Začetek članskih tekmovanj, na TV več košarke

Rubrika: Liga Nova KBM

Konec tedna se bo začela nova sezona državnega prvenstva v košarki. Parketi bodo oživeli po vsej Sloveniji, saj se bodo tekmovanja začela tako v Ligi Nova KBM, državnem prvenstvu za ženske kot tudi v nižjih ligah.

Skupno bo pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije v članski konkurenci nastopalo 68 klubov v petih različnih kakovostnih razredih.

Naslov v Ligi Nova KBM bo branila Cedevita Olimpija, ki je bila najboljša v zadnjih dveh sezonah. Tako Krko kot Helios Suns je premagala s 3:0 v zmagah. Letos se bo ljubljanski klub potegoval za jubilejni dvajseti naslov v samostojni Sloveniji.

Ljubljančani so v minuli sezoni pobrali vse tri domače naslove in poraza v tekmah za lovorike ne poznajo že od Pokala Spar 2021. Podobno suverene so tudi košarkarice Cinkarne Celje, ki so tudi v novi sezoni favoritinje za dvanajsti zaporedni naslov oziroma devetnajstega v zgodovini.

V zadnjih desetih finalih – v sezoni 2019/20, ki je bila zaradi pandemije novega koronavirusa predčasno zaključena, so naslov osvojile na podlagi vrstnega reda v rednem delu – so premagale Triglav Kranj in to brez izgubljene tekme. Zadnjo tekmo v finalu DP so Celjanke izgubile 2011, ko je Hit Kranjska Gora osvojila svoj drugi zaporedni naslov.

Nov tekmovalni sistem v ligi Nova KBM

KZS je za letošnjo sezono po dolgem obdobju spremenila tekmovalni sistem v elitni Ligi Nova KBM. Deset moštev, brez Cedevite Olimpije, ki bo tekmovala v regionalni ligi in evropskem pokalu, se bo merilo po trikrožnem ligaškem sistemu.

Po prvem delu, v katerem bodo ekipe nekje do konca marca 2023 odigrale sedemindvajset tekem, se bo sredi aprila začel četrtfinale na dve zmagi, v katerem bo sodelovala tudi Cedevita Olimpija.

Zadnjeuvrščena ekipa prvega dela tekmovanja bo izpadla iz elitne druščine, v prvo ligo pa bo napredoval najboljši klub iz 2. SKL za moške.

V četrtfinalu bodo moštva igrala na dve zmagi, prav tako v polfinalu, finale lige pa bo kot doslej potekal na tri dobljene tekme do konca maja 2023.
Pri dekletih za naslov državnih prvakinj 8 ekip

Medtem ko bo moških ekip v vseh ligah skupno šestdeset – v 2. SKL jih bo nastopilo dvanajst, v 3. SKL triindvajset, v četrti pa štirinajst, pri dekletih ne bo ekipe z Grosupljega, kar pomeni, da bo v edini ženski ligi v Sloveniji sodelovalo parno število ekip – 8. V sezoni, kateri bo junija 2023 sledilo evropsko prvenstvo za ženske, ki ga organizirata Slovenija in Izrael, bodo po štirikrožnem ligaškem sistemu tekmovali Triglav, Domžale, VBO Maribor, Pro-Bit Konjice, Derby Ježica, Tosama Ledita, Akson Ilirija in Cinkarna Celje.

Celjanke bodo nastopale v pokalnem tekmovanju ter ženski različici regionalnega tekmovanja, v kateri tako kot v DP branijo naslov prvakinj.

Razmerja moči nespremenjena tudi pri fantih

Cedevita Olimpija je svojo (pre)moč v domači konkurenci pokazala prejšnji teden na Superpokalu v Škofji Loki, kjer je z visoko razliko nadigrala Helios Suns, ki je bil lani njen tekmec tako v finalu Pokala Spar kot v državnem prvenstvu.

Domžalčani in Krka ostajata na papirju edina tekmeca Ljubljančanov, načrte o zgornjem delu razpredelnice gojijo tudi v Šenčurju in Rogaški Slatini, medtem ko naj bi se ostali klubi – LTH Castings, Hopsi Polzela, Šentjur, Zlatorog Laško, Ilirija in Podčetrtek – borili za prvih sedem mest, ki vodijo v četrtfinale.

Cedevita Olimpija bo edini slovenski predstavnik v regionalni ligi, v drugem razredu regionalnega tekmovanja, ki bo enako kot v zadnjih sezonah potekal po turnirskem sistemu, pa bodo nastopali Krka, Helios Suns in Gorenjska gradbena družba Šenčur.

V pokalu Alpe Adria, v katerem bo letos sodelovalo rekordnih šestnajst moštev iz Hrvaške, Češke, Slovaške, Poljske, Romunije in Avstrije, bosta Slovenijo zastopala Rogaška in Ilirija.

Več košarke na TV zaslonih

Tekme Lige Nova KBM bodo letos potekale od petka do ponedeljka, v večji meri kot v preteklosti pa bodo na svoj račun prišli tudi gledalci pred televizijskimi ekrani.

Tri tekme na kolo si bo moč ogledati v direktnih prenosih. Sportklub bo imel redna termina prenosov v petek ob 20. uri in v ponedeljek ob 18.00, Šport TV pa v sobotah ob 13.00.

Preostali dve tekmi kroga bodo lahko ljubitelji košarke kot doslej spremljali prek YouTube kanala KZS.