškemu strokovnjaku pri delu pomagajo Styliani Kaltsidou, Tomaž Fartek in Gašper Sluga.

Tina Jakovina, slovenska reprezentantka:
”Zelo smo vesele, da smo zopet zbrane, saj smo se že kar malce pogrešale. Pred nami je skupni teden, ki ga bomo izkoristile za osvežitev dela, ki smo ga opravile spomladi. Obnoviti in nadgraditi moramo taktične zamisli našega strokovnega štaba ter narediti nov korak proti domačemu evropskemu prvenstvu prihodnje leto. Čakata nas dve težki tekmi proti Poljski in Turčiji. Glede na to, da smo na prvenstvo že uvrščene z rezultatom nismo obremenjene. A ne glede na to, bomo na parketu dale svoj maksimum. Vsakič, ko oblečeš slovenski dres je to velika čast in pokazati moraš najboljši obraz.”

Rebeka Abramovič, slovenska reprezentantka:
”Občutki ob zboru reprezentance so po štirih letih odsotnosti kar malo mešani. Izjemno vesela sem bila selektorjevega vabila in komaj čakam, da bom znova trenirala s temi dekleti in sem del slovenske izbrane vrste. Na treningih se bomo maksimalno trudile. Obe tekmi bomo šle na vso moč in jih skušale zmagati. Zame bo ta teden predstavljal še poseben izziv. Sem namreč edina, ki še ne poznam sistema dela in igre novega selektorja, a verjamem, da se bom hitro privadila in na parketu pokazala tisto, kar se od mene pričakuje.”

Slovenke bodo v dvorani na Ježici opravile pet treningov. Že v sredo jih bo pot vodila na Poljsko, kjer jih dvoboj z domačo izbrano vrsto čaka v četrtek ob 17.30 uri. Po tekmi bodo v petek poletele proti Turčiji in se v nedeljo ob 16. uri po slovenskem času pomerile še s Turčijo. S tem bodo zaključile drugi kvalifikacijski cikel, znova pa se bodo zbrale februarja, ko jih čakata še domači tekmi proti Albaniji (9. februar) in Poljski (12. februar).