Zavrnil snubce in podaljšal z Olimpijo

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

Kapetan Cedevite Olimpije in trikratni najkoristnejši igralec kola v rednem delu Lige ABA v sezoni 2019/20, Jaka Blažič, je z ljubljanskim klubom podaljšal pogodbo in tako v slovenski prestolnici ostaja še vsaj dve sezoni.

Jaka Blažič se je v Ljubljano vrnil poleti leta 2019, in v tekmovalni sezoni 2019/20 iz tekme v tekmo dokazoval, da je eden izmed najboljših slovenskih košarkarjev ta hip. Kar trikrat je bil imenovan za najkoristnejšega igralca kola rednega dela Lige ABA, s tem dosežkom pa je postal edini košarkar, ki je v predčasno zaključeni sezoni 2019/20 nastopal na regionalni sceni, in mu je to uspelo.

Blažič, ki bo 30. junija dopolnil 30 let, je vse svoje mojstrstvo prikazal na domačem obračunu 12. kola Lige ABA z Mego Bemax, ko je v Hali Tivoli 21. decembra lani 33 točkam dodal devet skokov, šest podaj in dve pridobljeni žogi, z valorizacijskim indeksom 48 pa je poskrbel za najbolj učinkovito predstavo kateregakoli košarkarja v Ligi ABA v tej sezoni in hkrati najbolj učinkovito predstavo igralca ljubljanskega kluba na regionalni sceni v zgodovini.

V regionalnem tekmovanju je Jaka Blažič zaigral na 21 tekmah, v 28,5 minutah, ki jih je prebil na igrišču, pa v povprečju dosegal 15,1 točko, 5,6 skokov in 2,7 podaje na tekmo. V 7Days EuroCupu je kapetan Zmajev v 27,5 minutah v povprečju beležil 9,8 točke, 4,0 skoke in 2,4 asistence na obračun.

Svojo profesionalno športno pot je Jaka Blažič začel leta 2007 v dresu kranjskega Triglava, po dveh letih igranja za gorenjsko moštvo pa se je prvič podal v Ljubljano in leta 2009 oblekel dres Slovana. Tudi na Kodeljevem se je zadržal dve leti, nato pa leta 2011 prestopil v takratno Union Olimpijo. Nosilec igre ljubljanskega kluba je Blažič postal v sezoni 2012/13, ko je v Evroligi v povprečju dosegal 12,4 točke, 4,0 skoke in 1,9 podaje na tekmo, z dobrimi igrami pa je ujel številne poglede košarkarskih strokovnjakov na področju širše regije in se pred začetkom sezone 2013/14 preselil v Crveno zvezdo mts, s katero je leta 2015 tudi postal prvak Lige ABA in osvojil naslov srbskega državnega prvaka.

V Beogradu se je zadržal dve sezoni, sledila pa je selitev v Baskonio. Sezono 2017/18 je začel pri Andorri, pred začetkom tekmovalne sezone 2018/19 pa je prestopil v vrste španskega velikana Barcelone. Poleti leta 2019 se je Blažič vrnil v Ljubljano, postal član Cedevite Olimpije, zaupana pa mu je bila tudi kapetanska vloga.

Stalni član slovenske moške članske reprezentance je Blažič že od leta 2012, ko se je udeležil priprav na domači EuroBasket 2013, na katerem je nato tudi zaigral. Dres Slovenije je Blažič leta 2014 nosil tudi na svetovnem prvenstvu v Španiji, leta 2015 na EuroBasketu, ki je potekal na Hrvaškem, v Nemčiji, Latviji in Franciji, leta 2016 v kvalifikacijah za EuroBasket 2017, in kasneje na evropskem prvenstvu leta 2017. Bil je član zlate slovenske reprezentance, ki je leta 2017 postala evropski prvak, na evropskem prvenstvu pa je v povprečju dosegal 6,3 točke, 2,7 skoka in 0,7 podaje v 13,6 minutah igre na tekmo.

Davor Užbinec, direktor KK Cedevita Olimpija:
»Jaka Blažič je eden izmed stebrov ekipe Cedevite Olimpije, v minuli sezoni pa je bil eden izmed najboljših, če ne celo najboljši košarkar v Ligi ABA. Izredno zadovoljni smo, da smo uspeli z Jako doseči dogovor o podaljšanju sodelovanja, naš kapetan pa v Ljubljani ostaja še vsaj dve sezoni. Kapetan Zmajev je na ta način pokazal Zmajevo srce, veseli pa me dejstvo, da Jaka verjame v naš projekt, in vse, kar želimo v naslednji sezoni in prihajajočih letih, doseči. Naše misli so že povsem usmerjene v sestavo moštva za prihajajočo sezono, in verjamemo, da bo prav Jaka glavni motor našega moštva v vseh tekmovanjih, v katerih bomo nastopali.«

Sani Bečirović, športni direktor KK Cedevita Olimpija:
»Ne želim skrivati  navdušenja in veselja ob podaljšanju pogodbe z našim kapetanom. Jaka Blažič je dokazal, da v njemu resnično bije Zmajevo srce, saj bo del Cedevite Olimpije še vsaj naslednji dve sezoni. Kar je najpomembnejše, ob vseh snubcih, ki jih je imel v zadnjih nekaj mesecih, tako iz regije, kot tudi iz Evrope, je Jaka uspel prepoznati resnost našega projekta in naše dolgoročne cilje. Za to se mu tudi zahvaljujem, in upam, da bomo v prihajajoči sezoni dosegli vse zastavljene cilje in izpolnili vsa pričakovanja na športnem področju.«

Jaka Blažič, kapetan KK Cedevita Olimpija:
»Vesel sem, da smo se s Cedevito Olimpijo uspeli dogovoriti za podaljšanje sodelovanja. Pred nami je nova sezona, ki prinaša nove izzive, in v katero bomo vstopili s prenovljeno zasedbo. Verjamem, da nas čaka dobra sezona z dobrimi rezultati. Upam, da se vsi skupaj čim prej vidimo v Stožicah.«