Vrnitev lige NBA: striktna testiranja, omejitev gibanja in možnost manikure

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Vodstvo lige NBA je moštvom in igralcem poslalo več kot 100 strani dolg dokument, kjer natančno opisuje vse vidike ponovnega začetka tekmovanja v zaprtem okolju v Orlandu.

V ospredju so vsi preventivni ukrepi za preprečitev oziroma zajezitev morebitnih okužb s COVID-19. Že pred samim prihodom v Orlandom imajo moštva in igralci točno določen protokol testiranj in omejitev. Tako so določeni datumi, do kdaj se morajo igralci vrniti v mesta, kjer domujejo ekipe (razen Toronta, ki se bo že od začetka zbral na Floridi), kakšna bo dinamika testiranj in kaj narediti v primeru pozitivnih testov.

Ko bodo ekipe enkrat prišle v Orlando, v ESPN športni center, se bo nadaljevalo testiranje na dva dni, vsako osebo, ki bo pozitivna na novi virus, bodo osamili in preverili, s kom vse je bila v stiku za morebitno okužbo. Tudi vse osebe, ki bodo zapustile zaščiten prostor, bodo ob vrnitvi morale iti v osamitev za 14 dni.

 

Sodeč po tem dokumentu liga ne načrtuje zaustavitve tekmovanja oziroma tekem v primeru izoliranih pozitivnih testov, vprašanje pa je seveda, kaj se bo zgodilo v primeru okužb več igralcev istega moštva.

Vodstvo lige tudi dopušča možnost, da se igralci sami odločijo glede prisotnosti in sodelovanja v nadaljevanju prvenstva, poleg strahu pred okužbo z novim virusom se v zadnjem času pojavlja tudi težnja skupine igralcev pod vodstvom Kyrie Irvinga (ki je zaradi poškodbe že zaključil sezono), da v trenutni situaciji, ko v ZDA potekajo množični protesti proti rasnem razlikovanju, ni primerno, da se tekmovanje sploh začne.

Vsaka ekipa bo lahko štela 35 članov, vključno s 15-17 igralci. V običajnih okoliščinah imajo ekipe na gostovanjih poleg igralskega kadra tudi do 50 spremljevalnega osebja.

Poleg samih zaščitnih ukrepov je liga predstavila tudi ostale okoliščine bivanja moštev v ESPN kompleksu v Orlandu. Ekipe bodo razporejene v tri hotele, Goran Dragić in Vlatko Čančar bosta bivala v Gran Destino Tower hotelu, kjer bo bivalo 8 ekip, tudi favoriti prvenstva, obe moštvi iz Los Angelesa in Milwaukee. Luka Dončić bo z Dallasom gostoval v hotelu Grand Floridian.

Liga NBA bo poskrbela tudi za obstranske aktivnosti – 24 ur na dan bo na voljo vrhunska kulinarika po naročilu, igralci se bodo lahko sproščali ob ogledih filmov, igranju iger na različnih konzolah, v kompleksu bo tudi možnost manikure, pedikure, britja in striženja.