Vrača se Sončkov dan, letos 25. po vrsti, 140 ekip iz 10 držav

Rubrika: Mlajše selekcije

Vrača se »košarkarsko velemesto«

V Novo Gorico se po »korona pavzi« vrača mednarodni otroški košarkarski festival za Vikov memorial. Sodelovalo bo več kot 140 ekip iz celotne Slovenije, iz sosednjih držav ter iz držav nekdanje skupne države.

Več kot 2000 košarkarjev in košarkaric, 140 ekip iz desetih držav, 230 tekem, ki se bodo v šestih dneh odvijale na 33. igriščih. To je le nekaj številk, ki delno prikazujejo jubilejni 25. Sončkov dan. Dogodek bo potekal od 23. 11 do 29.11.2022, spektakel za Vikov memorial, pa v nedeljo, 27.11.2022 ob 15.45 uri v Športni dvorani Nova Gorica.

»Kaj smo jim pripravili? Dosti prijaznosti, nekdo nam je napisal, da je bil že na mnogih festivalih, ta ni največji v Evropi, je pa najprijaznejši. Ogromno tekem bodo imeli in vsi, ki pomagajo, pomagajo z veseljem. Zato tudi radi vsi pridejo,« navdušenje ob jubilejnem Sončkovem dnevu ne skriva vodja Športnega Društva Sonček, Miran Franko.

Po mestu in bližnji okolici so izobešene sončkove zastave in panoji dobrodošlice, ki želijo mladim košarkarjem dobrodošlico na Sončkovem dnevu. S tem želijo organizatorji mladim košarkarjem prikazati, da so udeleženci velikega dogodka … 

»Kamorkoli grem po svetu, govorim o Sončku, pripovedujem o tej pozitivni zgodbi športa, košarki, Sončkovih dneh, ŠD Sonček in njegovih navdušenih entuziastih. Zame je to pravi mali čudež!« Je dejal priznani košarkarski trener Bogdan Tanjević, redni gost Sončkovih dni.

Odigrati čim več tekem s sebi primernimi nasprotniki ter se pri tem tudi zabavati, se še bolj navdušiti za košarko, je glavni namen tekem Sončkovega dne.

»Aleksej ima še vedno na vidnem mestu spravljena vsa Sončkova priznanja,«  Je ob priložnosti povedala mama zlatega Alekseja Nikolića. Sončkov dan ima še veliko podobnih »zlatih« zgodb.  Nagrade jim podelijo znani košarkarji, športniki … 

ZAKLJUČNA PRIREDITEV

Košarkarski festival se vedno zaključi v nabito polni »novi novogoriški športni dvorani« s spektaklom – tako imenovano ALL STARS tekmo za Vikov memorial, v čast in spomin na prezgodaj preminulega Sončkovega zelo prizadevnega člana  Viktorja Humarja – Vikota. 

Letošnji zaključni dogodek bodo otvorile kotalkarice iz Prvačine, zaključila pa akrobatska skupina Dunk Kings. V športni dvorani mesta vrtnic se bodo organizatorji spomnili še na 50 let svetovnega prvenstva v košarki in gimnastiki v Tivoliju.

Na zadnjih treh zaključnih tekmah so skupaj z otroci igrali tudi nekdanji reprezentanti: Slavko Kotnik, Darko Mirt, Ivica Jurković, Goran Jagodnik, Roman Horvat  … 

Redni gostje na zaključni tekmi so tudi: Ivo Daneu, Miroslav Cerar, Damir Šolman, Nikola Plečaš, Janez Drvarič …

Fotografije preteklih zaključnih dogodkov pošiljamo v priponki. Ostale fotografije so na voljo TUKAJ.

Videoposnetek iz preteklega leta je na voljo TUKAJ.

Več o 25. Sončkovem dnevu najdete na spletni strani https://www.sportnodrustvo-soncek.si/sonckov-dan/.