Vrača se Živa Macura!

Rubrika: Ženska košarka

ŽKD Ilirija je tik pred zaključkom prestopnega roka poskrbela za izjemno odmevni okrepitvi – zeleni dres bosta v letošnji sezoni nosili tudi reprezentantka Tina Trebec ter Živa Macura, ki se po treh letih vrača na košarkarska igrišča. Po dveh letih premora se v ekipo vrača tudi Ilirijanka Sara Hodžić.

1209_macura_trebec_00

26-letna in 190 cm visoka Tina Trebec velja za eno izmed najboljših slovenskih košarkaric. Bivša članica Ježice in Kranjske Gore je v preteklosti v tujini zastopala hrvaški Novi Zagreb, slovaški Ruzomberok, češko Slovanko, švedsko Luleo, kjer je začela lansko sezono in jo nato zaključila v celjskem Athletu, odkoder je prestopila v novega ljubljanskega prvoligaša.

21-letna in prav tako 190cm visoka Živa Macura se na košarkarska igrišča vrača po triletnem premoru. Živa je veljala za eno izmed najperspektivnejših slovenskih košarkaric. Pred odločitvijo o prenehanju igranja je nastopala za Ježico in Athlete iz Celja, bila pa je tudi članica vseh mlajših reprezentančnih kategorij.

ŽKD Ilirija pa je poskrbela tudi za kar nekaj novink tudi v mlajših kategorijah. Nove članice kluba so tako postale Lorena Kavazović (2003, ŽKD Ježica), Tara Drča Završnik (2003, ŽKD Ježica), Anđela Radmanović (2004, ŽKK Grosuplje), Karin Kotar (2001, ŽKK Grosuplje), Lejla Gerbec (2001, ŽKK Tolmin), Maja Milić (2001, ŽKK Pivka – posoja), in Maja Draganić (2001, ŽKK Pivka – posoja).

Članska ekipa je v preteklem tednu odigrala prvi dve prijateljski tekmi. V petek je v Ljubljani gostovala švicarska ekipa Winterthur, tekma pa se je končala z zmago Ilirije 79:55 (18:12, 27:17, 23:9, 11:17). V nedeljo pa so Ilirijanke gostovale v Puli in zabeležile še drugo zmago z rezultatom 75:82 (22:20, 20:28, 10:14, 23:20).

Emir Haskić, športni direktor ŽKD Ilirija:
“Zaključek prestopnega roka je bil za nas zelo pester, a nadvse uspešen, saj smo uspeli v klub pripeljati Tino Trebec in Živo Macura ter vrniti Saro Hodžić. O Tini Trebec ni treba izgubljati besed. Gre za igralko z izkušnjami iz Evrolige, EuroCupa, s številnimi reprezentančnimi tekmami ter mnogimi domačimi ter tujimi lovorikami. Že iz obdobja ko je igrala v Kranjski Gori gojiva poseben odnos in zares se veselim ponovnega sodelovanja. Kljub številnim ostalim ponudbam sem izredno zadovoljen, da je prepoznala dober program in projekt, ki ga vodimo v klubu. Živa Macura je bila ena izmed najperspektivnejših slovenskih igralk. Ko se je pri 18 letih odločila za prekinitev kariere, je ženska košarka ogromno izgubila. Res sem vesel, da se je odločila za povratek na košarkarska igrišča in naredili bomo vse, da bo na njih ostala dlje časa. Moram priznati, da sem s prestopnim rokom izjemno zadovoljen. Uspeli smo pripeljati 15 novih igralk, 8 v članski ekipi ter 7 v mlajših kategorijah, kjer bomo v prihodnosti selekcionirali še bolj podrobno.”

Tina Trebec, ŽKD Ilirija:
“Za prihod v Ilirijo sem se odločila, ker me ponudbe iz tujine niso zadovoljile. Po drugi strani mi je Ilirija ponudila odlične pogoje za trening, predvsem v smislu specialne telesne priprave v izjemni športni kliniki Global Sports Clinic. Moja pričakovanja glede letošnje sezone so dokaj visoka, tako na osebni kot tudi na ekipni ravni, saj je naša ekipa sestavljena iz izkušenih igralk ter tudi iz nekaj mladih in perspektivnih punc. Verjamem, da bomo s trdim delom na treningih in dobrim vzdušjem v ekipi prišli do želenih rezultatov.”

Živa Macura, ŽKD Ilirija:
“Tri leta po prenehanju aktivnega igranja košarke, se vračam na parket, tokrat v dresu ŽKD Ilirija. Gre za klub, kjer si je novo vodstvo zadalo zelo obetaven in izvedljiv načrt trajnostnega razvoja, saj ob odličnih pogojih za trening vlada tudi dobro vzdušje. Vodstvo kluba razume moje študijske obremenitve in ko so mi ponudili dogovor, ki mi omogoča nemoteno nadaljevanje študija in igranje košarke, ga enostavno nisem mogla zavrniti. Treniramo kvalitetno, ekipa je sestavljena iz deklet, s katerimi se dobro razumemo, zato sem res vesela, da imam priložnost ob študiju spet početi nekaj kar imam rada. Od prihajajoče sezone pričakujem, da se bomo s soigralkami dobro uigrale in mislim, da smo lahko s kvalitetno igro trn v peti prav vsakomur.”