Zadnji krog pred izločanjem ali Čas za ‘igrice’

s kategorijo
Novice
.

Na Kitajskem smo na 18. svetovnem prvenstvu v košarki tik pred pričetkom izločilnih bojev. Z drugimi besedami, smo v delu tekmovanja, ko oči hote ali nehote že bežijo na tabelo z izločilnimi boji, v glavi pa se poraja razmišljanje ali je morda celo bolje določeno tekmo kar izgubiti.

Trenerji in selektorji, nenazadnje tudi igralci, pred kamerami neprestano poudarjajo, da ne želijo prav nič kalkulirati in se s tem izogniti določenemu tekmecu. Hočeš nočeš, priznaš ali ne priznaš, to se je dogajalo, se in se bo tudi v prihodnosti. A nemalokrat so prav tisti, ki so kalkulirali, dobili po prstih.

Se še spomnite zadnjega prvenstva, ki je leta 2014 potekal v Španiji? V skupini D so si napredovanje že zagotovili Litovci, Avstralci in Slovenci, prav nihče pa si rednega dela tekmovanja ni želel končati na 2. mestu. To je namreč pomenilo, da se v morebitnem četrtfinalu srečaš z Američani.

Kaj se je pravzaprav zgodilo? Avstralci bi se ob (za njih) neugodnem razpletu na tekmi med Litvo in Slovenijo znašli na nehvaležnem 2. mestu, zgodilo pa se je to, da so sami (ne)pričakovano so klonili proti Angoli, ki je do tedaj ugnala le Južno Korejo, proti Mehiki pa denimo klonila s 24 točkami razlike. Tako so se Avstralci kar sami postavili na 3. mesto, a morebitno kalkuliranje se jim ni obrestovalo. V osmini finala so jih domov poslali Turki.

Komu se izogniti na tem prvenstvu? 

Takih in podobni primerov je bilo v zgodovini ogromno. Vsekakor ne gre za športno in moralno potezo, a še zdaleč ne moremo trditi, da tudi nerazumljivo. Ekipa z visokimi ambicijami si želi priti čim dlje, če se le da vse do konca, v preteklosti pa se v košarki na svetovnih prvenstvih tja ni dalo priti, če si na poti do cilje srečal reprezentanco ZDA.

Tudi na Kitajskem smo sedaj prišli do dela tekmovanja, ko se bodo morda pojavljale določene ‘igrice’. A vprašanje je, koga imajo tokrat reprezentance v mislih kot ekipo, ki bi se ji radi izognili? Je možno, da to morda sploh prvič v tem tisočletju ni reprezentanca ZDA? Glede na prikazano, bi lahko rekli, da bi se tekmeci vsaj toliko kot Američanom radi na poti do morebitnega finala izognili tudi Srbiji.

Kdo lahko kalkulira na Kitajskem? 

Ker se moraš do položaja, da lahko kalkuliraš, najprej prebiti, te možnosti seveda nimajo vse reprezentance. V četrtfinale se je že uvrstilo 7 ekip (Argentina, Poljska, Srbija, Španija, ZDA, Avstralija in Francija) in to so ekipe, ki imajo možnost razmišljanja o kalkuliranju.

A verjemite, letos prav veliko kalkuliranja ne bo! Sploh, če se bosta tekmi zadnjega kola med Srbijo in Španijo ter ZDA in Brazilijo končali po pričakovanjih oz. z drugimi besedami z zmagama Srbije in ZDA.

To bi namreč pomenilo, da te na eni strani na poti do finala čaka ZDA, na drugi pa Srbija. Prav tako pa gre pričakovati, da bodo Američani in Srbi v zadnjem kolu drugega dela prvenstva dali vse od sebe, saj se le tako tudi sami ne bi srečali pred finalom.