Z mamo v Grčijo, do naslova tudi prek Satexa iz Maribora

v rubriki
Naši na tujem
s kategorijo
Novice
.

Uvodni teden aprila je v znamenju spominov na velike zmage. Nekaj jih bomo obujali v teh dneh, tudi take, ki v Sloveniji manj odmevajo, a niso nič manj posebni. Smo v sezoni 1996/97, igral se je Pokal Radivoja Koraća, ki je bilo mednarodno klubsko tekmovanje med letoma 1972 in 2002. Igralo se je v spomin na Radivoja Koraća, ki se je smrtno ponesrečil v prometni nesreči leta 1969 pri Sarajevu.

Priporočil ga je Lečić, našli mamine dokumente

V tej sezoni 1996/97 je imela Slovenija v tem tekmovanju štiri klube: Interier Krško, Idrijo, Rogaško in Satex Maribor. Prva je postal grški Aris, ki ga je vodil Pixi Subotić, ki je med letoma 1986 in 1993 za Aris tudi igral. „Lazar Lečić, nekdanji trener Olimpije, je Grkom povedal, da je moja mama Grkinja. V Arisu so me spremljali vsako soboto prek televizije. Ob petih popoldan so bile tekme jugoslovanske lige, igral sem za Olimpijo, program pa so lovili tudi v Solunu. Prvič so prišli v Ljubljano, a se nismo domenili, saj sem še imel pogodbo z Olimpijo. Leto dni kasneje so poizkusili še enkrat. Z mamo sva tako odšla v Solun, kjer sva bila gosta kluba o pokalnem finalu Grčije. Leta 1986 sem se preselil v Aris, v Grčiji pa so tudi hitro našli dokumente, ki so dokazovali, kje je bila rojena in krščena moja mama. Zato sem dobil pravico, da sem v domači ligi igral kot Grk, v evropskem tekmovanju pa sem bil tujec,“ pove Subotić, ki je z ekipo osvojil po pet naslovov grškega pokalnega in državnega naslova, Aris je bil udeleženec dveh finalnih turnirjev pokala državnih prvakov – v letih 1988 in 1989. Še danes ima Aris grški rekord v število tekem brez poraza – pri 81 so se ustavili, Pixi pa je bil tudi uvrščen v legendarno peterko kluba. Niso ga pozabili, še danes ga kličejo, da bi šel tja za trenerja. Leta 1996 je bilo drugače, takrat je sprejel izziv.

Z Zdovcem v Iraklisu

„Leta 1993 sem končal in začel z delom, sprva sem bil pomočnik v Iraklisu, potem pa naslednje leto že glavni trener, v ekipi je igral Jure Zdovc, bili smo 2. v ligi, kar je bil in ostal največji klubski uspeh, pa še klub smo pripeljali v pokal državnih prvakov, predhodnico današnje Evrolige,“ pove Pixi, ki je leta 1996 postal trener Arisa, ki je tisto sezono sklenil na 4. mestu v domači ligi. „Imeli smo smolo. Predsednik in njegovo podjetje sta ostala brez sredstev, zadnje tri mesece nismo bili plačani,“ se spominja Subotić, ki pa je z ekipo vendarle prišel do naslova.

Izvrstno v Evropi

V skupinskem delu pokala Radivoja Koraća je bil Aris suveren, šest tekem, šest zmag. V skupini so imeli tudi mariborski Satex, v 3. krogu so s 77:64 in 65:64 izločili Bešiktaš. V osmini finala so bili z 80:68 in 61:70 boljši od Beobanke (nekdanji IMT), četrtfinale je prinesel grški obračun s Peristerijem (75:65, 64:71), polfinale pa so Arisovi košarkarji dobili po podaljšku proti Benettonu (77:73, 86:87). V finalu je sledil grško-turški obračun s Tofašem, 66:77 je bilo na prvi tekmi v Solunu, potem pa kar 88:70 na turških tleh.

Razbita tabla, čarterji odpovedani

„Tofaš je imel dobro ekipo. Smo pa imeli smolo na prvi domači tekmi. Na ogrevanju se je razbila tabla, čakali smo eno uro. V tem času smo se domači igralci in navijači ohladili, Tofaš je zmagal za 11 točk… Vedel sem, da nas čaka zelo težek reden v Solunu…. Dva dni po porazu smo se zbrali v klubu in si skupaj z igralci ogledali tekmo. Pet minut pred koncem se je dvignil Charles Shackleford in dejal, da če kdo misli, da so boljši od nas, potem boljše, da ne gremo tja. V tem času so bili odpovedani praktično vsi čarterji v Turčijo, saj verjetno ni nihče verjel, da nam lahko uspe. Pa nam je. V dvorani nas je pričakalo 5000 ljudi, baloni, glasba… Bili so prepričani, da bodo prvaki. Igrali smo dobro. Dvajset sekund pred koncem, ko je bilo jasno, da smo prvaki, so navijači vrgli na tla vse mogoče, tekma je bila prekinjena za 20 minut, da smo potem odigrali teh 20 sekund. Tudi avtobus so nam razbili na poti do hotela. V tej noči je na ulicah Soluna slavilo 20.000 ljudi,“ se spominja Pixi, ki ga ob obletnici naslova vsakič znova pokličejo tudi grški novinarski kolegi.

Posnetek 2. finalne tekme, 3.4. 1997:

Posnetek 1. finalne tekme, 26.3. 1997:

Vir: http://www.linguasport.com/