Začela se je NBA končnica – zgodovinski Dončić premalo za zmago

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

V Orlandu se je začela končnica lige NBA. Odigrane so bile prve štiri tekme, na za nas najbolj zanimivi pa se je Dallas pomeril z enim glavnih favoritov za končni naslov – ekipo LA Clippers.

Moštvo iz Los Angelesa je na koncu zmagalo, pomagala ni niti zgodovinska predstava Luke Dončića, ki je dosegel največ točk na svoji prvi tekmi v končnici v zgodovini lige NBA – številka se je na koncu ustavila pri 42, temu je dodal še 9 asistenc in 7 skokov, nekoliko statistiko kvari samo podatek o izgubljenih žogah, ki jih je bilo 11 v 38 minutah igranja.

 

Verjetno ključni dogodek na tekmi se je zgodil v začetku drugega polčasa, ko je po provokaciji Marcusa Morrisa, ki je po sodnikovem pisku še vedno držal Dončića, med njiju stopil Porzingis, hotel zaščititi svojega soigralca, po manjšem prerivanju pa dobil tehnično napako, ki pa je bila že njegova druga na tekmi, kar pomeni avtomatsko izključitev.

 

Je bila izključitev Porzingisa upravičena?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Tako oslabljeni Dallas je sicer skoraj do konca pariral favoritom, predvsem po zaslugi Dončića, ki je bil v zadnji četrtini nezaustavljiv v prodorih, toda na drugi strani sta koš pridno polnila tudi prva zvezdnika nasprotne ekipe – Kawhi Leonard (29 točk, 12 skokov) in Paul George (27 točk).

Luka Dončić je v prvem polčasu odšepal z igrišča zaradi poškodbe gležnja, po vrnitvi na parket pa je bil neustavljiv. Vseeno je tekmo končal šepajoč, v očitnih bolečinah, naslednja tekma pa oba tekmeca čaka že čez dva dni.

 

Poleg Luke je zgodovinski dosežek uspel še Donovanu Mitchellu – dosegel je tretje najvišje število točk v zgodovini končnic lige NBA – 57. Več Sta jih dosegla samo Michael Jordan (63) in Elgin Baylor (61). Vseeno to ni bilo dovolj za zmago Utaha proti Denverju, ki so bili boljši po podaljšku. Jokić je dosegel 29 točk, Murray pa kar 36, od tega odločilne tri trojke v podaljšku.

Na vzhodu je bila najbolj napeta tekma med Bostonom in Philadelphio, ki pa so jo na koncu dokaj suvereno dobili igralci Bostona. Jason Tatum je dosegel 32 točk, Jaylen Brown 29, na drugi strani pa Embiid 26 in 16 skokov.

Toronto je postavil klubski rekord po številu trojk – 22 – za gladko zmago proti Brooklynu, od tega VanVleet kar b (skupaj 30 točk).