Zakaj Mirotić ne bo postal član Partizana? Beograjčani so se odzvali

Rubrika: ABA Liga

Nekdanji španski reprezentant 32-letni Nikola Mirotić ne bo novi član Partizana. Ta zdaj že nekdanji as Barcelone (s Katalonci bo na sodišču reševal dilemo okoli višine odškodnine za dve leti predčasno prekinjene pogodbe) je na Instagramu potrdil, da so s Partizanom tekli intenzivni pogovori, a se je odločil, da se zaradi groženj, ni točno pojasnil čigavih, odločil, da ne podpiše pogodbo in si najde nov klub nekje drugje.


Trdi, da so mu grozili

“Spoštovani, vse svoje življenje sem posvetil iskanju resnice in poštenega odnosa do vseh in vsega. To je trnova pot, ki zahteva predanost in predanost, tako kot sem velik del svojega življenja posvetil košarki, se trudil biti dober in vedno igrati kot del ekipe. Resda je košarka postala del mojega življenja, a kot igra, kot želja po nenehnem napredovanju in premagovanju samega sebe. Tako eno vpliva na drugo, na razvoj košarke žogo kot igro ter razvoj in rast moje osebnosti. Tako želim nadaljevati. Rad bi igral košarko in užival v svoji igri ter želim, da to veselje deli tudi moja družina. V javnost pa že tedne prihajajo različne informacije o meni in o nadaljevanju moje kariere. Proti moji volji in želji ter brez moje vednosti in vsekakor daleč od resnice se objavljajo naključno napisana besedila. Nekatere so bile domišljija in samovoljni sklepi posameznikov in medijev, vse to pa je povzročilo veliko pozornosti, ki je z družino nismo želeli. Ker so nekatere informacije o nadaljnjem nadaljevanju moje kariere v KK »Partizan« prišle v javnost, so se začele grožnje in žalitve, ki so me zelo presenetile in prizadele, saj nočem biti človek, ki bo ljudi delil po kakršni koli podlagi, kaj šele po barvah kluba. Odločil sem se, da ne bom del takšnega vzdušja in da ne želim izpostavljati sebe ali svoje družine nadaljnjim nevšečnostim. Če sem iskren, moram omeniti, da iz tabora KK “Crvena zvezda” ni prišla niti ena grožnja in da imam z njimi vedno dobro komunikacijo polno spoštovanja. Prav tako želim poudariti, da moja želja igrati za ekipo v Srbiji ni bila pogojena s finančnimi ponudbami ali barvami katerega koli kluba, saj sem si želel igrati v državi, ki jo imam rad, a stvari enostavno niso šle v to smer. Rad bi se zahvalil KK “Partizan” za izkazano zaupanje in željo, da bi bil del njihove ekipe, a sem se vseeno odločil, da je za mojo družino in zame najbolje, da kariero nadaljujem v eni od evropskih ekip izven Srbije,” je na svojem Instagram profilu zapisal Nikola Mirotić.

Partizan se je odzval

„KK Partizan Mozzart Bet kljub vsem naporom in pogajanjem, ki so trajala več tednov, ne bo angažiral enega trenutno najboljših evropskih igralcev Nikole Mirotića. Zanimanje kluba za igralca sega že v juniju, ko je bilo objavljeno, da bo Mirotić prekinil pogodbo z Barcelono. Ne da bi ogrozili finančno varnost igralca ob prekinitvi veljavne pogodbe v tistem trenutku so predsednik Ostoja Mijailović, športni direktor Zoran Savić trener Željko Obradović opravili preliminarne razgovore z Nikolo Mirotićem, ki jih je gostil v svojem domu v Tivatu. Ko sta Barcelona in Nikola Mirotić opravila vse administrativne posle, so se začela uradna pogajanja, med katerimi je klub sprejel igralčeve pogoje. Pri tem ugotavljamo, da so se pogoji večkrat spreminjali, a da je klub vedno našel način, da jih izpolni in je Nikoli Mirotiću pred dnevi v podpis poslal podpisano triletno pogodbo. Hkrati so se pojavile številne informacije v javnosti o tem, da nekateri ljudje grozijo Nikoli Mirotiču in da obstaja strah za njegovo varnost, če bo postal košarkar Partizana. Predsednik Mijailović, športni direktor Savić in trener Obradović so igralcu večkrat zagotovili, da ni razloga za skrb in da je v Srbiji več kot dobrodošel. Prav tako je klub nemudoma stopil v stik z najvišjimi državnimi organi, da bi bil odpravljen tudi najmanjši dvom. KK Partizan se ob tej priložnosti zahvaljuje predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, ki je osebno povabil igralca in potrdil, da je zanj in njegovo družino v Srbiji zagotovljena varnost in da so dobrodošli. Za vse našteto obstajajo pisni dokazi v obliki elektronske pošte ali sporočil, vendar se Nikola Mirotić iz klubu neznanih razlogov ni odločil za podpis že dogovorjenih pogojev in KK Partizan je bil po določenem času čakanja prisiljen odpovedati angažmaju nedavnega košarkarja Barcelone. KK Partizan ob tej priložnosti omenja, da je Nikola Mirotić pred petnajstimi dnevi dal besedo trenerju Obradoviću, nato pa predsedniku Mijailoviću, direktorju Saviću in kapetanu Punterju, da bo postal igralec Partizana. Prav tako klub želi omeniti, da se je po tem večkrat pozanimal o tem, katere druge igralce bodo črno-beli pripeljali. Klub javno poziva Nikolo Mirotića, da pove, kdo so ljudje, ki so mu grozili. Želja in načrt kluba je bil zgraditi ekipo okoli trenutno podpisanih igralcev in Mirotića samega, zdaj pa bo treba ta načrt popraviti. V KK Partizan so trdno prepričani, da razlogi za nepodpis pogodbe s strani Nikole Mirotića nimajo nobene zveze z grožnjami, ampak z nekaterimi drugimi stvarmi, o katerih se bo javnost lahko prepričala v prihodnjih dneh. KK Partizan se obrača k drugim rešitvam na trgu in v sezono 2023/24 vstopa z nespremenjenimi ambicijami,“ so se na odločitev Mirotića odzvali v Partizanu.

32-letni Mirotić je štiri sezone preživel v Barceloni. Pred tem je igral v Ligi NBA (Chicago Bulls, Milwaukee Bucks in New Orleans Pelicans), pred tem pa je bil član madridskega Reala. Svojo športno pot je začel v rodni Črni gori.