Vse, česar niste vedeli o ligi, kjer igra Zoran Dragić

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Kolumna
.

Prejšnji teden smo bili obveščeni, da so Miami Heat ločili brata Dragić in Zorana poslali v svojo podružnico Sioux Falls Skyforce (Južna Dakota), ki nastopa v razvojni ligi NBDL. Ta poteza v svetu NBA ni prav nič nenavadna. Ekipe stalno pošiljajo svoje igralce z majhno minutažo v razvojno ligo in Zoranu to lahko dolgoročno koristi, saj si bo lahko nabral nekaj prepotrebnega igralnega časa, prav tako pa pridobil samozavest, da se v Miami vrne še močnejši. Ker pri nas ne razvojne lige ne poznamo najbolje, je čas, da o njej napišemo nekaj dejstev.

foto: twitter.com/nbadleague
foto: twitter.com/nbadleague

Razvojna liga, znana pod imenom NBDL ali D-League, je profesionalna liga, ki je bila ustanovljena z namenom razvoja igralcev, ki bodo nastopali v NBA ligi. Ustanovljena je bila leta 2001, ko je v njej nastopalo 8 moštev, danes pa šteje že 18 ekip. Povezane so z NBA franšizami na način, da jih le-te izkoriščajo za uigravanje svojih košarkarjev z nizko minutažo v NBA, v veliko primerih pa so tudi lastnice NBDL klubov. Pogosto se ekipe v NBDL poslužujejo enakih obrambnih in napadalnih sistemov kot NBA franšiza, ki ji “pripada”.

Ekipe so razdeljene v sledeče konference in divizije:

Vzhodna konferenca
Divizija Ekipa Mesto Dvorana Kapaciteta Ustanovitev NBA partner(ji) Lastniški model
Atlantska Canton Charge Canton, Ohio Canton Memorial Civic Center 5,200 2001 Cleveland Cavaliers V lasti NBA kluba
Delaware 87ers Newark, Delaware Bob Carpenter Center 5,100 2007 Philadelphia 76ers V lasti NBA kluba
Erie BayHawks Erie, Pennsylvania Erie Insurance Arena 6,750 2008 Orlando Magic Hibrid
Maine Red Claws Portland, Maine Portland Exposition Building 3,100 2009 Boston Celtics Hibrid
Westchester Knicks White Plains, New York Westchester County Center 5,000 2014 New York Knicks V lasti NBA kluba
Centralna Fort Wayne Mad Ants Fort Wayne, Indiana Allen County War Memorial Coliseum 13,000 2007 13 NBA ekip Neodvisno lastništvo
Grand Rapids Drive Grand Rapids, Michigan DeltaPlex Arena 4,500 2006 Detroit Pistons Hibrid
Iowa Energy Des Moines, Iowa Wells Fargo Arena 16,110 2007 Memphis Grizzlies Hibrid
Sioux Falls Skyforce Sioux Falls, South Dakota Sanford Pentagon 3,250 1989 Miami Heat Hibrid
Zahodna konferenca
Divizija Ekipa Mesto Dvorana Kapaciteta Leto ustanovitve NBA partner(ji) Lastniški model
Jugozhodna Austin Spurs Cedar Park, Texas Cedar Park Center 7,200 2001 San Antonio Spurs V lasti NBA kluba
Oklahoma City Blue Oklahoma City, Oklahoma Cox Convention Center 13,846 2001 Oklahoma City Thunder V lasti NBA kluba
Rio Grande Valley Vipers Hidalgo, Texas State Farm Arena 5,500 2007 Houston Rockets Hibrid
Texas Legends Frisco, Texas Dr Pepper Arena 4,500 2006 Dallas Mavericks Hibrid
Zahodna Bakersfield Jam Bakersfield, California Dignity Health Event Center 500 2006 Phoenix Suns Hibrid
Idaho Stampede Boise, Idaho CenturyLink Arena Boise 5,732 1997 Utah Jazz Hibrid
Los Angeles D-Fenders El Segundo, California Toyota Sports Center 336 2006 Los Angeles Lakers V lasti NBA kluba
Reno Bighorns Reno, Nevada Reno Events Center 7,000 2008 Sacramento Kings Hibrid
Santa Cruz Warriors Santa Cruz, California Kaiser Permanente Arena 2,505 1995 Golden State Warriors V lasti NBA kluba

Lastniški model “hibrid” pomeni, da je moštvo v lasti druge pravne osebe, ki ni NBA ekipa, vendar pa NBA ekipa s klubom upravlja na področju košarkarske stroke in košarkarskih operacij.

