Zasedba za evroligaško sezono 2019/20 vse bolj popolna

v rubriki
Evroliga
s kategorijo
Novice
.

Evroliga se s prihajajočo sezono 2019/20 iz 16 širi na 18 ekip, odprti pa sta le še dve vprašanji. Nazadnje so si s prebojem v finale Lige VTB mesto v Evroligi znova zagotovili košarkarji moskovskega Khimkija, ki so bili v polfinalu boljši od UNICS-a.

V Evroligi so pravila zelo jasna. V 18-člansko zasedbo so zasidrani Baskonia, Barcelona, Real, Olympiacos, Panathinaikos, Maccabi, Anadolu Efes, Fenerbahče, AX Armani Exchange Olimpia, Žalgiris in CSKA, tem 11 klubom pa se v najelitnejšem evropskem tekmovanju pridruži še 7 ekip.

Vselej je tu še mesto za prvaka Lige ABA, letos je to postala Crvena zvezda mts, prvaka EuroCupa (Valencia) ter zmagovalca Lige VTB, v kolikor to postane CSKA, pa to mesto pripada ekipi, ki zaigra v finalu. V letošnji sezoni je to znova postal Khimki, ki je v polfinalni seriji s 3:1 v zmagah ugnal letošnjega polfinalista EuroCupa, ekipo UNICS-a iz Kazana.

Prosta še dva mesta

Prvič po letu 2009/10 se v Evroligo vrača LDLC ASVEL Villeurbane, ki je prejel posebno povabilo, prav po zaslugi t. i. ‘wild-carda’ pa v elitni evropski druščini še naprej ostaja tudi Bayern iz Münchna. Prostora za evroligaško sezono 2019/20 je tako le še za 2 kluba.

Ker je EuroCup osvojila španska ekipa, se je sprostilo še eno posebno povabilo, ki ga bodo podelili organizatorji, 18. mesto pa bo pripadlo zmagovalcu nemške Bundeslige, če to postane Bayern, pa finalistu tekmovanja. To lahko postanejo le še Vechta, Oldenburg ali ALBA. Glede na to, da so Berlinčani v letošnji sezoni nastopili tudi v finalu EuroCupa, gre po vsej verjetnosti med elito pričakovati prav njih, pa tudi če po zaslugi 3. ‘wild-carda’.