Za slovo od grškega mehurčka derbi z gostiteljicami

Rubrika: Ženska košarka

Po uspešnem uvodu v drugi cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2021 in zmagi 94:58 nad Islandkami, so slovenske košarkarice misli hitro usmerile proti obračunu z Grkinjami. Derbi kvalifikacijske skupine A jih čaka v soboto ob 19. uri po slovenskem času. Tekmo boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na Kanalu A.

KVALIFIKACIJE ZA EP ŽENSKE 2021, SKUPINA A
2. KVALIFIKACIJSKI CIKEL – GRČIJA (KRETA, HERAKLION)

4. kolo – sobota, 14. november 2020, ob 19. uri po slovenskem času
GRČIJA : SLOVENIJA

Po šestih od dvanajstih odigranih tekmah v skupini A slovenska in grška reprezentanca zasedata vodilni mesti na lestvici. Neporažene Slovenke so zbrale tri zmage, Grkinje dve, nato sledijo Bolgarke z eno ter Islandke, ki še niso zabeležile slasti zmage. Izbranke selektorja Damirja Grgića se tako dobro zavedajo, da zmaga proti Grčiji na stežaj odpira vrata evropskega prvenstva, saj bi jim tretji zaporedni nastop na prvenstvu stare celine v februarskem ciklu kvalifikacij lahko preprečil le še čudež.

Oslabljene Slovenke so uvodni del naloge v mehurčku na Kreti opravile z odliko. Glede na to, da kar nekaj deklet že dlje časa ni igralo tekme, so prikazale všečno igro, uigrale določene taktične zamisli selektorja ter hkrati prihranile nekaj moči za sobotni derbi z gostiteljicami. Slednje so v četrtkovem obračunu prav tako slavile zmago. A so za uspeh proti Bolgarkam trepetale vse do zadnjega piska sirene. Še dobro minuto do konca tekme je bil izid namreč izenačen, v zaključku pa so Grkinje le prišle do zmage 73:66.

Priprave na tekmo z Grčijo pa Slovenke niso začele s treningom, temveč z novim, v zadnjih dveh tednih že šestim, testiranjem na COVID-19.  Petkov dan je tako minil predvsem v pričakovanju izvidov testiranj, ki pa jih v slovenskem taboru vse do začetka večernega sestanka ter treninga še niso prejeli.

PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE V KVALIFIKACIJAH ZA EP 2021

MEDSEBOJNE TEKME SLOVENIJE IN GRČIJE (4/1)
Lattes, 24. junij 1993, sredozemske igre, 3. kolo: 85:71
23. maj 1999, 4. kolo prvega dela kvalifikacij za EP 2011: 60:82
Ben Arous, 9. september 2001, sredozemske igre: 58:47
Praga, 17. junij 2017, evropsko prvenstvo 2017: 59:56
Celje, 14. november 2019, kvalifikacije za EP 2021, 1. kolo: 70:64

Slovenska in grška reprezentanca sta se med seboj pomerili petkrat. Ene zmage so se veselile Grkinje, štirikrat so bile uspešnejše Slovenke. Nazadnje prav pred letom dni, ko so v prvem kolu aktualnih kvalifikacij v Celju zmagale s 70:64. V tokratnih drugačnih okoliščinah bosta obe ekipi nastopili v precej spremenjenih zasedbah, a nekaj je jasno. Selektor Damir Grgić in njegove varovanke tudi na Kreti želijo nadaljevati serijo zmag.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
“Zaradi skrajšane rotacije bodo morale nosilke igre na tekmi proti Grčiji stvari vzeti v svoje roke. Potrebno bo igrati čvrsto, saj so Grkinje pod košem izjemno močne. Verjamem, da bosta odločili energija in svežina. Držati se moramo naših načel, moramo biti hitrejši od njih, pomemben pa bo tudi skok.”

Annamaria Prezelj, slovenska reprezentantka:
“To, da smo po treh krogih še brez poraza nekoliko zmanjša pritisk, a smo reprezentanca, ki vedno želi le zmago. Verjamem, da nas čaka dobra tekma. Če bomo igrale tako kot znamo in če bomo stopile skupaj, da zapolnimo vrzel ob odsotnosti Nike in Tine, mislim, da ni skrbi. Tekma bo zagotovo drugačna od tiste v Sloveniji, saj je sestava naše ekipe nekoliko spremenjena, enako velja za Grkinje. S pravim pristopom in željo gremo po zmago.”