Liga ima svoj all-star vikend

Sezona NBDL je sestavljena iz 50-ih tekem rednega dela in končnice. Redni del traja od konca novembra do začetka aprila. Vsaka ekipa igra 24 domačih tekem, glavnina vseh pa se zvrsti med vikendi. Tudi NBDL ima svoj All Star vikend, skupaj s tekmovanjem v trojkah in zabijanju. Poleg tega pa je eden glavnih dogodkov lige takrat, ko se odvija t.i. D-League Showcase. Takrat NBDL moštva odigrajo po dve tekmi v štirih dneh in s tem omogočijo NBA direktorjem, skavtom in ostalim priložnost, da v kratkem času vidijo vse igralce pri delu. Zadnja leta je bila ta prireditev v Renu v Nevadi.

All-star v NBDL. foto: youtube
All-star v NBDL. foto: youtube

Mnogim epizoda v NBDL ustreza

NBDL igralci prihajajo v ligo preko nabora, NBA ekip, tako kot v primeru Zorana Dragića, preizkušenj in preko povratkov igralcev, ki so v NBDL nekoč že igrali. Zanimivo je, da igralci tu ne podpisujejo pogodb s klubi, ampak podpišejo enoletno standardno pogodbo z ligo. Če kadarkoli v toku sezone igralec podpiše pogodbo v NBA, njegova obstoječa pogodba avtomatsko postane neveljavna. Igralci, ki so bili izbrani na NBA naboru, a niso podpisali pogodbe s tamkajšnjo franšizo, se lahko prijavijo na NBDL nabor skupaj z igralci, ki na NBA naboru niso bili izbrani. NBA ekipe lahko pošljejo svoje igralce (novinci ali drugo in tretje leto) v NBDL kolikokrat želijo in igralci lahko tam ostanejo tako dolgo, dokler se to njihovemu delodajalcu zdi potrebno. Igralci, ki so v NBA ligi več kot tri leta, morajo dati dovoljenje NBA ekipam, da jih pošljejo v NBDL, medtem ko do takrat nimajo pravice reči “ne” določitvi igranja v NBDL. Nekateri starejši igralci gredo po dolgotrajnih poškodbah z veseljem v NBDL (na primer Amar’e Stoudemire, Keyon Dooling), da se vrnejo v tekmovalni ritem.

Eno najbolj všečnih dejstev NBDL je to, da vsakega oktobra potekajo po klubih odprti preizkusi (tryouts), kjer lahko tudi “navadni smrtniki” poizkusijo priti v svet profesionalne košarke. Seveda obstajajo kriteriji, a vseeno je možno priti v ekipo, če je neznani igralec dovolj dober.

Danny Green v razvojni ligi. foto: nba.com
Danny Green v razvojni ligi. foto: nba.com

Pravil NBDL je še veliko, vendar so zelo tehnične narave in nimajo velikega pomena za našo zgodbo. Uspešne zgodbe NBA igralcev, ki so se kalili v ligi NBDL je kar nekaj, predvsem to velja za sledeče igralce: Donald Sloan (Indiana Pacers), C.J. Watson (Indiana Pacers), Jeremy Lin (LA Lakers), Chris Andersen (Miami Heat), Gerald Green (Phoenix Suns), Shaun Livingston (Golden State Warriors), Rafer “Skip To My Lou” Alston (upokojeni odlični igralec Toronta, Miamija, New Jerseya, Houstona ter Orlanda) in Danny Green (San Antonio Spurs).

Upajmo, da se bo tudi Zoran Dragić v NBA vrnil še močnejši in bo postal primer uspešne zgodbe povratka iz NBDL v najmočnejšo ligo na svetu.