Z Olimpijo je podpisal mladi up iz Banja Luke

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

Košarkarski klub Cedevita Olimpija je svoje vrste mladih in nadarjenih košarkarjev okrepil z Alekso Gatarićem, ki je z ljubljanskim klubom podpisal prvo profesionalno pogodbo v svoji karieri. Gatarić bo po podpisu pogodbe posojen v zagrebško Cedevito Junior.

Aleksa Gatarić, nadarjeni 190 centimetrov visoki košarkar iz Bosne in Hercegovine, je novi igralec Cedevite Olimpije. Mladi Gatarić je z ljubljanskim klubom ob dopolnjenem 18. letu podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo, v Ljubljano pa se ne bo preselil takoj, saj bo svojo košarkarsko pot vsaj zaenkrat nadaljeval v Zagrebu pri KK Cedevita Junior.

Cedevita Olimpija z dodatkom Gatarića na seznam igralcev nadaljuje s svojim delom z mladimi in nadarjenimi košarkarji, ki je plod sodelovanja med Ljubljano in Zagrebom, kjer domuje Cedevita Junior. Pogoji za delo z mladimi so v hrvaški prestolnici med najboljšimi v Evropi, zagrebški klub pa počasi in vztrajno postaja razvojno središče in odskočna deska za mlade igralce, ki se bodo z delom dokazali in pridružili članskemu moštvu v Ljubljani.

Nadarjeni branilec je barve Cedevite Junior že zastopal v minulih sezonah. Nase je dodobra opozoril na evroligaškem mladinskem turnirju v Beogradu v sezoni 2018/19, ko je na štirih tekmah v povprečju dosegal 12,8 točke, 5,0 skokov in 2,8 podaje. V sezoni 2018/19 se je predstavil tudi na turnirju mladinske Lige ABA, in na šestih tekmah v 15,3 minutah igre dosegal 5,2 točke, 2,3 skoke in 0,8 podaje na obračun.

Leta 2018 je reprezentanco Bosne in Hercegovine na evropskem prvenstvu divizije B za fante do 16. leta vodil vse do srebrne medalje, ob tem pa v povprečju dosegal 11,4 točke, 4,9 skokov in 4,3 podaje na tekmo.

V tekmovalni sezoni 2019/20 je Gatarić za Cedevito Junior zaigral na 16 tekmah hrvaškega državnega prvenstva, ter 6,9 točkam dodajal 2,1 skok in 1,8 podaje.

Aleksa Gatarić
Datum rojstva:
 19. april 2002
Igralni položaj: Branilec
Višina: 190 centimetrov
Državljanstvo: Bosna in Hercegovina
Kariera: Cedevita Junior (2018-20), Cedevita Olimpija (2020; posojen v Cedevito Junior).

Davor Užbinec, direktor KK Cedevita Olimpija:
»Ponosni smo, da je Aleksa Gatarić izbral Cedevito Olimpijo za podpis svoje prve profesionalne pogodbe. Aleksa se je v Zagreb preselil pred dvema letoma, in lahko smo spremljali njegov razvoj, ob dopolnjenem 18. letu pa smo se odločili, da mu ponudimo možnost, da postane del Cedevite Olimpije. Svojo kariero bo Gatarić sicer nadaljeval v Cedeviti Junior, s pridnim delom pa se bo lahko v nadaljevanju svoje športne poti pridružil članom v Ljubljani. Zagrebški del združenega kluba tako še naprej ostaja središče za nadarjene mlade igralce iz področja celotne regije, veseli pa nas, da tudi mladi košarkarji prepoznajo, da je projekt Cedevite Olimpije zgrajen na zdravih temeljih, in da ljubljansko-zagrebška družina počasi postaja resen konkurent ostalih razvojnim centrom za nadarjene igralce po celotni Evropi.«

Sani Bečirović, športni direktor KK Cedevita Olimpija:
»Aleksa Gatarić je po Mateju Bošnjaku še eden od igralcev, ki so se že kalili v zagrebški Cedeviti ter kasneje Cedeviti Junior, in je postal del Cedevite Olimpije. Svoj razvoj bo Gatarić nadaljeval v Zagrebu, s pridnim delom pa bo lahko v nekaj sezonah postal del naše članske ekipe v Ljubljani. Gre namreč za zelo nadarjenega igralca, ki je na številnih evropskih tekmovanjih že opozoril nase, veseli pa smo, da je v projektu Cedevite Olimpije prepoznal način in možnost, kako lahko svojo igro dvigne na višjo raven in še bolj napreduje ter se razvije v zelo dobrega košarkarja.«

Marino Baždarić, športni direktor KK Cedevita Junior:
»Razvoj Alekse Gatarića spremljamo že kar nekaj časa. Nenazadnje se je leta 2018 tudi pridružil takratni zagrebški Cedeviti, ter ob združitvi z ljubljansko Olimpijo postal tudi član Cedevite Junior. Edini logični korak na njegovi športni poti je podpis profesionalne pogodbe s Cedevito Olimpijo, in zelo veseli smo, da je v našem skupnem projektu prepoznal dobro zgodbo ter nam bo še naprej zaupal s svojim osebnim in košarkarskim razvojem. V Cedeviti Junior se bo lahko Aleksa dokazal in s pridnim delom bodo vrata garderobe članskega moštva v Ljubljani kmalu povsem odprta tudi zanj.«

Aleksa Gatarić, košarkar KK Cedevita Olimpija in KK Cedevita Junior:
»Velika čast je, da sem dobil priložnost, da podpišem profesionalno pogodbo s Cedevito Olimpijo. Odkar sem prišel v Zagreb k Cedeviti je bil to nek cilj, ki sem ga uspel doseči z delom. Zdaj je na meni, da se dokažem v Cedeviti Junior, ki predstavlja odlično sredino za razvoj mladega igralca. Na igrišču moram napraviti vse, da potrkam na vrata članske ekipe Cedevite Olimpije.«