“Vsi smo skozi celotno sezono čakali, da bi Koprčani padli, a se to nikakor ne zgodi!”

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Košarkarji Petrol Olimpije bodo v soboto ob 18.45 v koprski Areni Bonifika začeli s finalnim nizom Lige Nova KBM in se s Sixt Primorsko udarili za naslov državnega prvaka.

Moštvo Petrol Olimpije bo v soboto v Kopru začelo s sklepnimi boji slovenskega državnega prvenstva. Ljubljanski Zmaji se bodo ob 18.45 v Areni Bonifika s Sixt Primorsko udarili na prvi tekmi finalnega niza Lige Nova KBM in skušali napraviti prvi korak proti 18. naslovu državnega prvaka. Neposredni televizijski prenos tekme bo na Šport TV 1, obračun pa si bo možno v neposrednem spletnem prenosu ogledati tudi na Facebook strani Petrol Olimpija Ljubljana.

Morda je edino pravilno, da moštvi, ki sta v tekmovalni sezoni 2018/19 začeli s košarkarskimi boji na slovenskih tleh, sezono tudi zaključita z zadnjo bitko, ki bo odločala o naslovu državnega prvaka. Glavno vprašanje pa je – Petrol Olimpija osemnajstič, ali Sixt Primorska prvič.

Zmaji in »tigri« so se v finale državnega prvenstva uvrstili po dveh zmagah v polfinalnih nizih – ljubljansko moštvo je ugnalo Helios Suns, koprsko pa novomeško Krko. Ob tem je potrebno dodati, da Sixt Primorska v prvo tekmo finala vstopa z nizom 17 zaporednih zmag, zadnji poraz pa so košarkarji, ki jih vodi glavni trener Jurica Golemac, doživeli 7. marca, v 21. kolu Lige ABA 2 proti Dynamicu iz Beograda. Na drugi strani so Ljubljančani v končnici klonili le na drugi tekmi četrtfinalnega niza s Šenčurjem, na zadnjih osmih tekmah pa doživeli le ta poraz proti Gorenjcem.

Druga tekma finalnega niza bo v torek ob 18.45 v Areni Stožice, tretja pa prihodnji petek v Areni Bonifika. Morebitno četrto tekmo bosta moštvi prihodnjo nedeljo znova odigrali v Ljubljani, v kolikor pa si bosta ekipi na prvih štirih tekmah niza enakomerno porazdelili izkupiček zmag in porazov, bo odločujoča peta tekma v torek, 28. maja, v Areni Bonifika.

Finalni niz bo Petrol Olimpija odigrala brez kapetana Jana Špana. Slednji je v četrtek prestal pregled z ultrazvokom, ki je pokazal, da je sezona za Špana žal končana. Luka Šamanić, najboljši posameznik končnice Lige Nova KBM, se v četrtek in petek mudi v Chicagu na prikazu talentov pred naborom Lige NBA, zato na prvi tekmi finala v Kopru ne bo stopil na parket.

IZJAVI PRED TEKMO:

Jure Zdovc, glavni trener Petrol Olimpije:
»Čestitke Sixt Primorski za uvrstitev v finale državnega prvenstva. Vsi smo skozi celotno sezono čakali, da bi Koprčani padli, a se to nikakor ne zgodi. Igrajo zelo dobro in imajo neverjetno samozavest. Lomijo tekmo in tudi če si vseskozi rezultatsko zraven, na koncu najdejo način, da te zlomijo. Naš seznam igralcev je zadnje čase krajši, a zdi se, da smo zaradi tega močnejši in bolj povezani. Mogoče bi imeli proti Sixt Primorski več možnosti za uspeh, če bi o naslovu državnega prvaka odločala le ena tekma. Mi bomo dali vse od sebe, šli iz tekme v tekmo in videli bomo, kam nas bo to pripeljalo.«

Domen Lorbek, igralec Petrol Olimpije:
»Vzdušje v ekipi je vedno boljše, še posebej v zadnjem obdobju, ko smo se kot moštvi tudi veliko bolj povezali. Odkar je glavni trener Jure Zdovc smo začeli tudi zmagovat, kar zagotovo vpliva na našo povezanost. Glede na izkušnje iz preteklosti in vse finalne tekme, ki sem jih odigral v svoji karieri, finalni niz s Sixt Primorsko ne bo lahek. Čaka nas težek boj, odločala bo igra v obrambi, rezultati bodo nizki. Vsako finale je zahtevno, a finalni niz se igra zato, da se ga dobi. Na koncu šteje samo to, kdo bo državni prvak. Vse navijače vabim, da se nam pridružijo na tekmah, tako v Kopru, še posebej pa v Ljubljani, saj bo z njihovo podporo pot do zmag in novega naslova prvaka, zagotovo lažja.«