Z Grčijo za finale

Rubrika: Reprezentanca
Slovenija za drugo zaporedno uvrstitev na olimpijske igre potrebuje še dve zmagi. Najprej bo morala v soboto ugnati gostitelje turnirja z Giannisom Antetokounmpom v glavni vlogi. Prenos od 16.30 ure dalje na Šport TV.

Slovenski košarkarji so se s prepričljivo zmago proti Novi Zelandiji uvrstili v polfinale kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre v Pireju. V soboto ob 16.30 uri jim bodo pred polnimi tribunami navijačev na drugi strani igrišča stali favorizirani gostitelji Grki. V drugem polfinalu se bosta ob 20. uri pomerili Hrvaška in Dominikanska republika.

Grčija je vse od začetka turnirja prvi favorit za edino olimpijsko vozovnico iz Pireja. Uvodni dve tekmi v bistveno lažji skupini kot je bila slovenska to zgolj potrjujeta. Zasedba, ki jo vodi legendarni Vasilis Spanulis, se je sprehodila čez predtekmovanje. Dominikansko republiko je premagala s 27 točkami razlike, Egipt pa s 93:71.

Prvi zvezdnik Grčije Antetokounmpo, prvak lige NBA 2021 z Milwaukeejem in dvakratni MVP najmočnejše lige na svetu, je igral le na prvi tekmi, na kateri je ob stoodstotnem metu iz igre dosegel 32 točk.

SPLETNA STRAN OLIMPIJSKEGA KVALIFIKACIJSKEGA TURNIRJA V GRČIJI

Slovenski igralci so po zmagi proti Novi Zelandiji poudarili, da jih v soboto čaka zelo težko delo. Luka Dončić je medijem po izjemni polfinalni predstavi dejal, da je sobotna zmaga dosegljiva le ob perfektni predstavi, saj Grčija ni zgolj Antetokounmpo, ampak ima še kopico izjemnih posameznikov. Nika Kalatesa na mestu organizatorja igre, v bližini košev Kostasa Papanikolaja, kot naturaliziranega igralca branilca Thomasa Walkupa in pod košema 217 centimetrov visokega Georgiosa Papajanisa ter Konstantinosa Mitogluja (210 cm). Zgolj dva igralca Grčije nista člana evroligaških klubov.

Selektor Aleksander Sekulić se zaveda izziva, ki je pred slovensko reprezentanco. Optimizem lahko črpa iz borbene predstave proti Novi Zelandiji, izkušenj s prejšnjega olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Kaunasu, kjer si je Slovenija izborila pot v Tokiu z zmago v finalu proti gostiteljem Litovcem, ter predvsem dejstva, da ima v svoji zasedbi enega najboljših posameznikov na svetu. Odločitev o nastopu Alekseja Nikolića bo znana tik pred tekmo.

Luka Dončić, kapetan moške članske reprezentance:
”Veselimo so dvoboja z Grčijo. To bo poslastica za košarkarske sladokusce. Obe ekipi imata isti cilj, to je uvrstitev na olimpijske igre. Resda so Grki pred 10.000 glavo množico glasnih navijačev v prednosti, vendar tudi mi imamo svoje načrte, ki jih lahko dosežemo, če bomo pokazali pravi obraz.”