Vse bolj spoštovan tekmec pod evropskimi koši

s kategorijo
Novice
.

 Slovenska ženska članska košarkarska reprezentanca je postavila nov mejnik v svoji zgodovini. Kvalifikacije za nastop na junijskem evropskem prvenstvu je s šestimi zmagami končala na prvem mestu skupine A in je poleg Srbije in Belgije edina neporažena med 33 sodelujočimi reprezentancami. #rakete bodo z zanimanjem čakale 8. marec, ko bo na sporedu žreb skupin za evropsko prvenstvo.

Slovenske košarkarice bodo tretjič zapored nastopile na evropskem prvenstvu. Slednjega bosta med 17. in 27. junijem gostila španska Valencia in francoski Strasbourg. Na svojem prvem prvenstvu leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti kasneje pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno deseto mesto.

V kvalifikacijah za nastop na letošnjem prvenstvu stare celine, ki so se odvile v treh ciklih (november 2019, november 2020 in februar 2021) so slovenska dekleta znova naredile nov korak navzgor na evropskem košarkarskem zemljevidu. Ne glede na to, da niti enkrat niso zaigrale v polni postavi – izmed nosilk igre so v vseh treh oknih igrale le Teja Oblak, Annamaria Prezelj, Maruša Seničar in Aleksandra Krošelj – se to na parketu skorajda ni poznalo. Številne odsotnosti so z bojevitostjo nadomestile ostale soigralke in igra #raket je še naprej bila takšna, ki smo jo v zadnjih letih vajeni. Pred agresivno obrambo, hitrimi protinapadi ter raznolikim napadom so po dvakrat padle Grčija, Bolgarija in Islandija.

Strokovni štab in košarkarice bodo z zanimanjem čakali 8. marec, ko bo na sporedu žreb skupin za junijsko evropsko prvenstvo. Še pred tem bo FIBA objavila kakovostne bobne. A ne glede na to, iz katerega se bo v žreb podala Slovenija, so v reprezentančnem taboru odločeni, da bodo tudi junija pomemben igralec v družbi šestnajstih najboljših evropskih ekip.

Slavko Duščak, v.d. selektorja slovenske ženske članske reprezentance:
“Ob nastali situaciji, ko smo tik pred začetkom cikla ostali brez selektorja Grgića in pomočnika Krajnca, smo ostali morali prevzeti toliko večjo odgovornost. Za konec kvalifikacij smo si vsi skupaj postavili določene cilje in načrte, kako do njih priti. Uspelo nam je, zabeležili smo dve zmagi, neporaženi končali kvalifikacije in menim, da smo delo korektno opravili. Dekleta so prikazala dve dobri predstavi in s tega vidika moramo biti zadovoljni. Imeli smo odlične pogoje za delo in hvala Košarkarski zvezi Slovenije, da nam je to omogočila. Hvala igralkam, štabu ter seveda Damirju in Juretu, ki sta nam tokrat nudila pomoč na daljavo.”

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
“Čestitke in velika zahvala dekletom, štabu in vsem v mehurčku za odlično opravljeno delo ter hvala Košarkarski zvezi Slovenije za odlične pogoje, ki nam jih omogoča. S prikazanim v kvalifikacijah moramo biti zadovoljni. V obdobju leta in pol smo nadaljevali z igro, ki nas krasi v zadnjem obdobju. Priložnost je dobilo še nekaj mlajših igralk, ki so jo dobro izkoristile in reprezentanca je dobila dodatno širino. S samimi zmagami smo naredili nov napredek na naši poti. Imamo eno najmlajših reprezentanc in lepo situacijo za nadaljnje delo. Komaj čakamo na žreb skupin za evropsko prvenstvo. Videli bomo iz katerega bobna se bomo v žreb podali. Vemo, da bomo dobili eno izmed izjemno močnih reprezentanc, kot so Španija, Francija, Srbija in Belgija, ki bodo tudi glavni favoriti. Ostali se bomo borili za mesta, ki vodijo v izločine boje. Mi moramo meriti visoko. Naš cilj bo vsekakor napredek glede na zadnje evropsko prvenstvo. Menim, da tega smo sposobni in moramo biti optimistični.”

PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE V KVALIFIKACIJAH ZA EP 2021
SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2021

Uvrščene reprezentance na evropsko prvenstvo
Osemintrideseto evropsko prvenstvo bo med 17. in 27. junijem potekalo v španski Valencii in francoskem Strasbourgu. V lov za naslov prvakinj se bo podalo 16 reprezentanc. Žreb skupin bo 8. marca. Na prvenstvo sta kot gostiteljici uvrščeni Španija in FrancijaSlovenijaŠvedskaRusijaČeškaSrbijaBelorusijaBelgijaSlovaškaHrvaška, kot devet zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter GrčijaČrna goraBosna in HercegovinaItalija in Turčija, kot pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc.