Začenjata Primorska in Krka, jutri še Olimpija in Helios

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

V poslovalnici Nove KBM je v sredo, 8. maja, potekala novinarska konferenca pred začetkom polfinalnih serij Lige Nova KBM, na kateri so glavni trenerji vseh štirih klubov, ki se jim je uspelo uvrstiti v polfinale državnega prvenstva, predstavili cilje pred zaključkom sezone. Obračun Sixt Primorske in Krke, ki ga bo moč spremljati v neposrednem prenosu na Šport TV, bo na sporedu v petek, 10. maja, ob 18.45 uri, obračun med Petrol Olimpijo in Helios Sunsi pa se bo začel v soboto, 11. maja, ob 17. uri.

Osemindvajseti državni prvak Slovenije bo najkasneje znan v naslednjih dvajsetih dneh. Najboljše ekipe zdaj čaka zgoščen razpored, saj se bodo tekme vrstila na nekaj dni. Finalista ne bosta imela prav veliko časa za regeneracijo, saj se bo finale Lige Nova KBM začel 18. maja, tekme v seriji na tri zmage pa si bodo sledile na tri dni. Favorita v polfinalih sta najboljša moštva Lige Nova KBM za prvaka, Sixt Primorska in Petrol Olimpija. Oba imata dovolj širok igralski kader za naporen ritem tekem, dovolj izkušenj in kakovosti ter še prednost domače dvorane v morebitnih tretjih tekmah. Hkrati sta njuna tekmeca precej oslabljena. Zaradi poškodb sta sezono že končala oba glavna organizatorja igre, Domen Bratož pri Krki in Jure Močnik pri Helios Suns.

LIGA NOVA KBM
POLFINALE
Petek, 10. maj, ob 18.45
SIXT PRIMORSKA : KRKA – prenos na Šport TV

Ekipi si bosta na poti do finala državnega prvenstva na sproti stali že drugo sezono zapored, v lanskem polfinalu pa so na tretji tekmi do zmage prišli Krkaši. Sixt Primorska je v letošnji sezoni najdominantnejše moštvo Lige Nova KBM, zanimiv je podatek, da so od skupno 62 tekem vpisali kar 55 zmag in le 7 porazov. V letošnji sezoni so osvojili superpokalni naslov, postali so prvaki pokala Spar, osvojili so prvo mesto regionalne lige in si tako zagotovili napredovanje v prvo regionalno ligo. Na drugi strani imajo košarkarji Krke za seboj slabšo sezono v slovenskem pokalnem tekmovanju, kjer so v četrtfinalu izgubili prav proti Koprčanom, z zmago nad Petrol Olimpijo v regionalni ligi pa so si tako zagotovili obstanek.

Košarkarji Sixt Primorske so se v polfinale uvrstili po dveh prepričljivih zmagah nad Zlatorogom. Strateg Primorcev, Jurica Golemac, je minutažo razdelil med vse svoje igralce in tako pred najpomembnejšimi boji spočil nosilce igre. Krkaši so v polfinale prišli po dveh zmagah nad Rogaško, pred začetkom končnice pa je trener Simon Petrov ostal brez svojega prvega organizatorja igre, Domena Bratoža. Vprašljiv je tudi nastop Marka Jošila medtem ko Koprčani težav s poškodbami nimajo.

Ekipi sta se v letošnji sezoni pomerili že šestkrat, kar petkrat so zmago vpisali košarkarji Sixt Primorske. Na medsebojnih obračunih s Krko je najboljši posameznik Primorcev, Marko Jagodić Kuridža, eno izmed svojih najboljših sezon pa ima Marjan Čakarun, ki je v rednem delu tekmovanja prejel tudi naziv najkoristnejšega košarkarja Lige Nova KBM za prvaka. Novomeščane na medsebojnih dvobojih strelsko vodi Jure Lalić, v zadnjem obdobju pa sta najzaslužnejša košarkarja za njihov uspeh Marko Jošilo in Dominik Mavra.

Petkov polfinalni obračun si bo moč ogledati v neposrednem prenosu na Šport TV.

Izjavi trenerjev pred tekmo
Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:

“Čestitke mojim trenerskim kolegom za uvrstitev v polfinale. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil Novi KBM za podporo slovenske klubske košarke, saj vem, kako težko je danes sponzorsko podpirati košarko. S ponižnim, skromnim in trdim delom nam je uspeli doseči željene rezultate. Zavedamo se, da v športu nič ne pomeni kaj je bilo včeraj, pomembno je kaj je danes in kaj bo jutri ter tako tudi sami pristopamo k delu. Krka je naš stari znanec, je odlično vodena ekipa z izkušenimi igralci in sigurno nam ne bo lahko. Mi gledamo predvsem sebe in da igramo našo košarko, morali pa se bomo prilagoditi Krkini igri in dati vse od sebe, če se želimo dokopati do finala.”

Simon Petrov, trener Krke:
“Naša igra v letošnji sezoni je toplo-hladna, prikazali smo nekaj odličnih tekem, premagali dobre nasprotnike z vrha regionalne lige, na določenih tekmah pa smo bili tudi relativno slabi. Kljub temu sem vesel, da nam je uspelo obdržati mesto v prvi regionalni ligi. Moja želja je, da v polfinalu državnega prvenstva prikažemo predstave kakršnih smo sposobni. V seriji s Sixt Primorsko bomo poskusili popraviti napake, ki smo jih naredili na medsebojnih tekmah in se od njih nekaj naučiti, veliko pa bo odvisno tudi od dobre dnevne forme in naše telesne pripravljenosti.”

Sobota, 11. maj, ob 17:00
PETROL OLIMPIJA : HELIOS SUNS – prenos na Šport TV

Košarkarji Petrol Olimpije so si kot zadnji priigrali mesto v polfinalu, potem ko so na tretji tekmi, pred domačimi gledalci premagali Gorenjsko gradbeno družbo Šenčur, medtem pa so Domžalčani pripravili presenečenje in v dveh tekmah premagali Hopse. Sedemnajstkratni državni prvak, Petrol Olimpija, se bo v polfinalu pomerila z dvakratnimi prvaki, ki pa bodo preostanek končnice igrali brez svojega kapetana in prvega organizatorja igre, Jureta Močnika.

Ljubljančani v letošnji sezoni niso dosegli odmevnejših rezultatov, v finalu pokalnega tekmovanja so morali priznati premoč tekmecem z Obale, v regionalni ligi pa so na tekmi za obstanek v eliti izgubili proti Krki. Po povratku trenerja Jureta Zdovca pa so se vrstile vidnejše spremembe tako v igralskem kadru kot v strokovnem, kar jih je zasluženo pripeljalo do polfinala.

Na drugi strani so košarkarji Helios Suns redni del državnega prvenstva igrali precej slabše kot je bilo pričakovati. Na zadnji tekmi prvega dela so se z zmago, prav proti Petrol Olimpiji, uvrstili v Ligo Nova KBM za prvaka, kjer so v desetih tekmah devetkrat izgubili. Zanimivo je, da so eno zmago doseglji prav proti Hopsom, ki pa so jih nato v dveh četrtfinalnih tekmah prepričljivo premagali.

Ekipi sta si v letošnji sezoni državnega prvenstva nasproti stali štirikat, dvakrat so zmagali Ljubljančani, dvakrat pa Domžalčani. Najboljši pozameznik Petrol Olimpije, Jan Špan, je na medsebojnih tekmah v povprečju dosegal 12,5 točke, pri Helios Sunsih pa je Blaž Mahkovic dosegal 16,3 točke na tekmo.

Obračun med Petrol Olimpijo in Helios Sunsi bo prav tako moč spremljati v neposrednem prenosu na Šport TV.

