Vse najboljše KK Idrija za 50. rojstni dan!

v rubriki
Nižje slovenske lige
s kategorijo
Novice
.

V Idriji se pripravljamo na praznovanje 50. obletnice začetka organiziranega igranja košarke v Idriji, nam javljajo iz tega mesta. Osrednja prireditev bo v soboto, 1.junija 2019 na igrišču za Modro dvorano. Selekcija U11 bo ta dan že dopoldan igrala turnir pod okriljem KZS v Modri dvorani, v popoldanskem sporedu pa se bodo predstavile ostale mlajše selekcije kluba, nato pa se bo začela revijalna tekma Modri:Beli. Ekipe bodo sestavljene iz nekdanjih članov različnih selekcij idrijskega moštva, prijave pa so možne samo še do ponedeljka, 20.maja.

Znano je že, da je svoj prihod potrdil Luka Rupnik, ki bo s Fuenlabrado ravno zaključil špansko prvenstvo, iz prvoligaških časov pa je ob Franciju Rupniku svoj prihod zaenkrat potrdil trener Predrag Milović, seveda pa tudi mnogi ostali igralci, ki so v dali svoj velik prispevek idrijskemu klubu. Zvečer bo na sporedu zabava s skupino Kingston, ki je v času največje košarkarske evforije v Idriji uglasbila tudi klubsko himno Idr’je Idr’je.

Podrobnejši spored najdete na spletni strani KK Hidria:

http://www.kk-hidria.si/

Večer prej, torej v petek, 31.5.2019 bo ob 19:00 v Filmskem gledališču v Idriji prireditev, na kateri bosta predstavljena knjiga in dokumentarni film o zgodovini košarke v Idriji.

Kratka vsebina knjige :

V knjigi je v uvodu predstavljena splošna zgodovina košarke, nato pa petdesetletno dogajanje v Idriji. Prva uradna tekma je bila v Idriji odigrana 25.oktobra 1969, ko sta se pomerili klubska selekcija in selekcija ŠŠD Merkur. Klub je nato tudi formalno organiziral in večino sedemdesetih let nastopal v 2.SKL. Z izpadom iz lige leta 1981 so na čelu s predsednikom Goranom Petkom začeli postavljati nove temelje s pospešenim delom v mlajših selekcijah, ki so v naslednjih letih praviloma osvajala visoka mesta na zaključnih turnirjih Pionirskega festivala. Največji uspeh so dosegli kadeti letnika 1968, ki so leta 1985 osvojili naslov slovenskih prvakov na finalnem turnirju v Idriji. Mladinska ekipa letnika 1967 je istega leta igrala celo polfinale državnega prvenstva Jugoslavije v Splitu proti domači Jugoplastiki, kjer sta takrat igrala Toni Kukoć in Dino Radja.

Članska ekipa se je ponovno formirala v sezoni 1984/85 in večino let je zasedala mesta v zgornjem delu 2.SKL. S prihodom Marjana Mržka je ekipa dobila prvega pravega klasičnega centra in se začela spogledovati s prebojem v višji rang tekmovanja. To jim je uspelo v sezoni 1991/92 pod vodstvom domačega trenerja Bogdana Rupnika in sledila je selitev iz Športnega centra v Modro dvorano. Naslednji dve sezoni so nastopali v rdeči skupine takratne prve lige, vendar so bili obakrat v kvalifikacijah zeleno skupino za las prekratki (2:3) proti Cometu in Rogaški.

S prihodom predsednice Viktorije Gorjup in Predraga Milovića je Idriji uspel preboj v A-1 SKL že v prvi sezoni, nato pa je sledila nepozabna sezona 1995/96, ko je Idrijo zajela prava košarkarska evforija. Idrija je v zanjo nepozabni tekmi prvič in edinič premagala tudi Olimpijo s 84:75 ob 42 točkah Francija Rupnika, navijači so na vsaki tekmi napolnili Modro dvorano in množično odhajali tudi na mnoga gostovanja. Ob koncu prvega dela prvenstva je bila Idrija celo na vrhu prvoligaške lestvice. Na koncu so igrali polfinale in izpadli ravno proti Olimpiji, a si priigrali nastop v Pokalu Radivoja Koraća. V dveh zaporednih sezonah je bila Idrija finalist Pokala Slovenije.

Po odhodu Predraga Miloviča se je Idrija po tretji sezoni poslovila od prvoligaške konkurence.

V Idriji je leta 1999 nastal nov klub KK Idrija 2000, kjer je bil ponovno poudarek na delu z mladimi in eden izmed produktov te šole je tudi slovenski reprezentant Luka Rupnik. Po nekajletnem premoru se je ponovno formirala članska ekipa, ki je igrala v 2.SKL in ljudje so se v velikem številu začeli vračati v Modro dvorano.

Po izpadu iz 2.SKL je v letu 2011 sponzorstvo nad klubom prevzelo podjetje Hidria s predsednikom Dušanom Lapajnetom. KK Hidria trenutno nastopa v 3.SKL. Na tekmah se še vedno zbere tudi do 500 ljubiteljev košarke. Klubu danes ne manjka tekmovalnih in organizacijskih ambicij, zato z optimizmom zre v prihodnost in se nadeja novih velikih uspehov, ki bodo temeljili predvsem na domačih igralcih in stroki.