Z zmago iz Albanije, kvalifikacije se nadaljujejo čez leto dni

Rubrika: Ženska košarka

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je na gostovanju v albanskem Draču s kar 127:28 ugnala domačo izbrano vrsto ter tako dosegla prvo zmago v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2023. Zmaga proti novinkam na članski reprezentančni košarkarski sceni ni bila vprašljiva v nobenem trenutku tekme. Nadaljevanje kvalifikacij sledi novembra prihodnje leto.

KVALIFIKACIJE ZA EP ŽENSKE 2023, SKUPINA D, 2. KOLO, 14.11.
ALBANIJA : SLOVENIJA 28:127 (25:98, 14:62, 14:30)

Strelke za Slovenijo: Oblak 16 (5 skokov in 6 podaj), Čeh 3, Krošelj 8 (5 podaj), Seničar 7 (12 skokov, 5 podaj, 8 pridobljenih žog), Goršič 15 (7 skokov), Jakovina 8, Rupnik 10 (8 podaj), Friškovec 11 (5 skokov), Jelenc 24 (12 skokov, 6 blokad), Debeljak 21 (5 skokov), E. Dautović 4.

Pred tekmo z Albanijo je selektor Georgios Dikaioulakos ostal še brez kapetanke Nike Barič, ki je v četrtkovem dvoboju s Turkinjami prejela udarec v glavo ter se tako v zadnjih dneh borila predvsem z modricami okoli očesa. Iz preventivnih razlogov v Draču zato ni stopila na parket in od uvodne peterke z zadnjega evropskega prvenstva je tako zaigrala le Teja Oblak (zaradi poškodb sta bili tokratni cikel primorani izpustiti Eva Lisec in Annamaria Prezelj, Shante Evans pa je po prvenstvu zaključila reprezentančno kariero).

Poleg Oblakove so v prvi peterki začele še Zala Friškovec, Maruša Seničar, Tina Jakovina in Teja Goršič, ki so po pričakovanjih hitro zagospodarile na igrišču.

Razlika v kakovosti je bila več kot očitna, tako da je Slovenija dosegla celo najvišjo zmago na uradnih tekmah, postavila rekord po doseženih točkah in šele drugič v 177 nastopih presegla mejo 100 doseženih točk.

Najvišja zmaga Slovenije doslej je bila dosežena 2001, ko je Madagaskar na frankofonskih igrah v Ottawi premagala z 80:21, druga najvišja pa je iz leta 1993, ko so Slovenke v kvalifikacijah za EP 1995 ugnale Avstrijo s 111:55. To je bila hkrati tudi edina tekma do danes s tromestnim številom doseženih točk.

Prva strelka tekme je bila 18-letna Mojca Jelenc (197 cm), ki je hkrati dosegla tudi svoje prve točke v članskem dresu. Ob metu 9:16 je zbrala 24 točk. Tem je dodala 12 skokov in šest blokad (indeks 35). Le točko nižji indeks je imela Maruša Seničar, ki je dosegla le sedem točk, a je imela še 12 skokov, 8 ukradenih žog in pet podaj. Premierne točke za Slovenijo sta dosegli tudi Elma Dautović in Blaža Čeh, druga strelka Slovenije pa je bila Lea Debeljak z 21 točkami.

Druga tekma drugega kola skupine D je pripadla Turkinjam, ki so na domačem parketu z 52:41 ugnale Poljakinje.

Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske ženske reprezentance:
”Vedeli smo, da bomo igrali proti precej slabši zasedbi, zato smo preizkusili nekaj novih različic v napadu in obrambi, hkrati pa sem imel priložnost, da vidim na delu vse igralke. Nekaterim sem namenil tudi nekoliko drugačne vloge, kot so jih vajene, in reči moram, da sem s prikazanim zelo zadovoljen. Prav tako moram vsa dekleta pohvaliti za delo v tem tednu. Pokazale so pravi odnos do državnega grba, želijo si igrati za Slovenijo in če bodo nadaljevale s takim odnosom, sem zelo optimističen za prihodnost slovenske ženske košarke in naše ambicije na evropskem prvenstvu 2023.”

Teja Oblak, slovenska reprezentantka
”Vesela sem, da so naše mlade igralke dobile priložnost in jo uspešno izkoristile. Bile so agresivne v obrambi in natančne v napadu, kar je lepa spodbuda za nadaljnje delo. Tudi sicer sem s prvim tednom pod vodstvom novega trenerja zelo zadovoljna. Na treningih smo močno trenirali iz izvajali veliko novih stvari.”

Mojca Jelenc, slovenska reprezentantka
”Vesela sem, da mi je dal selektor priložnost in da sem jo dobro izkoristila. Mislim, da smo vse dobro igrale. Bile smo zbrane v obrambi in posledično dobro zadevale v napadu.”

V uvodnem kvalifikacijskem ciklu so #rakete torej zabeležile zmago in poraz. Drugi cikel jih čaka novembra prihodnje leto, ko bodo dvakrat gostovale. 24. novembra 2022 jih čaka dvoboj na Poljskem ter 27. novembra 2022 še povratni obračun s Turkinjami.

Selektor Georgios Dikaioulakos pa bo še pred tem reprezentantke predvidoma zbral dvakrat. Krajše priprave naj bi #rakete opravile v začetku februarja 2022 ter po koncu klubske sezone in tako skupaj s strokovnim štabom nadaljevale z uigravanjem ekipe za domači EuroBasket.

Žensko evropsko košarkarsko prvenstvo bosta med 15. in 25. junijem 2023 gostila Slovenija in Izrael. Obe reprezentanci sicer nastopata tudi v kvalifikacijah, a sta na prvenstvo neposredno že uvrščeni. V lov za preostalih 14 prostih mest se je podalo 38 reprezentanc, ki so razporejene v 10 kvalifikacijskih skupin.

Poleg Slovenije in Izraela se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance. Pri določanju končnega vrstnega reda v posamezni skupini se bodo upoštevali rezultati vseh odigranih tekem. Pri določanju najboljših štirih drugouvrščenih ekip, ki si bodo priigrale vozovnico na evropsko prvenstvo, pa rezultata s četrtouvrščeno ekipo znotraj skupine ne bosta upoštevana. V primeru, da bosta med štirinajstimi potniki na evropsko prvenstvo tudi Slovenija in Izrael, si bo napredovanje priigrala še peta oziroma šesta drugouvrščena reprezentanca.