Za naslov Celjanke in Ljubljančanke

s kategorijo
Novice
.

Košarkarice Akson Ilirije in Cinkarne Celje so finalistke 28. izvedbe Pokala Članic. Ilirijanke so v prvi polfinalni tekmi premagale Maribor, Celjanke pa so v ponovitvi lanskega finala premagale Triglav. Finalna tekma bo na sporedu jutri ob 13:00 uri, tekmo pa si bo moč ogledati tudi v neposrednem prenosu na Šport TV. Prav tako bo v sklopu zaključnega turnirja jutri dopoldan odigran Mini pokal deklet.

POKAL ČLANIC, polfinale, 9.3.
ŽKD Maribor – AKSON ILIRIJA 63:79 (15:20, 10:26, 12:17, 26:16)
Dautović M. 17 (8 skokov), Hribljan 16, Dautović E. 14 (7 skokov); Mićunović 24 (7 skokov), Pamić 10 (10 skokov), Garič 8

Košarkarice Maribora so po silovitem začetku tekme v uvodnih minutah prišle do vodstva 7:0. Sledila je minuta odmora gostujočega trenerja Alena Ploja
po kateri so gostje strnile svoje vrste in s pomočjo razigrane Ele Mićunović, ki je 11 od svojih 24 točk dosegla v prvi četrtini, uspele priti do vodstva petih točk. Na začetku druge četrtine so gostje z odličnim skokom v napadu prihajale do drugih napadov, ki so jih tudi izkoristile in na polčas odšle s prednostjo 21 točk.

V začetku drugega dela so se domačinke znašle v manjši strelski krizi, kar so gostje izkoristile za povišanje vodstva in z moštveno igro prihajale do izdelanih metov iz igre. V zadnjem delu tekme so gostje zbrano igrale v napadu, držale visoko prednost in na koncu zasluženo zmagale z rezultatom 79:63.

Pri Mariboru je bila najuspešnejša Merisa Dautović, ki je v statistiko vpisala 17 točk in 8 skokov. Ksenja Hrbljan je dosegla 16 točk. Pri ekipi Akson Ilirije je Ela Mićunović dosegla 24 točk, 7 skokov in 3 podaje, Lejla Pamić pa dvojni dvojček (10 točk, 10 skokov).

Izjavi trenerjev po tekmi
Žiga Ravnikar, trener Maribora:
”Čestital bi ekipi Ilirije za zmago ter jim želim vso srečo jutri v finalu. Nikakor nismo uspeli ustaviti njihove najboljše igralke Ele Mićunović, ki je imela odlično tekmo in je razigrala ekipo. Visoke prednosti z našo neizkušeno ekipo nismo uspeli izničiti, izgubili smo zagon, res pa je, da danes nismo imeli nobene možnosti.”

Alen Ploj, trener Akson Ilirije:
”Čestitke Mariboru za dobro tekmo. Mi smo se dobro pripravili, igralke so odigrale izvrstno tekmo, imele vajeti igre v svojih rokah in mislim, da smo na koncu zasluženo zmagali. Kljub temu, da sem v Mariboru začel igralsko in trenersko kariero sem vesel današnjega uspeha saj na koncu šteje zmaga. Dobro se bomo spočili in se pripravili na jutrišnji finale.”

ŽKK Triglav – ŽKK CINKARNA CELJE 70:80 (18:26, 15:24, 17:20, 20:10)
Abramovič 22 (6 skokov), Jakobčič 11, Omerbašić 9; White 24 (11 skokov, 5 podaj), Friškovec 15 (8 skokov), Krošelj 14

Na začetku srečanja je bilo v obeh taborih čutiti rahlo tremo saj se nobena od ekip ni uspela razigrati. Celjanke so v 5 minuti srečanja le prišle do manjšega vodstva in tekma se je razživela. Košarkarice Triglava so z uspešnimi meti za tri točke držale stik s Celjankami, ki so po prvi četrtini vodile za 6 točk. Celjanke so v drugi četrtini zaigrale agresivneje v obrambi, prisilile Triglavanke v napake in z protinapadi prihajale do lahkih točk. Pod obema obročema je dominirala ameriška košarkarica Chatrice Marie White, ki je na koncu v statistiko vpisala dvojni dvojček, 24 točk in 11 skokov.

Tekma je bila odločena ob polčasu, po odmoru so Celjanke držale prednost 20 točk in košarkaricam Triglava niso pustile, da se približajo.
Trener Celjank, Damir Grgič, je ponudil priložnost vsem igralkam, poleg odlične Chatrice Marie White pa je 15 točk in 8 skokov prispevala Zala Friškovec. Pri ekipi Triglava je Rebeka Abramovič dosegla 22 točk in ujela 6 žog.

Izjavi trenerjev po tekmi
Ernest Novak, trener Triglava:
‘’Zaslužena zmaga Celjank. Nismo se držali dogovora, da odigramo agresivno in čvrsto, nismo naredili malih osebnih napak in dovolili Celjankam, da se razigrajo. Poleg tega pa so imele Celjanke 20 skokov v napadu mi pa 20 izgubljenih žog. Na tak način ne moreš priti do zmage.’’

Damir Grgič, trener Cinkarne Celje:
‘’Nismo pozabili lanskega poraza v finalu in odločeni smo, da naslov prinesemo nazaj v Celje. Seveda nas jutri čaka še finalni obračun z Ilirijo ampak mislim, da smo pripravljeni. Čestitke mojim igralkam in navijačem, zmaga je bila zaslužena.’’