Visok poraz raket na Madžarskem, selektor Dikaioulakos razkril razloge za slabo igro

Rubrika: Ženska košarka

Slovenske košarkarice so s porazom začele kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu 2025. Na gostovanju na Madžarskem je bilo 70:51. V nedeljo ob 17.30 na Kodeljevem proti Bolgariji.

S presenetljivo uvodno gostujočo zmago Poljakinj nad aktualnimi evropskimi prvakinjami Belgijkami (67:62), so se začele kvalifikacije za 40. žensko evropsko košarkarsko prvenstvo, ki ga bodo leta 2025 prvič gostile štiri države. Gostiteljice ženskega EuroBasketa bodo Češka, Nemčija, Grčija in Italija. Vsaka država bo med 18. in 22. junijem gostila eno izmed štirih skupin prvenstva. Zaključni del turnirja bo med 23. in 29. junijem potekal v Atenah, kjer bodo kronane tudi evropske prvakinje.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA ŽENSKO EVROPSKO PRVENSTVO 2025

V kvalifikacijah nastopa 36 reprezentanc, vključno z vsemi štirimi gostiteljicami, ki pa so na prvenstvo neposredno že uvrščene in zaradi tega igrajo v isti kvalifikacijski skupini I.  Preostalih 32 ekip je razdeljenih v osem skupin s po štirimi ekipami, ki se bodo borile za zadnjih 12 mest (skupno bo na prvenstvu nastopilo 16 reprezentanc), ki vodijo na prvenstvo. Tja bodo torej napredovale zmagovalke skupin ter štiri najboljše drugouvrščene reprezentance. Slednje bodo razvrščene na podlagi uradnih Fibinih košarkarskih pravil, upoštevani pa bodo rezultati vseh odigranih tekem.

Slovenski selektor Georgios Dikaioulakos se je odločil, da na uvodni tekmi kvalifikacij proti Madžarski izven dvanajsterice pusti Leo Bartelme in Alino Žitek, #rakete pa je na parket, prvič kot kapetanka, popeljala Eva Lisec. Poleg nje so tekmo začele Aleksandra Krošelj, Ajša Sivka, Zala Friškovec in Mojca Jelenc.

PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Bojevite Slovenke so se favoriziranim Madžarkam pred polnimi tribunami glasnih navijačev pogumno postavile po robu. Slednje so resda povedle s 6:0, a so jih #rakete v obrambi dobro zaustavljale. Jim pa žal ni steklo v napadu. Prvi koš so dosegle v začetku tretje minute, ko je trojko zadela kapetanka Eva Lisec. Po slabih petih minutah igre so gostiteljice vodile 20:11, nato pa so zobe začele kazati tudi slovenske košarkarice. Pri zaostanku 19:22 so imele napad za izenačenje, a met Jakovine ni zadel cilja.

Zanimivo je, da Slovenke v prvi četrtini niso dosegle koša za dve točki (met 0:8). Ob petih zadetih trojkah (Friškovec tri in Lisec dve) so bile še štirikrat natančne s črte prostih metov. Prvi koš za dve točki je tako šele po treh minutah igre v drugi četrtini dosegla Lea Debeljak. A v tem trenutku so Madžarke že vodile 30:21, s podobno prednostjo pa so odšle tudi na glavni odmor (40:28).

V slovenskem taboru so se v slačilnici dogovorili, da bodo igralke v nadaljevanju prikazale še bolj agresivno igro. Izkušene Madžarke pa so bile na to pripravljene in še naprej narekovale ritem igre. Prednost so hitro povišale na 52:32 in tako pravzaprav dvoboj že odločile v svojo korist.

#rakete, ki jim kljub borbi v napadu ni in ni steklo so jim na koncu morale priznati premoč in športno čestitati za zmago 70:51. Pri Slovenkah sta bili pravzaprav razpoloženi zgolj Eva Lisec (26 točk in 5 skokov) ter Zala Friškovec (11 točk, 6 skokov).

Georgios Dikaioulakos, selektor ženske članske reprezentance:
“Čestitam Madžarski za odlično opravljeno delo doslej in za rezultat na EuroBasketu. Vedeli smo, da nas čaka zelo težka tekma, sploh glede na to, da z nami ni bilo Teje Oblak, prve organizatorke igre, kar je velik hendikep. Glavni problem je bil 18 dobljenih točk gostiteljic iz naših napak in 13 točk Madžark iz drugih napadov po dobljenem skoku v napadu. Skušali smo igrati dobro obrambo, nekajkrat nam je z njo tudi uspelo zmesti nasprotnice. A namesto, da bi to unovčili s točkami v napadu, smo delali napake. To je bil glavni problem oziroma ključ v tej tekmi z močnimi nasprotnicami.”

Eva Lisec, kapetanka slovenske ženske članske reprezentance:
”Vedeli smo, da bo težka tekma, glede na to, kako dober rezultat so Madžarke dosegle na evropskem prvenstvu v Ljubljani. Ne glede na to smo v Šopron prišle z željo po zmagi, toda bile smo premehke in razlika v skokih je bila prevelika. Na tak način je težko zmagati tekmo. Iz tega se moramo spet nekaj naučiti in se obrniti na naslednjo tekmo z Bolgarijo, ki je v bistvu že za biti ali ne biti in jo je potrebno dobiti. Treba bo pokazati drugačen obraz, morale bomo biti bolj čvrste, predvsem pa bo vsaka od nas morala prevzeti odgovornost ter mora vedeti, kaj mora na parketu narediti in kaj je njena naloga.”