Zakaj je zgubljanje tekem najboljša opcija za Dallas

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Dallas Mavericks so sedma najslabša ekipa lige NBA. Z razmerjem zmag in porazov 27-37 so se na lestvici najslabših moštev izenačili prav z Washington Wizards proti katerim so nazadnje klonili. Mavericksi so tako na zadnjih desetih tekmah vpisali kar osem porazov. Ta podatek mogoče sploh ni tako slab kot se sliši. Narava lige NBA je pač takšna, da slabe ekipe nagrajuje z izbori na draftu.

Lastnika franšize iz Dallasa Marka Cubana je komisar lige NBA Adam Silver pred dobrim letom dni kaznoval s 600 tisoč dolarjev kazni, potem ko je kot gost na House Call with Dr. J podcastu dejal: “Zgubljanje je naša najboljša opcija”. Imel je prav. Prvaki lige iz leta 2011 so lansko sezono zaključili s pičlimi 24 zmagami in z nekaj sreče pri žrebu osvojili peti izbor na draftu, ki so ga zamenjali za Luko Dončića. Prihodnost Mavericksov z novincem leta naenkrat izgleda mnogo svetlejša, a dejstvo še vedno ostaja, da zgolj Dončić in Kristaps Porzingis, katerega zdravstveno stanje je še vedno vprašljivo, ne bosta dovolj za naskok na vrh lige NBA.

V zamenjavi Traeja Younga za Luko Dončića so Mavericksi Hawksom dali še svoj izbor v prvi rundi drafta. Ob sklenitvi dogovora pa so pri Dallasu v pogodbo vnesli klavzulo, ki zagotavlja teksaškemu moštvu, da obdrži svoj izbor, če bo ta med prvimi petimi. V tem primeru Atlanta dobi Dallasov prvi izbor leta 2020, a pri Mavericksih upajo, da bodo do takrat že ena boljših ekip v ligi.

Dallas Mavericks imajo trenutno tako 29,4%  možnosti, da obdržijo svoj izbor na letošnjem draftu 20. junija. Žreb bo 14. maja v Chicagu. Če jim bo sreča naklonjena, bodo Mavsi v dobrem položaju, da se borijo za katerega od zvezdnikov, ki bodo poleti na trgu (Kevin Durant, Kawhi Leonard, Kyrie Irving, Jimmy Butler …), saj imajo načeloma prostor še za eno zvezdniško pogodbo. Poleg sreče pri žrebu je prihodnost franšize seveda odvisna tudi od zdravja Porzingisa, ki je nazadnje igral 8. februarja 2018. V zamenjavi za visokega Latvijca so Teksačani New York Knicksom dali še izbor prve runde na draftu leta 2021. Skratka, zgubljanje je za Maverickse trenutno res najboljša opcija.