Izjavi trenerjev pred tekmo
Jure Zdovc, trener Petrol Olimpije:
“Čestitam trenerjem, še posebej bi rad čestital Jurici za res dominantno sezono. Mi se še vedno trudimo najti homogenost v igri ter ekipni duh, kar nam na trenutke to uspeva, na trenutke pa spet ne. Uspelo se nam je prebiti v polfinale državnega prvenstva, seveda pa se želimo uvrstiti v finale, a pot do tja bo težka. Petrol Olimpija je vedno imela težave v končnici državnega prvenstva, kar nekajkrat je izpadla prej ali ni osvojila prvenstva. V polfinalu izrazitega favorita ni, če pa že moramo izpostaviti nekoga, je to zagotovo Sixt Primorska. Vsi ostali bomo skušali napraviti vse, da Koprčane premagamo.”

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov:
“Čestitke vsem trenerjem za uspeh. Skozi sezono smo imeli vzpone in padce, v Ligi za prvaka smo od desetih tekem zmagali le enkrat ampak važno je, da smo najboljši takrat, ko je to najbolj potrebno. Verjamem v svoje fante tako kot so oni verjeli vase, predvsem v četrtfinalu, kjer smo premagali Hopse. Polfinale je popolnoma druga zgodba, Petrol Olimpija je favorit in poskusili se bomo pripraviti na njihovo igro. Popraviti moramo napake, ki jih je bilo na letošnjih medsebojnih obračunih preveč. Igrati bomo morali veliko boljšo obrambo, veliko pa bo odvisno tudi od dnevne forme in svežine igralcev. Nažalost bomo končnico igrali brez našega kapetana in prvega organizatorja. Jure je s svojimi izkušnjami tako na igrišču kot izven igrišča pomemben del naše ekipe ampak morali bomo prilagoditi našo igro, kot smo to že vajeni skozi celotno sezono, glede na vse poškodbe, ki smo jih imeli.”

Izjava predstavnika generalnega sponzorja Lige Nova KBM pred začetkom polfinala:
Jernej Močnik: “Očitno gre zares, tudi nacionalni radio si je danes zjutraj vzel čas za slovensko košarko, kar zelo pozitivno pozdravljamo. Odločitev, da gre banka v košarko je bila zelo dobra, vrhunec na nacionalni ravni pa smo doživeli z osvojitvijo naslova evropskih prvakov. Ocenjujem, da se je samo ime “Liga Nova KBM” prijelo v javnosti in prinaša prepoznavnost tako slovenski košarki kot tudi naši banki. Zagotovo pa moramo biti na tem mestu tudi kritični saj ocenjujemo, da tega produkta nismo izkoristil do popolnosti in da še imamo z marketinškega vidika ter preostalih aktivnosti, veliko potenciala. Ključna zadeva o kateri pa bo verjetno treba kaj spregovorit v prihodnje, da bo vse še bolj zanimivo, je tekmovalni sistem. Navsezadnje je bilo glede tega veliko govora že v preteklosti in mi lahko po treh letih rečemo, da bi bilo tako za vas novinarje kot za gledalce, za katere se konec koncev tudi igra, potrebno na tem segmentu nekaj narediti. Mi smo zadovoljni in ponosni, da podpiramo košarko in naša želja je, da bi bila košarka še naprej paradni ekipni šport v Sloveniji. Glede same končnice Lige Nova KBM pa želimo, da pritegne čim več gledalcev, da mediji o košarki čimveč pišejo, da so tekme napete in zanimive, kot je bilo to že v četrtfinalu. Vsem klubom želim veliko športnega uspeha, čim manj poškodb in veliko zdrave tekmovalnosti. Upam, da bodo gledalci zadovoljni in naj zmaga najboljši, mi pa bomo z veseljem državnemu prvaku predali pokal.”

FOTOGALERIJA NOVINARSKE KONFERENCE

VSI PRVAKI (ŠTEVILO NASLOVOV):
17x PETROL OLIMPIJA (1991/92, 1992/93, 1993/94, 1994/95, 1995/96, 1996/97, 1997/98, 1998/99, 2000/01, 2001/02, 2003/04, 2004/05, 2005/06, 2007/08, 2008/09, 2016/17, 2018/19)

7x KRKA (1999/2000, 2002/03, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14)

2x HELIOS SUNS DOMŽALE (2006/07, 2015/16)

1X ŠENTJUR (2014/15)