Zadnji poizkus Olimpije in pika

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

Pred dobrimi petimi tedni se je na slovenski gospodarski sceni pojavila informacija, da Petrol Olimpija išče partnerja, denar, zavezništvo, stabilnost, korak več. Vest je pricurljala iz naftarskih logov. Ob tej informaciji sem nehote pomislil, da bo morda Olimpija iskala sinergijo s Sixt Primorsko ter se tako skušala za vsak oceno ogniti 2. Ligi ABA. Na to temo sva pred dvema meseca in pol neformalno govorila z gospodom (v pravem pomenu besede!) Krešimirjem Novoselom, tedaj še direktorjem Lige ABA. Rekel je, da ni teoretično ni nemogoče, o vsem pa odločajo klubi.

Nihče si ne želi močnega kluba v Zagrebu in Ljubljani

Zgodilo se je, ni Sixt, je pa Cedevita. Še več: Cedevita Olimpija. Šefa klubov iz Ljubljane in Zagreba Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi sta dala glavi skupaj in hitro preštela, da vsak zase nista kos konkurenci. In to včasih, ki so zahtevni, turbulenti. Karte v regiji in tudi Evropi se delijo na novo oz. zadnjikrat. Ligi ABA prihodnje leto poteče pogodba z Evroligo, ki prvaku regije garantira mesto v Evroligi. Bo jutri še tako, nihče ne upa trditi. Marketinška agencija in poslovni partner Lige ABA klube kliče na zagovor v Frankfurt, kjer bo jasna usoda lige, ki je ušla iz okvirov športa. Politika in ostale interesne bolezni so napadle in najedle košarko v regiji… Si Evroliga želi partnerja iz takih razmer? Verjetno ne. Če želi šef Evrolige Jordi Bertomeu imeti resno ligo, bo iskal partnerja v potentni skupnosti. Zelo verjetno.

Klubi v regiji so v nizkem štartu. Crvena zvezda je meter pred vsemi, ker že ima zagotovljen mesto v Evroligi (za eno sezono), kot struna napeti sta ji za petami Budućnost in Partitan, zdaj pa še Cedevita Olimpija. Smola vitaminov polnih zmajev je to, da nihče od prej naštetih klubov noče (nihče tega ne pove na glas!) močnega kluba na osi Ljubljana – Zagreb. Ker s tem dobivajo močnega konkurenta v boju za Evroligo. Tudi zato bo še kako zanimivo na naslednji skupščini, ko bodo morali, tako pravnik Blaž Bolcar, potrditi mesto Cedevite Olimpije, v Ligi ABA! Cedevita v skupno doto v nov klub z novo matično številko prinaša licenci za Ligo Aba in EuroCup, Olimpija le Ligo ABA 2. Avtomazimov v regiji ni, ljubljansko-zagrebški projekt bo rabil podporo sedmih klubov. Kdo ga bo podprl? Razen recimo Krke in Sixta? Zadar in Cibona verjetno ne, Budućnosti in Partizanu taka močna tvorba ni v interesu, ostali klubi pa se bodo ravnali po svojih interesih, ki žal dirigirajo tudi tekmovanje v Ligi ABA. Pravniki v Ljubljani in Zagrebu so prepričani, da to glasovanje ne bo potrebno oz. da imajo vse pod kontrolo. Upajmo, da res.

Nista lumpa

Je Olimpija s poroko s Cedevito res prodala svoj ponos? Ne, šlo je bolj za matematiko Berločnika in Tedeschija, ki svojo športno zaljubljenost mešata s poslovnimi interesi in promocijo svoj brandov ter maksimiranjem dobička. Obema ni tuje družbena odgovornost. In kot sem zapisal že v Slovenskih novicah: Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi nista lumpa, ki bi jima Cedevita Olimpija služila kot poligon za nečedne posle. Sta gospoda, rojena v letih 1967 in 1968, ki bi rada uživala v kvalitetni košarki, ob tem pa bosta vložila precej kapitala. Hvala bogu. Saj vemo, od kje denar angleškim nogometnim klubom? Pa PSG-ju? Drugi časi so…

Bo pa pomembno, kakšne dušebrižnike in prisklednike si bosta izbrala. Naj imata še oba tako jasne in smele načrte, jima lahko slaba selekcija kadrov zaserje potenten projekt oz. lahko se jima zgodi, da bosta kot slona v trgovini s porcelanom. Verjamem, da sta ga v zadnjih letih razbila dovolj, da bosta spretnejša. In da bosta obljubljala le tisto, kar lahko storita.

Lovijo wild card!

Ni skrivnost, da Cedevita Olimpija lovi Evroligo že letos. Ker je Alba finalist nemške lige, je zmajem ostalo upanje. Da bodo Stožice dosegle še kdaj svoj namen. Tako kot v sezoni 2010/2011, ko sta posel naredila tedanji direktor Janez Rajgelj (danes znan tudi po tem, da se da pri njem dobiti izvrstne domače salame) in Jure Zdovc, ki je v dveh mesecih prehodil pot od odrešenika do nebodigatreba.

Če se tole s Cedevito in Olimpijo sfiži, smo spet na začetku. Čistem, totalnem. Pot navzgor bo težka. Bližnjice niso bile nikoli dobre, predvsem pa za Olimpijo nikoli vzgojne. Recimo, da so novi ljudje garant za to, da bo tokrat drugače. Ali kot pravi slovenska konkurenca: želimo si močne Olimpije.