Za koga bo igral nadarjeni Belina – za Hrvaško ali Slovenijo?

v rubriki
Naši na tujem
s kategorijo
Novice
.

V prihodnjih mesecih bo jasno, za koga bo v prihodnje igral danes 14-letni Tomas Belina, sin nekdanjega slovenskega košarkarska asa Gregorja Beline!

Prerasel Pazin

Družina danes živi v hrvaški Istri, kjer so si ustvarili dom, Belina Senior pa pri 45 letih še vedno uspešno igra v dresu hrvaškega drugoligaša. Ob tem pa oče pozorno spremlja razvoj svojega sina Tomasa, ki končuje osnovno šolo in se resno spogleduje, da menja sredino. Igranje v Pazinu je prerasel (s košarko je sicer začel v Labinu), s svojimi dobrimi igrami in opaznim talentom pa opozarja nase.

„Iščemo primerno sredino za razvoj,“ je jasen Gregor Belina, ki je v minulih mesecih s sinom (igra na poziciji „enke“ in „dvojke“) obiskal nekaj sredin na Hrvaškem, v Sloveniji in na tujem. Nazadnje sta bila v španski Valenciji, kjer je Tomas teden dni treniral in spoznaval razmere za nadaljnji razvoj. Med potencialne nove sredin gre prišteti še Helios Suns in Cedevito, Tomas pa čaka še obisk Italije.

Oče skupaj s sinom

Očetu je jasno, da mora za sina najti najbolj optimalno rešitev, kjer bo rasel osebnostno in košarkarsko. Kot nam še pove Gregor, pa je načrtovano, da bo s sinom šel tudi sam, da mu bo lahko stal ob strani in pomagal na poti v samostojnost.

Velik interes Hrvaške

Tomasa pozorno spremljajo tudi na Hrvaški košarkarski zvezi, še posebej pa mu pozornost namenja Mladen Erjavec, ki je na HKS-u zadolžen za delo z mladimi. Tomasa so lani povabili na priprave kadetske reprezentance. Ob tem velja omeniti, da je bil Belina vabljen tudi na tri treninge selekcije U15, ki se jih je tudi udeležil.

Kako bo naprej, še ni povsem jasno. Tomas ima dvojno državljanstvo. A ko bo enkrat zaigral za eno od držav, bo ta odločitev dokončna!

kot organizator igre, branilec strelec, krilo. V Španiji so ga preizkušali na položaju dvojke branilca strelca.