Zala Friškovec aprila v lov na evropski naslov, zdaj fokus na domačo ligo

Rubrika: Ženska košarka

V tej sezoni na Madžarskem in evropskem pokalu EuroCup navdušuje slovenska reprezentantka Zala Friškovec, ki se je z ekipo KSC Szekszárd uvrstila med štiri v evropskem pokalu, za polfinalno vstopnico pa so Zala in soigralke porazile turško ekipo, kjer uspešno igra kapetanka naše reprezentance Nika Barič.

Finalni turnir v Benetkah

V polfinalu EuroCupa se bodo Friškovec in soigralke pomerile z Venezio, drugi par tvorita Flammes Carolo Basket in Valencia. Finalni turnir med 9. in 11.4. gostijo Benetke.

Prvič proti Niki Barič

„V pokalu EuroCup gre zaenkrat vse po planu. Po vseh treh zmagah v skupini, ki smo jih imeli v „mehurčku“ na Madžarskem, smo se naprej suvereno uvrstili med 16 najboljših ekip. Prvo mesto v skupini nam je tako za preboj med 8 najboljših ekip pripeljal francosko ekipo Sant Amand, ki pa smo jo, na koncu z nekoliko drame, le uspeli premagati. Tekma, ki je odločala o uvrstitvi na finalni turnir najboljših štirih pa je bila zame prav posebna. Igrali smo proti ekipi Elazig iz Turčije, za katero igra moja reprezentančna prijateljica Nika Barič. Seveda sem bila zaradi tega se dodatno motivirana, saj sem prvič zaigrala proti njej in ne z njo. Z zmago in uvrstitvijo med štiri najboljše ekipe v Eurocupu smo dosegli tudi zgodovinski uspeh kluba, saj je to najvišja klubska uvrstitev. Tudi sama sem iskreno zelo vesela, saj smo v tej sezoni imeli veliko težav z poškodbami, virusom, zaradi katerih tudi nekaj časa nismo morali trenirati kot ekipa. Vemo pa, da se tukaj naše ambicije ne ustavijo, saj imamo tudi v tem prvenstvu cilj zaigrati v finalu in se boriti za prvo mesto,“ pove Zala, ki se je veselila sezone.

Fokus na domače prvenstvo

„Že na samem začetku smo si v tej sezoni zadali visoke cilje. Vsekakor sta  bila primarna uspešno zaključiti in se boriti za 1. mesto v državnem prvenstvu in madžarskem pokalu. Na žalost smo v madžarskem pokalu imeli nekoliko smole, saj smo se že v polfinalu srečali z evroligaško ekipo Sopronom, ki nam je prekrižal načrte. Na koncu smo le osvojili 3. mesto proti ekipi PEAC in se tako kljub vsemu veselili uspeha. To je bila za mene osebno prva kolajna, ki sem jo prejela med igranjem v tujini,“ pojasni naša reprezentantka, pred katero so novi izzivi: „Skozi celotno sezono smo v državnem prvenstvu nekako igralsko nihali in nikakor nismo našli tistega pravega ritma, vendar se naša forma v pravem času stopnjuje. Že v tem tednu začenjamo najpomembnejše obdobje v sezoni, torej playoff, kjer smo v prvem krogu dobili nasprotnika iz Budimpešte- Csata (ekipa, kjer sem igrala lansko sezono). Cilji so vsekakor jasni. Uvrstitev v finale in se boriti za sam vrh madžarske lige. Zavedamo se, da ta pot do tam zagotovo ne bo lahka, saj nas čaka zelo natrpan urnik tekem, saj si tekme sledijo na dva oziroma tri dni,“ navrže naša sogovornica.

„Moram poudariti, da sta kemija in vzdušje v ekipi odlična. Tako punce kot celoten strokovni štab se razumemo, kar se kaže tudi na igrišču. V ekipi je vedno sproščeno, kar pa se kaže tudi na naših individualnih predstavah,“ še sklene 21-letna Zala, ki v tej sezoni v evropskem pokalu beleži po 15 točk, šest skokov in 2.5 podaji na tekmo.

Zala Friškovec se je pred selitvijo na Madžarsko kalila v vrstah ŽKK Cinkarna Celje.